AcasăInterviuDumnezeu a făcut lumea după 7 zile, noi nu putem să schimbăm...

Dumnezeu a făcut lumea după 7 zile, noi nu putem să schimbăm tot ce au stricat alții în 30 de ani într-o zi

D-le Rareș Bogdan, pentru cetățenii din județul Olt, care este misiunea Parlamentului European, în privința valorilor culturale, a patrimoniului cultural, a valorilor europene?

O bună parte din misiunea noastră aici, în special în Grupul PPE, grup constitutiv al Uniunii Europene, fiind primul partid din cadrul Parlamentului European, este una care se leagă atât de chestiunile care țin de momentul imediat sau de viața cetățenilor europeni, de infrastructură, de economie, de drepturi, de libertăți, ci și de o conservare a patrimoniului european, o promovare a ceea ce înseamnă patrimoniul european. De asemenea, sunt foarte mândru să spun, fac parte dintr-un grup politic, ca membru al PNL, care susține extrem de ferm, uneori deranjant, pentru foarte mulți, că Europa are la baza ei civilizația iudeo-creștină.

Actualul șef al grupului PPE, Manfred Weber, candidat la șefia Comisiei Europene, a spus extrem de frumos: „Casa noastră comună europeană, Europa, stă ca o cupolă imensă, care adăpostește 530 de milioane de oameni, sprijinindu-se de fiecare turlă a bisericilor creștine din orașele europene, din satele europene, din tot ceea ce înseamnă comunitate, de la cea mai mică, până la marile aglomerări din Europa. Mi s-a părut extraordinar de frumos, de-a dreptul riscant să faci o astfel de afirmație, într-un moment în care, din păcate, creștinismul este sub un asalt incredibil, în care o libertate, o corectitudine politică înțeleasă greșit, a blocat dezbaterile despre creștinism și originile creștine. Să faci o astfel de declarație, cred că acum 10 ani, ar fi fost pus la zid în Europa, nu la propriu. Faptul că acum faci o astfel de declarație, arată că Europa s-a schimbat puțin și poate că, din păcate a contribuit drama. Dramele contribuie, pentru că trezesc. Dramele Europei, întâmplate în diverse locuri atrag atenția și, uneori, scurtcircuitează.

rares bogdan si sirghie strasbourg 2019 net liEu cred că pentru Europa scurtcircuitul a însemnat un fapt extrem de tragic pentru un monument european prestigios – Notre Dame. Momentul în care Notre Dame se prăbușea sub privirile îngrozite ale unei Europe creștine, a unei Europe care iubea frumosul, arhitectura, a fost momentul în care până și statul laic francez și-a dat seama că atunci când vine cineva într-un oraș sau într-o mare capitală europeană, primul loc pe care îl vizitează nu este un mall, nu este o fabrică, ci o biserică, locurile de întâlnire și modul în care s-au construit sau un monument arhitectural de excepție sau un muzeu extraordinar.

Dacă mergi la Paris, în minte îți vin Louvre, Notre Dame, Arcul de triumf, Versailles și tot ceea ce înseamnă frumusețea Parisului. Dacă mergi la Londra, în primul rând, îți vin în minte Turnul Londrei, Buckingham Palace, Westminster Abbey și tot ceea ce înseamnă arhitectura uluitoare a unui mari imperiu.

Lucrurile acestea spun foarte multe despre o civilizație trebuie să se raporteze la valorile culturale, arhitecturale, creștine, literare, ce țin de tot ce înseamnă artă.

Parlamentul European alocă, nu doar prin comisiile sale, prin preocuparea permanentă de a ridica arta europeană, cultura europeană, de a o prezenta întregii omeniri. Eu spun, fără pic de modestie, că lumea aceasta, cu excepția continentului asiatic, a fost civilizată de europeni. Sigur, cei care au pătruns în America de Sud, în Africa, în Orientul Mijlociu, chiar în India, nu au făcut-o, întotdeauna, în scopul inițial al civilizării, dar au adus și civilizația acolo.

Dacă mergeți, de exemplu, într-un stat mic, aflat lângă India, Sri Lanka, veți vedea cum britanicii, în cei 150 de ani de stăpânire, au ajuns să aibă Parlament, infrastructură, școală și au reușit să aducă civilizația într-o zonă. Pe toate continentele unde au ajuns europenii, se confundă cu exportul de democrație, de instituții fundamentale, de civilizație.

Mi-a plăcut foarte mult la inaugurarea mandatului prezidențial al lui Emmanuel Macron. Acesta a avut un discurs uluitor, în fața piramidei de sticlă de la Louvre, vorbind, într-un discurs, pentru câștigarea alegerilor, în fața a peste 100 de mii de francezi strânși în noaptea câștigării alegerilor, despre iluminismul francez, despre renașterea italiană, despre cultură și artă într-un loc de un simbolism aparte.

Dacă ne uităm la liderii europeni și la noile preocupări, vom vedea persoane care sunt extrem de atente la literatură, cultură, pictură, la tot ceea ce îndeamnă artele frumoase într-un continent, care este creator de frumos din antichitate și până astăzi, trecând prin cel mai prodigios moment al ofertei culturale, literare, artistice, renașterea. Rămâne numărul unu din punctul meu de vedere, pentru tot ceea ce înseamnă 2000 de ani de istorie.

Cuvântul patriotism, în această horă a națiunilor europene, mai are loc?

Eu cred că da și am dovedit acest lucru, chiar dacă am fost atacat, de curând, într-un mod mișelesc, ca să nu spun abject, de personaje care, parcă, urăsc ideea de națiune, de iubire de țară, urăsc ideea de a spune că sunt român și sunt fericit că sunt așa, mă bucur că m-am născut așa. Este o întâmplare adevărată, care a fost adusă în spațiul public și a circulat foarte mult în zona Fecebook-ului, despre dialogul uluitor pe care l-a avut mama lui George Enescu cu tânărul Jurjac. În momentul în care acesta, prin talentul său uluitor pe care mama lui l-a văzut, în primul rând, plecând, din Botoșaniul copilăriei lui, spre Viena. Înainte de a pleca la Viena, era admis, erau toate preparativele făcute, are un dialog fantastic cu mama lui. Tânărul Jurjac, un tânăr uluitor, cel mai mare muzician român pe care l-a avut această țară, spune: „Mamă, ce să le spun celor care mă întreabă ce sunt eu?” Vorbind de sfârșitul secolului XIX, mama îi spune, într-un dialog mamă-fiu, fantastic: „Dragul meu, să le spui colegilor tăi că ești român”. Iar George Enescu, cu ochiul unui copil, dar un geniu fantastic, o privește și îi spune: „Mamă, dacă am să le spun că sunt român, nu o să creadă că mă laud?” Acesta înseamnă patriotism.

Faptul că noi, peste două ore, ne luptăm cu o chestiune dură, care ridică semne de întrebare, legată de exportul, transportul animalelor vii… O parte dintre țările europene doresc să stopeze exportul animalelor vi din România, din cauza unui accident tragic.  România, astăzi, din punct de vedere economic, nu-și permite să blocheze exportul. Poate să facă altceva, pentru că piața pe care a câștigat-o România în zona Orientului Mijlociu, în zona Peninsulei Arabice, acolo unde foarte mulți cumpără datorită Bălțatei Românești, a calității acestei rase, dar și datorită faptului că pot să taie în spiritul și în tradiția orientală, musulmană.

Noi suntem cu o secure deasupra capului. Dezbaterea va avea loc și rezoluția se va vota mâine, dar astăzi are loc dezbaterea în PE, la ora 20, prin care se cere interzicerea exportului de animale vii din România, din cauza accidentului unde au murit 14.000 de oi.

Crescătorii români nu pot astăzi să suplinească această eventuală oprire, pentru că România nu are capacitatea de procesare atât de mare, pentru a exporta carne procesată. România are astăzi aport rapid, o sumă consistentă, din exportul de animale vi. Ce trebuie să facă, însă România, este să interzică posibilitatea ca animalele să fie transportate în condiții improprii. Așa cum Noua Zeelandă, Australia sau China, care sunt mari exportatori de animale vii din lume, folosesc un anumit tip de nave, noi nu trebuie să facem altceva, ca să nu mai permitem comercianților veniți, cu precădere, din zona siriană sau din zona Maroc, Iordania, Arabia Saudită, să vină cu nave care nu sunt conforme pentru porturile din Grecia, din Spania, Italia sau Franța, de 22 de ani.

Acum câteva zile, am dat autorizația unei nave în portul Midia, nu vreau să fac speculații despre cum a primit autorizația. Pot specula și să bănuiesc că s-au dat niște atenții pentru asta. Navă care, de 22 de ani, nu mai poate intra în porturile din Spania, Italia, Grecia, Portugalia. De ce poate circula la noi? Sunt absolut de acord și susțin ca Europa comună, UE, PE, să impună României să nu accepte încărcarea de animale pe nave improprii, pentru că este un atentat la ceea ce înseamnă sufletul pe care-l dă bunul Dumnezeu în animal și în orice altă viețuitoare.

Este o anormalitate a secolului XXI. Dar asta ține de noi. Nu poți să interzici o activitate care astăzi aduce bani României și crescătorilor doar pentru că a fost un accident, cu o navă care era mai mult o căruță, un lighean ambulant. Dacă o vezi, într-adevăr, te îngrozești. Îți dai seama de condiții. Sunt tot felul de filme care circulă prin Parlamentul European, pe intranet, prin care se arată condițiile în care sunt transportate animalele. Într-adevăr, nu-i normal, dar nu putem opri exportul. Putem opri exportul prin astfel de vechituri, asta putem face, și folosirea unor vehicule normale.

Rareș Bogdan, am avut miniștri ai Culturii care au călcat în picioare cultura națională, iar centenarul a fost un fiasco organizat de PSD. Ministrul dvs. liberal pare să nu întrunească nici el condițiile pe care noi, românii adevărați, am vrut să le întrunească…

Eu zic să urmărim cu atenție. Nu o să mă exprim, pentru că aș genera știri care să vă citeze la nivel național. Am fost mai tăcut în ultimele săptămâni, dacă ați văzut. Sunt miniștri care au confirmat excepțional și pot enumera Marcel Vela la Interne, Florin Cîțu la Finanțe, Ciucă la Apărare, extrem de bun Virgil Popescu la Economie și Energie. E foarte bun și Victor Costache, chiar dacă nu are experiență managerială, este un medic foarte bun și un om care înțelege sistemul. Sigur, sunt miniștri care nu au confirmat suficient. Ionuț va face treabă la sport, este un om de bună credință, de calitate, corect, este un om respectat și care știe să respecte și va face treabă în acest domeniu. Pentru că acolo trebuie să știi să respecți valorile fantastice care au adus glorie acestei țări.

Urmărim activitatea fiecărui ministru și nu vom ezita ca, în cazul în care vreunul nu se va ridica la înălțimea poziției sau la mandatul pe care l-au primit de la români, prin PNL, să luăm măsuri, să atragem atenția. Deocamdată, să urmărim cu mare atenție ce se întâmplă, să notăm. Iar noi, cei din conducerea PNL, vă asigur că urmărim fiecare articol, fiecare opinie exprimată de un jurnalist, pentru că eu cred în buna credință a jurnaliștilor. Am făcut această meserie timp de 15 ani cu pasiune și cu bună credință și vreau să cred că întreg corpul jurnalistic face lucru cu bună credință. Atunci când atragi atenția pe un subiect, pe o nerealizare sau pe o activitate mai bună sau mai puțin bună a unui ales o face din dorința de a nu exista un eșec. Pentru noi, nu numai pentru români, ar fi un dezastru, pentru că așteptările sunt foarte mari.

Vă spun, pentru că dau explicații, când am timpul necesar, pe un subiect extrem de sensibil, care îi face pe unii dintre cititori să ridic din sprâncene, să se întrebe ce se întâmplă cu pensiile speciale.

Am spus-o în campanie, și eu, și colegii mei, și o spun în continuare. Pensiile speciale, și mă bucur că premierul a reiterat ieri, vor fi tăiate, cu excepția pensiilor ocupaționale ale militarilor. Așa este în Germania și în Franța, e normal ca, cu precădere, cei din teatrele de operații să fie respectați. Ar fi normal să aibă pensii mai speciale un om care este în mină, nu unul care stă la Curtea de Conturi, în Parlamentul României sau funcționar la Consiliul Concurenței sau așa mai departe. Dar totul se face pas cu pas. Am încercat în Parlament. O dată ne-a respins PSD, o dată a amânat, până la urmă, mai facem o încercare, pentru că avem inițiativa depusă și dacă nu, ne vom asuma cu ajutorul Guvernului. Este o preocupare pentru noi.

Am promis că vom scoate euro-acciza, am scos-o. Am promis că vom ridica impozitarea pe contractele part-time, am făcut-o. Am promis că nu vom mai permite cumulul de pensie de la stat. Acest lucru este în vigoare de aseară. Nu se mai poate întâmpla acest lucru, pentru că e normal ca un om care e pensionat la 40, 42 de ani, să se angajeze, în trei luni de zile, exact în locul din care a plecat ca pensionar și să încaseze și pensie și salariu. Sigur, nu îngrădim dreptul persoanei de a munci și după vârsta pensionării. Este foarte bine că fac asta, nu suntem singura țară din lume… Dar să lucreze la privat. Să fie atât de performant încât să reușească la o companie privată și nu să primească și pensie și salariu din același loc de muncă, pentru că este o rușine și acest lucru nu poate continua.

Vom amenda 114, după cum ați văzut, e în fază finală și, practic, la un an de zile, după ce PSD, prin Darius Vâlcov și Orlando Teodorovici, susținuți de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au lovit în plin investitorii, atât români, cât și străini, marile companii, noi venim și facem corecții. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem. O bună parte le-am făcut. Am reușit, într-un final, să trimitem și perfecții pesediști acasă, dar nu putem totul dintr-o dată. E pas cu pas, după un model creștinesc. Dumnezeu a făcut lumea după 7 zile, noi nu putem să schimbăm tot ce au stricat alții în 30 de ani și, cu precădere, în ultimii trei ani de zile, într-o zi. Așa că îi rog pe toți cei care ne urmăresc, instituțiile media, să aibă încredere și doar puțină răbdare, pentru că ceea ce am promis, vom pune în practică.

Dumitru Sârghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments