AcasăOra SatuluiE greu să le explicăm oamenilor de ce suntem la Putere și...

E greu să le explicăm oamenilor de ce suntem la Putere și nu facem nimic pentru ei…

Fără doar și poate, Valentin Piciu, primarul comunei Verguleasa, este un om de   bună-credință. Dar, în administrație, numai cu buna-credință nu prea ai ce să faci. Buna-credință trebuie stimulată financiar.

Într-o comună precum Verguleasa, în care nu s-a făcut aproape nimic timp de patru cincinale, pentru un primar, fie și bine-intenționat, lipsa banilor pentru finanțarea proiectelor produce – în rândul oamenilor – neîncredere, dezamăgire, lipsă de speranță și chiar o oarecare aversiune față de așa-zisa democrație post-decembristă.

Ne omorâm cu birocrația din România

„N-am găsit, la instalarea mea în funcție, niciun proiect demarat, iar ca să începi acum este foarte greu. Am demarat, totuși, proiectul pentru alimentarea cu apă, însă aceasta a rămas doar pe hârtie. Deși l-am depus încă din septembrie 2012, imediat după ce am fost ales primar (31 km de coloană de apă, pentru toate cele șapte sate), până acum n-am lucrat nimic, din cauza lipsei banilor. După realizarea proiectului tehnic, am început să alergăm după avize. Ne omorâm cu birocrația din România. Ne chinuim să luăm un aviz de la Drumuri Naționale, pe motiv că, inițial, în proiect, s-a prevăzut ca acea conductă de apă să fie prinsă de un pod aflat pe DN Târgu-Jiu – Pitești, care trece prin Drăgășani și prin comuna noastră, pe o distanță de 3 km.

valentin piciu primar verguleasaA trebuit să schimbăm soluția tehnică, să schimbăm documentația și s-o înaintăm, din nou, la Drumurile Naționale. Vă dați seama ce implică aceste lucruri? O nouă soluție tehnică înseamnă costuri suplimentare și, implicit, refacerea devizului general și a listei de materiale.

Sperăm să trecem și de acest hop și să luăm autorizația de construire. Apoi să așteptăm bani de la Ministerul Dezvoltării pentru a începe lucrarea”, ne-a declarat, cu năduf, primarul Valentin Piciu.

Nimeni nu poate prezenta nicio sursă de finanțare

Valentin Piciu este unul dintre primarii Oltului care, în campania electorală, nu s-a hazardat să facă promisiuni, știind că promisiunea e mai grea decât datoria: „Poți promite ceva cu tărie, când ai sacul cu bani și ai certitudinea finanțării acelor promisiuni. De multe ori m-am gândit cum se poate minți în așa hal, în campaniile electorale. Acum însă cetățenii s-au luminat și te întreabă: «Care-i sursa de finanțare, d-le candidat?»

Nimeni nu poate prezenta niciodată o sursă sigură de finanțare. Ai siguranța că vei face acel lucru? Sincer, eu am făcut tot ce este omenește ca să reușesc ceva, dar, din păcate, de aici încolo, nu mai depinde de mine. Sau depinde de mine într-o mică măsură.

Am făcut un proiect pentru canalizare, care este, deocamdată, în stand-by, aștept să se deblocheze aceste fonduri europene faimoase, fonduri despre care vorbește toată lumea. Cu oricine vorbești, cu cel de la grădiniță până la ultimul pensionar, prima poezie se pune: dar fonduri europene nu accesezi? Ca să ai răbdarea suficientă și timpul necesar pentru a explica fiecăruia, și unii înțeleg, unii nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă, și le spui că avem nefericita situație de a prinde sfârșitul unui program și începutul altui program. Adică, programul 2007-2013 care tocmai s-a încheiat și nu s-a putut depune nimic, niciun proiect, de când am intrat ca primar și până în prezent, și programul 2014-2020, care abia începe anul acesta, pe care nu se va depune nimic până la anul. Anul acesta, știți, nu au apărut nici ghidurile. Să vedem ce prevede ghidul, cum putem să le pieptănăm și să aranjăm proiectele, ca să putem să le depunem acolo. Ceea ce înseamnă că, în condițiile în care un proiect va fi punctat bine și va intra la finanțare, nu-l vom putea începe până la alegerile viitoare locale. În condițiile, repet, dacă ar fi punctat bine. Dar ai nefericita ocazie să depui proiectul, să stai să aștepți la evaluare și să vezi că proiectul tău are 52 de puncte, dar sunt altele cu 80, 90 de puncte și al tău rămâne acolo, să se pună praful pe el…

Am mai făcut un proiect de 5,4 km drumuri. L-am depus pe OG 28, pentru care avem și aprobare, dar nu l-am mai licitat, pentru că dacă eu am început cu alimentarea cu apă, care este tot pe aceeași ordonanță, de ce să mai încep un alt proiect? Dacă îmi dă acum 2,5 miliarde lei, așa cum se aude că se împart câte 2,5 miliarde, deci, bugetul care a venit îl parte, în mod egal, celor care au proiecte pe OG 28. Din 2,5 miliarde lei, oricum nu pot lucra nimic pe apă, dar să-i împart, să-i mai pun și pentru drumuri…

O realizare cu care mă mândresc este refacerea iluminatului public. În comună, era beznă, de ziceai că este nelocuită. Acum, avem un grad de acoperire de 80%, mai sunt mici deficiențe, pe care le rezolvăm în cursul acestui an.”

Noi suntem talpa țării…

I-am adus aminte primarului Valentin Piciu că este la Putere, că are o majoritate în Parlament, că – la Olt – PSD este mare și tare și că n-ar avea de ce să se plângă… I-am mai spus, de asemenea, că dacă te plângi, când partidul tău este la Putere, ce te faci când vei fi în Opoziție…

„Nici nu vreau să mă gândesc. Suntem la Putere, dar nu noi… Superiorii noștri. Noi nu suntem la Putere, noi suntem talpa țării… Din păcate, se spune că nu sunt bani. Eu accept și scuza asta, dar când văd acele salarii nesimțite de la ASF, eu tind să cred că sunt bani, dar sunt prost gestionați…”, ne-a declarat Valentin Piciu.

982 mii lei – tot bugetul comunei Verguleasa

Am mai vorbit cu primarul comunei Verguleasa despre școlile din comună, care sunt bine puse la punct, din punct de vedere administrativ. Din păcate, banii pentru profesorii navetiști n-au putut fi dați anul acesta și nici anul trecut atâția cât trebuiau dați.

La Legea 416 mai sunt 42 de dosare, deși oameni nevoiași sunt mult mai mulți. „40 de ari în curte, ce venit pot să-i aducă unui om necăjit? Legea aceasta este prea aspră. Deși nu sunt adeptul finanțării nemuncii, realizez faptul că în comuna mea sunt foarte mulți oameni săraci, care n-au nicio șansă, dar nu îndeplinesc criteriile cerute de lege…”

Cu veniturile la buget, comuna Verguleasa stă foarte prost. Spune primarul: „Dacă ne raportăm la anul anterior, pentru că bugetul se croiește pe încasările anului anterior, trebuie spus că am încasat doar 409 mii lei – taxe și impozite locale, concesiuni, chirii, cu tot ce înseamnă venituri proprii. Și asta, în condițiile în care doar fondul de salarii este de 450 mii lei. Bugetul total pe anul 2014, cu cote defalcate din TVA și din impozit, atinge 982 mii lei. Acesta este tot bugetul comunei Verguleasa pe un an. Din care, 450 mii lei reprezintă salariile, 60 de mii – indemnizațiile de handicap, 60 de mii – energia electrică, apoi consumabile, carburanți, studii de fezabilitate, avize etc. Un aviz pentru alimentarea cu apă ne costă 10 mii lei, de parcă își face Vali Piciu alimentare cu apă acasă la el…

Singura noastră șansă este accesarea unor fonduri guvernamentale, apoi europene și ce alte surse or mai fi…”

În această țară nu poți face investiții

L-am întrebat pe d-l primar ce le va spune oamenilor din comună, când va veni ora bilanțului. Răspunsul n-a întârziat să apară:

„Este adevărat că este greu să le explicăm oamenilor că suntem la putere și nu facem nimic pentru ei. Dar eu aș vrea să nu ajung să dau explicații. Aș vrea să ajung să reușesc ceva și să nu trebuiască să mă scuz în fața cetățenilor. Pur și simplu, să fie mulțumiți de ceea ce s-a început, așa aș vrea să fie acel moment, să se vadă că s-a făcut ceva, să fie mulțumiți de ceea ce s-a făcut, de ceea ce s-a început a se face și de ceea ce avem în viitor. Pentru că, pe de altă parte, să fim obiectivi, nu se pot face peste noapte. Adică lucrurile sunt clare, în această țară nu poți face investiții. Tot ce avem noi nevoie și ce am vorbit până acum înseamnă câteva sute de miliarde. Numai canalizarea depășește suta de miliarde la Verguleasa. Am făcut proiectul, sunt cuprinși 36 de km în coloană. Sunt și două stații. Nu ai cum să aduci în termen scurt peste 100 de miliarde pentru canalizare, 60 de miliarde pentru apă, 50 de miliarde pentru drumuri, nu știu cât pentru gaze. Nu le poți face peste noapte. Ideea este să le începi, pentru că lucrul început trebuie să se și termine.”

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments