AcasăActualitateElevi din județul Olt – prezenți la Olimpiada Națională de Șah 2014

Elevi din județul Olt – prezenți la Olimpiada Națională de Șah 2014

La sfârșitul lunii martie, la Odorheiu Secuiesc, timp de două zile, s-a desfășurat un adevărat spectacol al sportului minții. La eveniment au participat peste 160 de școlari și liceeni, fete și băieți, din toate județele țării, priviți cu emoție, de la tribună, de frați, părinți, dascăli și antrenori.

Campionii județului Olt au fost gemenii David și Radu Mira, din clasa a IV-a, de la Școala Dobrun, singurii din mediul rural. De asemenea, au participat și liceenii Niculina Predoi (Caracal) și Ion Lica (Slatina).

olimpiada sahÎn comparație cu olimpiadele trecute, s-a constatat un progres îmbucurător în pregătirea copiilor și tinerilor, încât se poate afirma că toți concurenții au câștigat, prin experiența căpătată.

Primilor patru, de pe locul întâi, la cele patru secțiuni (Emilia Coman – Prahova, Daria Vișănescu – Hunedoara, Andrei Dolana – București și Mihai Bida – Dolj), le-au fost înmânate, pe lângă diplomele și cupele oferite de organizatori, medalii-ștafetă, de către Nicolae Bădiță – directorul Festivalului Internațional de Cultură și Șah de la Roșieni, comuna Dobrun, județul Olt. Aceste medalii-ștafetă le-au fost înmânate cu scopul de a le lua cu ei peste hotare, la întrecerile viitoare, și a le oferi altor câștigători din alte țări.

Participanții din Olt au obținut câte două și trei puncte, fiind cam pe la mijlocul clasamentului. Acest lucru s-a întâmplat nu din lipsa antrenamentului de calitate, ci datorită experienței superioare a adversarilor.

Un inconvenient pentru olteni ar fi acela că se pierde mult timp cu ajungerea la competițiile din orașele îndepărtate, cum ar fi și Odorheiu Secuiesc, și din cauză că nu există legături între trenuri. O idee bună ar fi ca Ministerul Învățământului să stabilească un oraș din mijlocul țării, cum este Sibiul, de exemplu, ca gazdă a tuturor olimpiadelor.

Roșieni, capitala șahului, stă la dispoziția copiilor și tinerilor, oricând și gratuit, cu antrenamente și concursuri, cel mai apropiat desfășurându-se în Ziua Sfântă de Paști, 20 aprilie, numit „Campionatul lalelelor” – un campionat pentru toate vârstele. Apoi, urmează cel de „Ziua Copiilor” și festivalul din august.

Ionuț Dumitrescu 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments