Luni, 10 iunie a.c., în amfiteatrul Colegiului Național Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina au fost desemnați câștigătorii primei etape a proiectului „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informație, Acțiune” – Campanie de Educație Ecologică și Mediu – ediția 2013”, proiect organizat de Revista InfoMediu Europa, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Națională de Mediu. Juriul a trebuit să diferențieze echipele formate din zece elevi de la unitățile de învățământ participante: Școala Generală nr. 3, Școala Gimnazială nr. 5, Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă”, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu”, Școala Gimnazială „George Poboran” și de la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, care s-au „luptat” la „Ora de ecologie”. Astfel, premiul I a fost obținut de Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, care a fost premiat cu o tablă magnetică. Pe locul II s-a clasat Școala „Vlaicu Vodă”, primind, din partea organizatorilor, un panou de baschet reglabil și mobilier. Pe ultima treaptă a podiumului a urcat Școala Generală nr. 3, care a fost premiată cu un ecran de protecție.
Trebuie amintit faptul că, în prima etapă a proiectului, s-au implicat aproximativ 30.000 elevi și cadre didactice din 57 școli cu clasele I-VIII din județele Olt, Argeș, Buzău, Brăila, Ilfov, Prahova, Vrancea, Tulcea, dar și din sectoarele 5 și 6 ale municipiului București.
De asemenea, Stere Crețu – inițiatorul proiectului „EcoAtitudine” – a prezentat un bilanț al primei etape: „Slatina, Oltul este pentru noi o mare bucurie, deoarece copiii au priceput deja care este rostul acestei campanii. Pe noi ne interesează, în primul rând, ca pentru ei să devină obișnuință a duce hârtia la hârtie, PET-ul la PET, și acum am avut ocazia să constatăm, în urma discuțiilor cu profesorii îndrumători și a cantităților colectate, că aici lucrurile funcționează foarte bine, cel puțin la nivelul copiilor. Noi sperăm ca ei să-și tragă părinții de mână și să spună «tati, mami, nu mai arunca unde vrei tu, lasă că le sortez eu și le pun așa cum trebuie». Sperăm din toată inima că simbolul pe care l-am plantat la voi în oraș – pomișorul din fiecare școală să crească, să ajungem să depănăm amintiri la umbra lui, despre cât de frumoase au fost aceste proiecte”.
Tot atunci, a fost anunțat și câștigătorul pe țară a patrulei de reciclare. Astfel, Școala Gimnazială din comuna Izbiceni, județul Olt, a reușit să colecteze 12 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice. Un alt premiu obținut de elevii din Izbiceni a fost locul I la categoria cea mai mare cantitate de deșeuri colectată per elev înscris în program. În medie, un copil a adunat peste două tone de deșeuri.
Ionuț Dumitrescu