Mandatul primarului interimar al Slatinei, d-l Emil Popa, se apropie, step by step, de final. Sunt aproape 10 luni de când PSD Olt a ales această „soluție de avarie”, după ce unul dintre componenții „Lotului Vâlcov”, Minel Prina, a fost reținut pentru corupție și trafic de influență.
Până la urmă, „soluția Emil Popa” s-a dovedit a fi una salutară și de bun-simț, având în vedere prestația onestă și pozitivă a acestui tânăr, singurul primar (fie și interimar) cu adevărat social-democrat, pe care l-a avut Slatina de la Revoluție încoace.
Spunem asta, având în vedere faptul că Gheorghe Păunescu, fostul primar pedeserist al Slatinei, fusese – de fapt – școlit la Partidul Democrat al lui Petre Roman, iar celorlalți doi – Vâlcov și Prina – le curgea sânge portocaliu prin vene, ei nefiind niciodată social-democrați veritabili, ci doar niște accidente ale istoriei PSD Olt.
Când interimarul Emil Popa a spus în gura mare, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, că nu vrea să-și crească băiatul din pușcărie, toți foștii colaboratori ai lui Vâlcov și Prina au plecat rușinați privirea. Emil Popa a refuzat atunci, cu demnitate, să acorde finanțare unei echipe de fotbal care, în „epoca de aur” a lui Vâlcov și Prina – făcuse ravagii în bugetul local.
A fost prima mare victorie a lui Emil Popa împotriva unor practici devalizatoare și primul semnal că pesedistul acesta tânăr e făcut din alt aluat, el fiind hotărât să taie conducta clientelei primarilor dinaintea sa, cei care au făcut din Primăria Slatina principala sursă de venit a mafiei financiare locale și nu numai.
Ce a făcut Emil Popa pentru Slatina, în cele 10 luni de interimat?
În timpul mandatului său au fost finalizate o serie de proiecte, printre care se află: strada Ionașcu (una dintre cele mai frecventate artere rutiere periferice din oraș), modernizarea trotuarului de pe strada Crișan (trotuarul respectiv nebeneficiind de lucrări de reabilitare de la amenajarea lor inițială în anii ’70, zona fiind intens frecventată de persoanele care lucrează la una dintre numeroasele firme de pe platforma industrială a urbei din imediata vecinătate); strada Grădiște, inelul de străzi Canal Sopot – Fundătura Sopot – Sopot, strada Profesor Marin S. Andreian, strada Drăgănești, strada Pitești, strada Poet Florin Dumitrana, strada Mihail Kogălniceanu, strada Dealul Viilor, Aleea Mărului ș.a.
De asemenea, au fost semnate contractele de reabilitare și modernizare a străzilor Primăverii, Libertății, Cornișei, Artileriei, Cireașov, proiecte ce vor fi realizate până în vara anului 2016.
Totodată, în același interval au fost puse în funcțiune trei extinderi de iluminat public ce se vor terminate în 2016: strada Basarabilor, Teodor Burcă și Lacului.
În luna septembrie 2015, a fost deschis un punct de lucru al Primăriei Slatina în cartierul mărginaș Clocociov, în incinta unei foste școli generale unde a funcționat o vreme și Școala Postliceală Sanitară de Stat. Măsura, prima dintr-o serie de trei de acest fel, a fost luată pentru a veni în sprijinul locuitorilor din această zonă a municipiului. Punctul de lucru funcționează atât pentru colectarea taxelor și impozitelor locale, dar și pentru soluționarea diverselor probleme ale cetățenilor, fiecare serviciu al Primăriei Slatina având aici program de lucru cu publicul. La începutul anului 2016 urmează a fi deschise alte două astfel de puncte de lucru în zone mărginașe ale urbei: în cartierul Satu Nou și în Centrul istoric.
Tot în timpul mandatului primarului interimar Emil POPA a fost anunțat un proiect ambițios ce urmează a fi realizat în cursul anului 2016, respectiv un skatepark pe fosta Alee a Oltului, vizavi de Stadionul 1 Mai.
Dragi slătineni, veți spune că mafia economico-financiară transpartinică a Slatinei își vede, în continuare, de treabă. Și că roade, precum „cariu-n grindă” (vorba poetului) nestingherită din bugetul nostru de toate zilele.
Noi vă spunem însă că tot ceea ce a stat în puterea lui Emil Popa (cel care – sinceri să fim – nu prea are spate politic, el având doar un singur prieten adevărat, pe șoferul său!), s-a făcut. El și-a dat toată silința să corecteze năravurile și apucăturile celor care se dedulciseră la banul public, pe vremea marilor ticăloși și, încet-încet, să disloce „cuibul salamandrelor” pe care Vâlcov și Prina îl împuiaseră în toate departamentele Primăriei noastre de toate zilele și nopțile.
De asemenea, Emil Popa a întronat în Primăria Slatina o anumită disciplină și le-a acordat funcționarilor adevărați de aici respectul cuvenit, respect care nu le-a fost acordat niciodată de Vâlcov și Prina.
Una dintre reușitele administrative, de ultimă oră, ale lui Emil Popa este și obținerea unei victorii în lupta firească și legitimă dintre Slatina și „afaceristul de carton” al lui Darius Vâlcov, celebrul Cristi Ghenciu. Sfidând orice regulă a bunului-simț, acest Ghenciu, cu ajutorul capilor mafiei, a blocat strada Aleea Macului cu niște tarabe țigănești, de pe urma cărora nababul câștiga milioane de lei. Practic, Ghenciu închiriase o stradă pe care, până mai ieri, o folosea discreționar, în detrimentul civilizației, circulației și al locatarilor din zonă care nu mai puteau suporta țigănia…
Emil Popa, prin spiritul său echilibrat și justițiar, dar și cu ajutorul Consiliului Local (de data aceasta), a reușit să obțină relocarea acestor tarabe, eliberarea străzii Aleea Macului fiind iminentă.
Fără să exagerăm cumva, putem spune că, din 1990 încoace, interimarul Emil Popa a fost (și va mai fi până la alegerile locale), unul dintre cei mai onești și mai patrioți primari ai Slatinei noastre seculare.
Cu siguranță, istoria îl va consemna ca atare.
Dumitru Sârghie
Adevărat! Un om pe care o sa l regretam cu timpul! Chiar un om care si a facut treaba intr un mod inedit, corect!