Erica

Am asistat, recent, la o scenă care mi-a rămas adânc încrustată în memorie… Eram la o cârciumă în Slatina, așezat la o masă, savurând un Cabernet negru precum obârșia Iadului și așteptând un amic, cu care mă consult adesea, în momentele mele de cumpănă… În câteva minute, în stânga mea, la masa vecină, au poposit o doamnă foarte tânără și frumușică, în ciuda unei stridențe vestimentare date de generosul său decolteu, doi zdrahoni la fel de tineri, musculoși, capabili de orice, și un înger de fetiță, de vreo șase anișori, cu ochii albaștri, căreia doamna respectivă i s-a adresat, în câteva rânduri, cu apelativul – Erica!

Trei elemente esențiale mi-au atras privirea la momentul apariției acestui inedit grupuscul: decolteul doamnei respective, frumusețea angelică a fetiței și masa musculară comună a celor doi însoțitori…

La câteva minute, la masa din dreapta mea, s-a așezat un tânăr de aproximativ 30 de ani, cu un început serios de chelie, cu un profil al feței elegant și semeț, precum al unui vultur pleșuv, nebărbierit, însă cu o mină tristă, precum o haltă părăsită în inima Bărăganului.

La un moment dat, privirea lui s-a intersectat cu privirea fetiței de la masa din stânga mea, strigând din toți rărunchii: „Erica!” La rândul său, îngerul cu ochi albaștri și cu niște cârlionți asemănători semnelor mirării, a ciripit ca o pasăre eliberată din colivie: „Ta-tă!” A fugit la masa tatălui său, l-a îmbrățișat și sărutat cu o pasiune aproape biblică, ambii repetând, preț de câteva clipe, aceleași nume proprii: “Erica!” și “Tată”! Scena devenise de-a dreptul memorabilă, iar lumina caldă și izbăvitoare care țâșnea din ferestrele ochilor fetiței părea să-l învăluie definitiv pe tânărul chelios, care  și-a uitat, pe moment, și țigara aprinsă din scrumieră și votca rusească și mesianică cu care dorea să-și dreagă supărarea.

Vraja însă s-a stins, atunci când femeia cu sânii la vedere, însoțită de cei doi bătăuși, a țipat la fetiță ca din gaură de șarpe: „Erica, vino urgent la masa noastră!” Vulturului pleșuv i-a pierit subit acea flacără din privire, generată de venirea copilului său drag, iar îngerul s-a posomorât brusc, lacrimile ca niște boabe de rouă invadându-i chipul.

De la masa tatălui până la masa mamei sale, i s-a părut o veșnicie, deși între cele două mese era doar masa la care stăteam eu, împietrit și afectat de calvarul prin care trecea acea minunată și nevinovată făptură, pentru despărțirea părinților săi. Mergea pieziș, parcă înota, uitându-se când spre masa tatălui, când spre masa la care mama ei fuma nervos și îl amenința pe fostul soț, spunându-i în gura mare că bărbații care o însoțesc îl vor băga urgent sub masă.

„Auzi, Cristina, eu ți-am spus că poți să faci ce vrei, însă niciodată să nu mai intri cu Erica în cârciumă, că te ia mama dracului!”, a apucat să spună cheliosul, moment în care cei doi killeri s-au năpustit asupra lui. În acest timp, Erica, înspăimântată definitiv, îi implora pe „apărătorii” mamei sale: „Lăsați-l pe tata în pace, vă rog frumos!” Atmosfera se tensionase la maxim… Cei doi malaci n-au apucat să-i  administreze o lecție tatălui Ericăi, căci pe ușă a intrat (ca un Deus ex Machina) prietenul pe care-l așteptam. Atâta le-a spus acesta tuturor celor implicați în conflict: „Gata, bă, dați-i drumul acasă!” Pe Erica noul venit a luat-o în brațe, i-a îndesat în buzunar niște bancnote, a sărutat-o ocrotitor și a rugat-o să se liniștească, fiindcă nimeni nu poate să-i facă rău tatălui său… Imediat, ca la un semn, femeia cu decolteul generos și-a luat fetița de mână și, însoțită de „gardienii” săi, a plecat în… neant. La câteva minute, cheliosul, după ce i-a mulțumit prietenului meu, a primit un telefon, la care a răspuns ceva de genul: „Da, Cristina, vin acasă… imediat! Te rog spune-i Ericăi să nu mai plângă! Pa!”…

Dumitru Sârghie


13 COMENTARII

 1. Mai Puzderie vad ca esti pornit pe curve si pe betivi.Probabil ca nu traiesti in Romania si nu stii cum sta treaba.E o vorba pe la noi,cine nu iubeste viciile ,inseamna ca nu iubeste oamenii.

 2. Nu vad de ce atata inversunare pe bietele fetite,numai un frustat poate gandi asa.In fond ce atata paguba daca a mai umblat cineva inainte,termenul de garantie ramane valabil indiferent de proprietar.In fond o speli si e ca noua!

 3. Si eu cred ca suntem in tara curvelor,mai ceva ca la Crucea de Piatra.Cel putin alea aveau condicuta si stiai ca nu te poti garnisi cu vreun sifilis.Plateau impozite! Azi curvele au tabloide si emisiuni mondene pe la televiziuni ,care le fac publicitate gratuita.Dupa ce se satura, gasesc cate un papagal sau betiv,se marita cu boul si ii trage si un plod .La o adica pensie alimentara de mii de euro si nici vorba sa plateasca impozit ca muncitoare cu ….nul(vezi cazul Piturca,alt papagal)Stiu placa,copiii n-au nicio vina,daca i-a dat Dumnezeu.Dar intreb eu, s-a culcat cu Dumnezeu?

 4. Vai de cultura ta….Se spune superfluu…Si ai comis si un dezacord mare cat roata carului…Du-te la scoala,baiete

  • Fata din Slatina cu ….. cat strachina/Alearga pe centura/Precum o patachina/Si nu ca o vergura/Ci ca o taratura/Cu burta pana la gura/Sperand ca sa gaseasca//Un bou sa se casatoreasca.

 5. Stimate domn Grig,eu m-am cam plictisit de betivanii patetici.Daca evenimentul s-ar fi petrecut intr-o biblioteca,mai ,mai,ca as fi lacrimat cu adevarat,dar intr-o spelunca gestul reflex e sa te tii cu degetele de nas.In privinta culturii iti spun si eu ceva,nu-i de nasul tuturor.De unde stiu?Pai nu ma vad eu pe mine si ca mine suntem toti!Daca neaparat vreti o discutie despre moralitate zililor noastre cu placere,chiar si despre anomie si rasturnarea valorilor.Intr-o tara in care orice pastramagiu isi poate procura contra cost orice licenta sau doctorat in Gara de Nord,orice discutie pe tema aceasta(a culturii) devine superflu!

 6. Dromi confunda toleranta umana cu casa de toleranta.Chestie de cultura elementara

 7. Asta da realizare:sa faci din curve femei de casa…Poate ca SArghie ar trebui sa primeasca o medalie pentru asta…Pe bune.si Maria Magdalena s-a facut fata de treaba,nu-i asa?

 8. Bai Lisimah,ti-am dat de mancare ,ti-am dat sa bei (asta-ti place) si tot al dracului ai ramas.Vrei sa faci din toate centuristele femei de casa,poate casa de toleranta!

 9. Murdariti,murdariti,ca poate ramane ceva si din urma voastra…alde Smiorcaila

 10. Dupa ce am citit,mi-a cazut o lacrima-n supa.Pe cand un articol despre Monica Columbeanu si Irinuca,daca tot vorbim despre …ve?N-am inteles ,era vorba de prima sticla sau ultima sticla de vin,sa stim si noi cine vorbeste de fapt!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments