AcasăLa ordinea săptămâniiEroii sunt lângă noi. Strângeți-le mâna!

Eroii sunt lângă noi. Strângeți-le mâna!

Scena de la Rm. Vâlcea, cu acel brav veteran de război, Emil Vețeleanu, 101 ani, care a fost neglijat de neo-cripto-comuniștii-liberali, din orașul lui Dumitru Drăghicescu, îmi amintește de o altă întâmplare tristă, trăită de subsemnatul, cu câțiva ani în urmă, la o manifestare de comemorare și lansare de carte în memoria foștilor deținuți politici din comuna Izvoarele, jud. Olt, a celor ce s-au opus, cu piepturile goale, armatei și securității comuniste care au desăvârșit colectivizarea forțată și pe plaiurile noastre sudice.

Am fost invitat la o lansare de carte scrisă de un lt. col. în rezervă, cu privire la represaliile pe care securitatea lui Ceaușescu le-a îndreptat asupra țăranilor din comuna Izvoarele, asupra celor care s-au împotrivit, cu toată ființa lor, colectivizării cu pistolul la tâmplă. Deși era scrisă într-un ton îngăduitor față de foștii comuniști, ba mai mult, la lansare au participat și câțiva torționari zeloși ai anilor de tristă amintire, cartea respectivă constituia, atunci, un pas spre cinstirea și omagierea țăranilor care, cu prețul pierderii libertății și a vieții, s-au opus barbariilor bolșevice. Am fost atunci alături de Ioan Afumelea, fiul fostului deținut politic Radu Afumelea, din Izvoarele, unul dintre criticii cei mai vehemenți ai fostului regim comunist, dar și ai regimurilor post-decembriste, pe care domnia sa le consideră urmașele de facto ale defunctului partid comunist.

eroi izvoare si rm valceaLa această manifestare au fost prezenți, dragi cititori, și doi foști deținuți politici, care participaseră în carne și oase la revolta izvoranilor împotriva colectivizării forțate și care trecuseră prin infernul închisorilor de la PITEȘTI și PERIPRAVA. După, cum deja intuiți, nimeni nu-i băga în seamă. La prezidiu, pe lângă Ion Afumelea, un creștin, un patriot și un anticomunist veritabil, viermuiau niște panglicari care n-aveau nici în clin nici în mânecă cu redarea adevărului istoric, cu omagierea foștilor deținuți politici, ei voiau doar să bifeze o lansare pur și simplu și să fie dați la ziar și la televizor.

Atunci, dintr-un gest aproape instinctiv, i-am oprit pe tovarăși din găvăreala lor inutilă și le-am spus: „Domnilor, noi avem aici, în sală, doi eroi, care au trecut prin infern…pe domnii Dinu A. Vergică și Vlăducu Ion. Eroii sunt lângă noi. Nu-i mai căutați în altă parte. Sunt aici, haideți să-i venerăm!” Apoi, i-am atras atenția autorului cărții despre faptul că, în loc să pună, în carte, fotografii cu singurii supraviețuitori ai închisorilor comuniste din acea epocă tenebroasă, el a pus niște picturi reprezentând Răscoala de la 1907, pe care le utilizau și comuniștii în epoca lor de aur.

Intervenția mea a fost miraculoasă. Foștii comuniști prezenți acolo au înghițit gălușca, iar ceilalți spectatori au început să-i aplaude, frenetic, pe cei doi. Abia atunci i-au observat. Cei doi eroi deja plângeau de emoție… De fapt, ei plângeau de bucurie că, în sfârșit, i-a băgat cineva în seamă. Au venit lângă mine, i-am îmbrățișat și ne-am împrietenit subit. În ultimul timp, am aflat că sunt bolnavi și că își duc din ce în ce mai greu viețuirea.

Am sunat la Primăria din Izvoarele și l-am întrebat pe primar dacă EROII „MEI” mai trăiesc. Am așteptat răspunsul cu sufletul la gură… Îmi era teamă de un răspuns trist. Primarul s-a interesat, în stânga, în dreapta și mi-a spus telefonic: „Trăiesc, dle Sârghie, trăiesc!” M-am și gândit…Să ai astfel de Oameni prestigioși într-o comună și să nu știi nimic de soarta lor, parcă e rușinos. De altfel, dragi cititori, pe Dinu A. Vergică și pe Dinu Ion, cei doi bravi eroi ai comunei Izvoarele, jud. Olt, unii imbecili îi consideră și azi tot „dușmani ai poporului.”

Redacția Liniei Întâi le urează celor doi multă sănătate și se apleacă cu recunoștință în fața unor români adevărați care, iată, au supraviețuit, atât în fața urgiei comuniste, dar și a mistificărilor cripto-comuniste care s-au prăvălit peste neamul românesc și după 1989 încoace. La Mulți Ani, ROMÂNIA!

P.S.: Menționăm, cu tristețe și indignare, că majoritatea celor care nu l-au băgat în seamă pe bătrânul veteran de război din Rm. Vâlcea sunt membri, lideri și activiști liberali. Rușine!

Dumitru Sârghie


2 COMENTARII

  1. ACESTI ,,EROI ,, FAC CINSTE COMUNEI IZVOARELE SI sunt singurii supravietuitori in urma repercursiunilor de pe urma REVOLTEI impotriva colectivizarii din comuna din 1961!

  2. acestia fac cinste comunei si sunt singurii supravietuitori ai revoltei impotriva COLECTIVIZARII DIN IZVOARELE OLT !

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments