D-le Căruntu, cum vede un întreprinzător ca dvs. mersul economiei românești sub USL, până mai ieri, și sub PSD, de ceva timp încoace?
Dacă guvernarea USL ar fi dorit ca anul 2013 să devină anul economiei funcționale, atunci nimeni, nici populația, nici opoziția, nici străinătatea, n-o putea împiedica să acționeze ferm în acest sens. Dar dacă ar fi procedat în acest fel, ar fi acționat chiar împotriva sa și a clientelei sale politice, și-ar fi diminuat bugetul electoral și ar fi riscat să piardă, în ochii oamenilor, mult mai mult decât au pierdut până acum.
Nu sunt șanse nici anul acesta – 2014 – ca PSD, fără PNL, și flancat de trei partide absolut clientelare, UDMR, UNPR și PC, să ia măsuri de reformă economică și democratică, fiindcă PSD a pus și pune întotdeauna propriul interes înaintea interesului țării, făcând tot ceea ce-i stă în putință pentru a le menține baronilor roșii poziția politică și economică, în detrimentul interesului național.
Ce e de făcut?
Este nevoie de un proiect politic care să lase la o parte iluziile social-democrate, ale unui premier absolut aerian, care dorește să împartă ceea ce n-a fost creat încă. Cum să creăm avuție, cum să sprijinim inițiativa privată, cum să creăm stabilitate mediului economic, dacă guvernul celor mai multe taxe și impozite din istoria post-decembristă a României minte de îngheață apele, își apără penalii, născocind legi speciale pentru ei și – iată – pregătindu-se să jefuiască din nou votul românilor, așa cum au făcut întotdeauna? Fără democrație economică, prin capitalism și piețe emergente, democrația politică de tip socialist va rămâne doar un fel de paleativ, o urnă mobilă la îndemâna lui Dragnea, pe care acoliții săi o plimbă pe străzile țării.
Cum vedeți evoluția agriculturii din România?
Ramura etern perdantă a economiei românești continuă să fie agricultura, în ciuda producției agricole importante de anul trecut, grație căreia Ponta se bate cu cărămida-n piept și acum, fără să aibă niciun merit. Actualul ministru al Agriculturii este prea subordonat intereselor șefului său politic, Dan Voiculescu, el nefiind în stare să rezolve problemele de esență ale acestui domeniu vital. Adică slaba înzestrare a agriculturii, lipsa unei piețe reale a pământului și productivitatea scăzută.
Pătrunderea tot mai facilă a produselor străine pe piața românească va face tot mai grea viața fermierilor autohtoni care vin, practic, cu produse ecologice, pentru a intra în concurență cu produse agricole obținute în exploatații intensive. Din această concurență inechitabilă, agricultura noastră nu va ieși niciodată întărită, adâncindu-se doar pauperizarea țăranului.
Problema este cu atât mai gravă, dacă ținem cont că peste 40% din populația țării trăiește în mediul rural, chiar dacă multe comune sunt declarate orașe, deși ele nu îndeplinesc condițiile minime pentru a putea fi considerate centre urbane.
D-le președinte, mai e nevoie astăzi de modele sociale?
România are nevoie de promovarea unui nou model social pe care partidul nostru l-a formulat deja și pe care îl va putea pune în aplicare în viitorul apropiat. În spațiu public trebuie afirmat mai apăsat că este bine ca cineva să dovedească inițiativă economică, să investească în afaceri viabile, să creeze locuri de muncă și să facă profit, să asigure bogăție pentru familia sa, dar și pentru comunitate.
PSD își protejează doar clientela politică și lovește dur în omul de afaceri nealiniat politic, cel care a realizat ceva prin forțe proprii și care a avut curajul să riște și să joace un rol important în comunitate. Avem nevoie de modele, care să fie încurajate să se implice în viața publică și nu de lipitori de afișe, promovați ca directori de instituții, care nu știu să facă o cerere în sfânta limbă românească.
Capitalismul adevărat și democrația reală trasează drumul corect al unei societăți către prosperitate.
Cum apreciați evoluția PMP pe parcursul ultimelor luni?
PMP se află într-o dinamică ascendentă, infirmând astfel teoriile socialiștilor că această formațiune nu va trece de pragul electoral. Partidul nostru reprezintă, la această oră, singura alternativă de dreapta, capabilă să coaguleze – după alegerile europarlamentare – întreaga dreaptă românească. Este nevoie ca, după alegerile europarlamentare – să venim cât mai repede cu oferte concrete, fiindcă alegerile prezidențiale (care vor fi câștigat de un reprezentant al dreptei românești unificate) nu vor fi câștigate doar din dezamăgirea electoratului față de actuala guvernare.
Știu că, de la speranță până la garanție, este mare distanță, nu sunt naiv să cred că mașina de propagandă a PSD poate fi bătută cu ușurință, însă românii sunt din ce în ce mai dezamăgiți și am convingerea că vor fi capabili – la urne – să-și tranșeze, din punct de vedere electoral, soarta proprie și soarta acestei țări care, după 24 de ani de la căderea lui Ceaușescu, n-a scăpat încă de comunism…
Dumitru SÂRGHIE