AcasăEu zic să ne apucăm de trăit, pe limba noastră!
Array

Eu zic să ne apucăm de trăit, pe limba noastră!

ÎN ZIUA DE 8 MARTIE, TEATRUL NAȚIONAL „ȘTEFAN IORDACHE” DIN CARACAL AVEA SĂ SE ÎNSUFLEȚEASCĂ LA NIVEL… ABSOLUT. ȘI ASTA, DATORITĂ PREZENȚEI ÎN SCENĂ A UNUIA DINTRE CEI MAI MARI ACTORI PE CARE-I ARE ROMÂNIA, ÎN ACESTE MOMENTE. ESTE VORBA, DRAGI CITITORI, DE MARCEL IUREȘ, CARE A JUCAT PIESA „ABSOLUT”.

A VORBI DESPRE MARCEL IUREȘ NU STĂ LA ÎNDEMÂNA ORICUI. PERSONAL – ÎNSĂ – AȘ RISCA SĂ SPUN CĂ ARTIȘTI DE CALIBRUL DOMNIEI-SALE NE POT REDA, ÎN ACEASTĂ LUME SFÂȘIATĂ DE CONTRADICȚII ȘI COMPROMISURI, DREPTUL LA OPTIMISM. ȘI CĂ, PÂNĂ LA PROBA CONTRARĂ, PRIN ARTA NOASTRĂ ROMÂNEASCĂ, PUTEM DEVENI NEMURITORI…

VĂ PREZENTĂM, ÎN CONTINUARE, STIMAȚI CITITORI, UN SCURT INTERVIU, ACORDAT LINIEI ÎNTÂI, DUPĂ SPECTACOL, CU GENEROZITATEA CARE-L CARACTERIZEAZĂ, DE ÎNSUȘI MARELE ACTOR MARCEL IUREȘ.

marcel iuresCe s-a așezat între Dumnezeu și neamul nostru, de ne merge așa de rău, d-le Iureș?

O, ho, ho… Nu. Nu. Nu e din cauza Lui! Suntem noi prea timizi în relația cu Dumnezeu. Ar trebui să fim un pic mai tari. Suntem rușinoși, cum suntem cu toți ceilalți. Suntem rușinoși între noi…

Credeți, în continuare, că onor-cultura ne scoate din probleme? Că onor-cultura e o armă pentru noi?

Nu! Cultura n-a fost niciodată o armă. Cultura e ceva ce omul face, dacă face, de drag, de plăcere. Depinde mult de soiul omului. Noi am fost un soi domol. Orice străin, orice guvernant, orice șmecher și-a făcut cuib aicea. Și i-am dat și de mâncare, i-am dat și parale, i-am dat și apă de băut, și vinul de pivniță. Ar trebui să fim un pic mai selectivi, să ne gândim un pic….

Se potrivește și la noi vorba aceea care spune că prin cultură ești liber? Sau că, prin cultură, îți capeți libertatea?

Prin cultură ești liber? Acum, dacă știi ce e aia libertate. Libertatea e o treabă grea, nu e așa o hai-huială. Nu e devălmășie. E ceva greu de tot și trebuie să fii om tare ca să zici că ești liber și faci pentru că așa vrei tu. Trebuie să treci totul prin inimă, prin creierul tău, prin mintea ta… Asta nu e o îndeletnicire, nu e o profesie. E un fel de-a fi!

Se spune că un bun ministru al Culturii e acela care nu-și uită rădăcinile, tradiția, portul și limba. Ce ne facem însă când pe ministrul Culturii românești îl cheamă Kelemen Hunor?

Miniștrii? Ei sunt pasageri prin funcțiile acelea. Din păcate, sunt ca niște păpuși la bâlci. Îi rotește unul și altul… N-apucă să zică și ei ce vor, cine sunt. Noroc că se mai rulează. A mai fost Kelemen Hunor la Cultură sau la Educație.

marcel iures 2Nici nu contează… Nu contează cine e ministru în clipa asta. Eu zic să ne vedem de treabă! Să ne apucăm de trăit, pe limba noastră, cu tradițiile noastre, cu folclorul care ne-a mai rămas, cu cât a mai rămas din pădurile noastre, din ape, din pești. Astea d’ale noastre!

Avem treabă. Nu stăm să facem politică. Românul a pierdut mereu, când s-a apucat să facă politică. Atâta că dă din gură, că i-a plăcut și-i place. Dacă i-a luat sapa, grapa și boul din curte, nu prea mai are ce face. Trage la tutun și dă din gură.

Despre clădirea Teatrului în care ați jucat astăzi ce ne puteți spune?

Am spus-o de nenumărate ori. Am mai jucat aici. E o minune. I-am mulțumit lui Marius Tucă, i-am mulțumit primarului, am mulțumit tuturor… E la 40 de km de Craiova, iar eu sunt oltean.

Dar caracalenilor?

Să-i țină Dumnezeu sănătoși! Eu m-aș muta o vreme aici, să joc cât mai mult. Mi-e drag de copii, mi-e drag de tinerime, mi-e drag de toată lumea de-aici. Am citit destul de mult despre Caracal. Are o istorie fabuloasă. A fost un ținut fabulos. Au fost oameni tare bogați, au muncit enorm și au făcut lucruri remarcabile.

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments