AcasăActualitateEurodeputatul PSD, Victor Boștinaru a salutat adoptarea de către Organizația Mondială pentru...

Eurodeputatul PSD, Victor Boștinaru a salutat adoptarea de către Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală a Tratatului de la Marrakech

Eurodeputatul PSD, Victor Boștinaru, coordonator al Grupului S&D în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European (PETI), a salutat adoptarea de către Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală a Tratatului de la Marrakech, la sfârșitul săptămânii trecute.

Tratatul își propune să faciliteze accesul la publicații pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere și a fost adoptat după două săptămâni de negocieri în cadrul unei conferințe diplomatice desfășurată în Marrakech. Uniunea Europeană a jucat un rol activ în facilitarea accesului acestor persoane la lucrări protejate, ținând cont în același timp de cadrul legal actual privind drepturile intelectuale la nivel internațional.

victor bostinaruÎntr-un mesaj transmis eurodeputatului Victor Boștinaru, comisarul european pentru piață unică și servicii, Michel Barnier a dorit să mulțumească personal eurodeputaților din Comisia PETI pentru angajamentul ferm și sprijinul pentru îndeplinirea acestui acord.

Conform Tratatului de la Marrakech, statele semnatare vor trebui să introducă excepții de la drepturile de autor și să asigure mijloace pentru schimbul publicațiilor în format special peste granițe. De asemenea, statele vor trebui să introducă în mod obligatoriu o excepție de la drepturile de autor care va permite organizațiilor de nevăzători să producă, distribuie și să pună la dispoziție exemplare în format accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere, fără autorizare din partea titularului.

Conform Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, există un număr de aproximativ 285 milioane de persoane afectate de lipsa totală sau parțială a vederii la nivel global, însă, doar 5% din cărți sunt accesibile acestora.

Eurodeputatul Victor Boștinaru sublinia în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în luna mai a acestui an, faptul că Uniunea Europeană are obligația de a respecta și de a pune în practică drepturile persoanelor cu dizabilități de vedere: „Avem obligația, ca dincolo de declarații și angajamente solemne, să recunoaștem și să punem în practică aceste drepturi. Pentru ca persoanele acestea, care sunt semenii noștri, sunt concetățenii noștri, să poată avea un acces egal la informație și în viața comunității, un acces egal la piața muncii, dacă este posibil. Acest lucru nu poate fi realizat decât prin accesul la cărțile specifice inabilităților lor.”

Tratatul de la Marrakech va intra în vigoare odată cu ratificarea sa de către cele 20 de state semnatare.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments