Există locuri și, mai ales oameni, care știu să împartă Cuvântul, care știu să ofere loc și altora în focul creației, astfel încât tinerii să îi simtă căldura și să rămână oameni adevărați, drepți, cinstiți, limpezi și răbdători. Un astfel de loc comun, care risipește Cuvântul, îl reprezintă un eveniment cu totul special, care încununează, începând cu anul 2006, sfera manifestărilor cultural-artistice din mediul școlar, din județul Olt și care a depășit, de mult, granița acestuia. Este vorba despre Festivalul (de răsunet) Național de Teatru Școlar ”Niște Țărani” de la Văleni, ajuns la Ediția a XV-a.
Despre acest eveniment magistral, care aduce, iată, într-o localitate rurală, de 15 ani, personalități marcante ale scenei și dramaturgiei românești, aflăm de la inițiatorului festivalului, învățătorul Alexandru Fifoiu că: ”Existența milenară a țăranului român este Istoria noastră. (…) Așezat sub egida Fundației Naționale pentru Civilizație rurală Niște țărani – de la care am împrumutat titulatura și emblema, cu acceptul președintelui acesteia, scriitorul Dinu Săraru, care este și președintele de onoare al festivalului nostru – acest proiect educațional își propune unirea într-o competiție cultural-artistică a iubitorilor de teatru din școlile României, care (mai) cred în propășirea prin spirit și cultură a neamului românesc, în forța regeneratoare a culturii și spiritualității românești, în necesitatea întoarcerii perpetue, la rădăcinile spiritualității neamului, ca la un izvor de apă vie, tămăduitoare.”
De un real succes, cu un juriu exigent, alcătuit din actori renumiți, Festivalul Național de Teatru Școlar ”Niște Țărani” reunește, an de an, pe cei mai buni elevi-actori dintre cei mai buni. Multă muncă, mult suflet, așezate la un loc din partea organizatorilor și partenerilor – Fundația Națională pentru Civilizație rurală Niște țărani, Liceul Tehnologic Văleni Olt, Primăria Văleni Olt, Inspectoratul Școlar Județean Olt – topite în bucuria de a îmbrățișa și de a învăța tinerii să aleagă calea cea dreaptă a valorilor normale și echilibrate. Tineri cărora le este oferită posibilitatea de a se exprima liber în acest spațiu cultural-artistic, care a fost creat anume pentru ei.
Sunt multe aspecte remarcabile pe care putem să le punem în lumina excelenței, dar vreau să punctez în acest material evoluția deosebită pe care au avut-o în cadrul acestui festival elevii din trupa de teatru Parodia de la Liceul Tehnologic ”Matei Basarab” din Caracal, care participă, din anul 2017 până în prezent, și care, de fiecare dată au fost pe podium. De fiecare dată pregătiți de același om – bibliotecar Mihaela Mogoșanu – cea care i-a învățat pe tineri (alții, cu fiecare generație) că succesul de pe scenă nu se obține lesne, că este asemenea unei pietre scumpe, ce se șlefuiește greu. Că este nevoie (mereu!) de timp, de energie, de efort, de seriozitate și de angajament. Ar fi putut fi, la rândul ei, om de teatru. O recomandă talentul și dăruirea ei! Dar a ales să se manifeste prin tinerii pe care îi coordonează estetic, artistic și în alte domenii de expresie, nu doar în cel teatral. Pentru că au dovedit deja măsura talentului lor, elevii de la LTMB Caracal sunt invitați permanent la festivalul amintit. ”Înființată la data de 17.02.2017, trupa de teatru a liceului nostru – Parodia – a debutat curajos în viața artistică, la îndemnul doamnei director de atunci, prof. Marina Samiee, și încurajată și susținută ulterior și de ceilalți directori. Trupa a avut o evoluție spectaculoasă, demonstrând , de la un eveniment la altul că are potențial, căutând să se șlefuiască și să se motiveze de la o evoluție la alta, reușind să dea lovitura încă de la prima participare, înregistrată chiar în anul înființării, la Festivalul Național de Teatru Școlar ”Niște Țărani”, ediția a XII-a, organizat la Văleni-Olt, avându-l ca director pe marele Dinu Săraru. Prima evoluție la un nivel superior a trupei a reprezentat o reușită apreciată de juriul condus de marea actriță Rodica Mandache, care i-a acordat, fără rezerve, Premiul I, la Secțiunea Trupe Învățământ Liceal. Activitatea trupei a continuat și în anii pandemiei. Și a adus de fiecare dată multă bucurie și satisfacție elevilor noștri, în special, și școlii noastre, în general.”, este mărturia doamnei bibliotecar Mihaela Mogoșanu.
În ultimii 6 ani, elevii de la LTMB au primit aprecieri, au stat alături și au beneficiat de prețioase sfaturi din partea unor spirite mari ale dramaturgiei românești ca: Adela Mărculescu, Adriana Trandafir, Rodica Mandache, Anca Pandrea, Mitică Popescu, Dorel Vișan, Mircea Diaconu. Suflete mari, spirite la fel, oameni pe care tinerii noștri i-au așezat pentru totdeauna în inimile lor.
În palmaresul lor, de la înființare, au adunat premii importante, dintre care amintim: Premiul I, Secțiunea Trupe Învățământ liceal, Festivalul de Teatru Școlar ”Niște Țărani”, Văleni, Olt, 2017, 2018; Premiul II, Secțiunea Monolog, la același festival, în 2018, Premiul pentru cel mai bun Interpret, 2018; Premiile II și III, Secțiunile Trupe și Monolog Învățământ liceal la Concursul de Teatru ”SERENDIPITY”, Balș, 2019; Participare cu piesa ”Nea Mărin Miliardarul” la Festivalul Național al Prazului, Mioveni-Argeș, 27-28 sept.2019; Mențiune la Concursul Internațional online de Creativitate Teatrală audiovizuală pentru elevi, clasele XI-XII, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, 2021.
În 2023, reușita a fost una specială, concretizată în două premii foarte importante – Premiul I la Secțiunea Trupe Învățământ liceal, Festivalul de Teatru Școlar ”Niște Țărani” și Premiul pentru Cel mai bun Interpret acordat elevului Andrei Burcă, din clasa a XI-a B, pentru Monologul din piesa ”Minunea”, de Marin Sorescu.
”M-a impresionat atmosfera creată în cadrul acestui festival, iar personalitatea lui Dorel Vișan este pur și simplu copleșitoare. Am întâlnit aici oameni, actori care te atrag cu bunul lor simț, cu inteligența, cu autenticitatea lor, remarcabili prin umor și autoironie, traduse printr-o modestie atât de sinceră și de atașantă.”, ne-a spus, emoționată, eleva Cristina Pătru, de la clasa a XI-a B, membră a trupei Parodia.
”Tinerețea este un capital imens, pe care depinde cum îl gestionezi. Elevii noștri au reușit să ne arate că, la capitolul manifestări artistice sunt orientați către frumos, că sunt conectați la o energie a curajului și a binelui, și că, deși, uneori greutățile par insurmontabile, trebuie să alegem cu toții părțile constructive și pozitive. Îi felicit și îi așteptăm (și) cu Trofeul!”, ne-a mărturisit, cu bucurie, doamna directoare a LTMB Caracal, prof. Luminița Gîtan-Nicola.
Prof. Alina-Elena MARIN

