AcasăCulturăExpoziție etnografică „Credință și tradiții”, la Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” Nicolae...

Expoziție etnografică „Credință și tradiții”, la Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” Nicolae Titulescu

Mâine, 5 mai a.c., Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din comuna Nicolae Titulescu va găzdui expoziția etnografică intitulată „Credință și tradiții”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:00 și este organizat de Consiliul Județean Olt, Primăria comunei Nicolae Titulescu și Muzeul Județean Olt – Casa Memorială „Nicolae Titulescu”, în parteneriat cu Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din comuna Nicolae Titulescu.

«Expoziția se vrea a fi un periplu în lumea satelor oltenești situate în zona etnografică Câmpia Boianului. Pe teritoriul județului Olt, această zonă cuprinde malul stâng al râului Olt, de la Slatina în aval, până la vărsarea în Dunăre, fiind mărginită la est de județele Argeș și Teleorman.

Comuna poartă denumirea de Nicolae Titulescu, iar legătura dintre așezare și marele om politic este una extrem de strânsă. Bunicul marelui om politic, care se numea Nicolae Economu, a cumpărat moșia Tituleștilor, iar prin achiziția acestei moșii, cumva, s-a luat nume de la nume. El a luat numele moșiei, iar comuna a luat numele marelui diplomat, ajungându-se de la Titulești la Titulescu. Nicolae Titulescu are rădăcini adânci, aici fiind înmormântați bunicii și părinții lui, o mătușă și un unchi.

În Casa Memorială „Nicolae Titulescu”, se află obiecte personale, trusa de voiaj a lui Nicolae Titulescu, mobilier, fotografii, documente, corespondență referitoare la viața și activitatea diplomatului român. De-a lungul vremii, aici au fost organizate tabere de pictură, iar în casă au rămas tablouri care surprind această zonă a județului Olt.

Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost construită de meșteri italieni și a fost pictată tot de italieni. Lăcașul de cult a fost ridicat pe terenul donat de o familie de boieri – Radu Rențea și soția sa, Neacșa. De-a lungul timpului, biserica a beneficiat de mai multe intervenții de consolidare.

În curtea bisericii, a fost ridicată o construcție nouă, unde a fost înființat un muzeu etnografic, în care se găsesc uneltele folosite de țăranii din comună, în perioada interbelică și antebelică. Tot aici, se află și icoane de la 1600, o cristelniță ce are inscripționat pe ea anul 1854, dar și obiecte de la 1896, care au aparținut bisericii.

Pentru a ilustra modul de viață al locutorilor zonei, în expoziție, pot fi admirate unelte folosite la meșteșugurile casnice: tors, țesut, cusut, recuzita materială din cadrul bucătăriei tradiționale oltenești – țestul vadra de apă, piese de port popular și ansambluri vestimentare de sărbătoare specifice Câmpiei Boianului.

Bogată în obiective turistice și în peisaje pitorești, comuna Nicolae Titulescu reprezintă un punct important pe harta Olteniei. Expoziția pe care o vom vernisa se dorește a fi încă unul dintre aceste puncte pe harta județului nostru.

Vă așteptăm cu drag, să ne bucurăm împreună de ineditul exponatelor și farmecul lumii satului oltenesc de odinioară», a declarat Gheorghe Smarandache, manager al Muzeului Județean Olt.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -