AcasăPoliticaFamilia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale

Familia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale

Vineri, 21 august 2015, la sediul central al UNPR Olt, a avut loc o conferință de presă prezidată de Emil Albotă – prim-vicepreședinte UNPR Olt și secretar de stat în Ministerul Educației. Alături de Emil Albotă au fost: Pavel Belinski – vicepreședinte UNPR Olt și vicepreședinte CJ Olt, Steluța Dan – președinte UNPR Slatina, coordonator al Organizației de Femei pe regiunea S-V Oltenia și inspector general adjunct al IȘJ Olt, Ionela Zamfirescu – președinte Organizația de Femei a UNPR Olt și Cosmin Ciorei – președintele Organizației de Tineret a UNPR Olt, vicepreședinte la nivel național și coordonator pe regiunea S-V Oltenia.

Reprezentanții UNPR au prezentat cele cinci teme majore din Planul Politic Național „Siguranță și Prosperitate pentru România”, document lansat și asumat de UNPR, care abordează subiecte extrem de importante pentru societate și definitorii pentru UNPR, ca partid. De asemenea, s-a adus în discuție și faptul că, până la sfârșitul acestui an, UNPR va avea organizații în toate localitățile județului Olt și, totodată, candidați la alegerile locale din 2016.

albota 1111RENAȘTEREA NAȚIONALĂ

Emil Albotă – prim-vicepreședinte al UNPR Olt – a prezentat prima temă a Planului Politic Național „Siguranță și Prosperitate pentru România”, care privește restabilirea echilibrului demografic, având, totodată, și o componentă identitară, atât pe relația cu românii din țară, cât și pe relația cu românii din diaspora.

„UNPR consideră că renașterea națională este strâns legată de valorile familiei. Familia trebuie să fie în centrul tuturor preocupărilor clasei politice. Munca, solidaritatea, iubirea de țară și de semeni, credința, toate se învață în familie. Siguranța și prosperitatea sunt mai valoroase când beneficiarul direct este familia. Și, nu în ultimul rând, familia este garanția păstrării identității naționale. Prin urmare, ceea ce propunem nou, pe scena politică, este guvernarea orientată spre familii și nu spre indivizi. Familia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale, iar acest lucru trebuie să se regăsească în toate domeniile administrate public.

Ca măsuri concrete, renașterea națională presupune susținerea familiilor cu copii, nu atât prin stimulente directe, cât prin servicii publice de calitate, care să răspundă nevoilor reale pe care le au părinții. De exemplu, propunem creșterea numărului de creșe publice, care să poată îngriji copiii, începând de la vârsta de un an, atunci când mamele se reîntorc la muncă. Propunem extinderea programelor de tip școală după școală gratuite, până la ora 18.00, pentru armonizarea programului elevilor cu programul părinților.

Tot pe direcția renașterii naționale, pe relația cu diaspora, trebuie să ne uităm mai bine la nevoile reale pe care le au familiile de români din afara granițelor. Se cheltuiesc prea mulți bani pe festivaluri folclorice și expoziții de artă, în loc ca unele din aceste fonduri să fie cheltuite pentru școli sau măcar cursuri de istoria românilor și de limba română”, a spus Emil Albotă.

FUNCȚIONAREA STATULUI

Cea de-a doua temă supusă dezbaterii a fost Funcționarea statului, temă prezentată de Steluța Dan, președinte UNPR Slatina:

„Trebuie să fim conștienți că suntem departe de ceea ce-și doresc românii de la statul român. În România, Educația și Sănătatea sunt gratuite doar pe hârtie, iar administrația publică, deși supradimensionată, nu îndeplinește cerințele în ceea ce privește competența și eficiența.

Ca măsuri concrete, vizăm, evident, o creștere a salariilor în sistemul public. Însă, trebuie să fim conștienți că aceste salarii nu sunt sustenabile fără o reorganizare a sistemului public. De asemenea, trebuie să fim conștienți că majorarea salariilor nu va duce de la sine la o îmbunătățire a serviciilor publice.

Administrația produce, astăzi, prea multe hârtii și prea puține soluții. Trebuie să aducem în sistem avantajele evoluțiilor tehnologice, trebuie să recompensăm competența și, mai ales, să regândim toate procesele administrative, astfel încât serviciile oferite să se ridice la nivelul așteptărilor. De asemenea, un alt set de măsuri trebuie să ducă la o separare a apelor între sistemul public și cel privat, mai ales în domeniile sănătate și educație. Astăzi, atât profesorii, cât și medicii, sunt nevoiți, din cauza salariilor mici, să își ia jumătate de normă și în sistemul privat. Însă, lucrurile nu pot funcționa eficient așa. Între sistemul public și cel privat trebuie să existe competiție reală și nu o complicitate. Reforma în educație și sănătate trebuie să însemne un salariu aproape dublu pentru profesori și medici. În egală măsură, trebuie să însemne profesori și medici care, opt ore pe zi, sunt, efectiv, la cursuri, respectiv, în spital”.

ROLUL ROMÂNIEI ÎN LUME

Cosmin Ciorei – președintele tinerilor progresiști din Olt a vorbit despre a treia temă a Planului Politic Național „Siguranță și Prosperitate pentru România”, adică despre rolul României în lume:

„UNPR consideră că România trebuie să-și asume, mai clar, destinul său istoric în regiune, în special pe relația cu Republica Moldova. Principala misiune pe care o avem este aceea de a semnala și de a explica întregii comunități internaționale și, în special, partenerilor noștri, importanța pe care Moldova o are în evoluțiile geo-politice din regiune.

Suntem membri NATO, suntem parteneri de încredere și ne-am câștigat, pe merit, dreptul de a vorbi cu o voce mai puternică în spațiul internațional. Astăzi, trebuie să ne asumăm și beneficiile locului pe care îl ocupăm în angrenajul euro-atlantic. Singurul parcurs realist pentru Republica Moldova este cel spre Uniunea Europeană și spre NATO. Iar România trebuie să se implice cu toată forța și cu toată energia ca un astfel de parcurs să devină realitate”.

FUNCȚIONAREA ECONOMIEI

O altă temă vitală pentru România se referă la funcționarea economiei, temă abordată de vicepreședintele UNPR Olt – Pavel Belinski, care a declarat că viziunea pe care UNPR și-o asumă este consolidarea competitivității economice naționale, ținând cont de atuurile și de oportunitățile pe care le avem ca țară.

„Sunt, astfel, cinci pârghii pe care le putem acționa în beneficiul României: un Cod Fiscal, care să încurajeze investițiile, facilități pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura și dezvoltarea transporturilor.

Toate partidele au vorbit, până acum, despre aceste subiecte. Însă, ceea ce UNPR vrea să aducă nou este o asumare clară, tranșantă a interesului național în economie. Nu este normal ca multinaționalele să fie mai protejate în România decât sunt IMM-urile cu capital autohton. Nu este normal ca un străin să poată cumpăra terenuri mai ușor decât poate cumpăra un agricultor român. Nu este normal să ne complăcem într-o economie de consum și să tolerăm exportul de resurse și importul de produse finite.

Suntem o țară europeană, dar să nu încercăm să fim mai europeni decât alte țări din UE. De exemplu, Franța are politici draconice, când vine vorba despre vânzarea terenurilor către străini. Germania are instrumente extrem de eficiente în a-și susține IMM-urile cu capital autohton. Nu văd de ce România ar trebui să rămână naivul Europei. Trebuie să cădem cu toții de acord că apărarea intereselor economice naționale este vitală și că România trebuie să învețe să mai spună și NU în fața intereselor altora”, a spus Pavel Belinski.

NOUL STAT SOCIAL

Despre noul stat social a vorbit Ionela Zamfirescu – președintele femeilor progresiste din județul Olt, spunând că accentul trebuie să se extindă treptat dinspre protecția de natură materială, adică de la ajutoarele sociale, către protecția de natură juridică, în relațiile de muncă și în relațiile de natură comercială:

„Măsurile pe această direcție vizează restabilirea echilibrului acolo unde el a fost rupt în anii tranziției. Concret, trebuie restabilit echilibrul între angajați și angajatori, între consumatorii și furnizorii de utilități, între cei cu venituri foarte mari și cei cu venituri foarte mici. Astfel, susținem taxarea suplimentară a marilor averi și a profiturilor excepționale, susținem ca amenzile să fie proporționale cu cifra de afaceri și susținem ca instituțiile să vegheze cu mai multă atenție la modul în care multinaționalele respectă legislația muncii. Consider că vremea în care România era țara tuturor posibilităților a trecut. Astăzi, România trebuie să fie țara tuturor cetățenilor ei”.

LINIA ÎNTÂI

1 COMENTARIU

  1. GRI studiaza IMAGINARUL PENTAMORFIC al UNPR. Deocamdata analiazam originile pagane ale acestuia.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular