AcasăActualitateFERMIERI DISPERAȚI!

FERMIERI DISPERAȚI!

Întorcându-mă în timp, parcă văd aievea văcuțele plecând sau întorcându-se de la păscut pe ulițele și tăpșanele satului bunicilor mei, unde am copilărit. Erau tot ce avea mai de preț țăranul român… Se spunea, pe atunci, că cine nu avea în gospodăria lui o văcuță, era cel mai sărac din sat… Cu ea hrăneau toată familia, chiar și animalele de pe lângă casă. Bogăția de lapte din satul românesc nu avea preț pentru că era din belșug. Dar acum, văcuțele sătenilor s-au pierdut în negura timpului, asemenea satelor românești care se depopulează încet, dar vizibil…

Seceta din acest an a determinat o penurie de furaje, la care s-a mai adăugat și criza energetică, ducând sectorul laptelui din România în pragul falimentului, mulți dintre fermierii români vânzând animalele sau sacrificându-le. Crescătorii de vaci primesc numai 3 lei pe litru, fiind cel mai mic preț din toată Uniunea Europeană, în timp ce, în magazine, prețul litrului de lapte depășește 12 lei.

În intervenția sa, din cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, din 8 noiembrie 2022, europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene egalizarea subvențiilor pentru fermierii români, asemenea celor din Europa de Vest.

„Crescătorii noștri își închid fermele și își vând sau sacrifică animalele. Azi, avem un deficit de lapte de peste 700 de mii de tone, iar în magazine nu mai găsești, practic, decât lapte din import. Ceea ce n-ar fi o problemă pe o piață comună, cu jucători aflați cam în același stadiu de dezvoltare. Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale. De asemenea, ei trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul UE. Iar soluții nu sunt nici în bugetul național, nici în noul instrument al Comisiei pentru situații de criză.”

Cu toate că cele semnalate de europarlamentarul Carmen Avram au fost acceptate, ca fiind în mod real o situație dificilă a fermierilor români, nu s-a oferit nici-o soluție de ameliorare a acestei stări de lucruri. (https://youtu.be/QXbN01TXjGE)

Ștefania MARINEANU

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments