AcasăOra SatuluiFestivalul Călușăresc „Ilie Martin” – ediția a XI-a

Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” – ediția a XI-a

Unul dintre cele mai apreciate festivaluri călușărești din județul Olt și nu numai este Festivalul „Ilie Martin”, festival ce are loc în fiecare an în comuna Colonești, poarta de intrare în județul Olt, dinspre județul Argeș.

Astfel, vineri, 18 iulie a.c., Primăria Colonești, prin primarul Mircea Stan, va organiza cea de-a XI-a ediție a acestui important festival. Pentru că întotdeauna Coloneștiul a știut și știe, prin oamenii săi, să fie ospitalier, și de această dată evenimentul se va bucura de oaspeți de seamă și de tot mai mulți oameni dornici să vadă cum o localitate mică reușește să dea dimensiuni greu de egalat un asemenea eveniment.

festival ilie martin colnestiZiua de 18 iulie va fi o zi plină pentru locuitorii comunei Colonești, manifestările debutând cu inaugurarea stației de canalizare din satul Mărunței. La ora 11.00, iubitorii fotbalului se pot bucura de un meci demonstrativ între divizionara B, FC Olt, și echipa din localitate, FC Vedița Colonești.

Începând cu ora 15.00, se va desfășura spectacolul Ansamblului Călușăresc „Ilie Martin” – Colonești, nu înainte ca primarul Mircea Stan să ia cuvântul.

În continuare vor urca pe scena din Colonești formațiile de călușari din: Vâlcele, Cârlogani, Optași, Corbu, Curtișoara, Scornicești, Sârbii Măgura (Olt), Stolnici, Lunca Corbului și Hârsești (Argeș).

Pe lângă Ansamblul Profesionist Doina Oltului (invitați speciali), vor încânta audiența soții Spânu, Petrică Mâțu Stoian și Emilia Dorobanțu.

Seara se va încheia cu un spectacol impresionant de lumină și culoare, muzică ușoară și discotecă.

Despre eveniment, cât și despre personalitatea marelui Ilie Martin, ne vorbește însuși primarul comunei Colonești, Mircea Stan.

mircea stan colonesti 596
MIrcea Stan

Succesul intrării în legendă s-a datorat inspirației de a-și împleti destinul cu cel mai viguros, misterios și magic dans-ritual românesc, CĂLUȘUL, ale cărei virtuozități și practici le-a făcut cunoscute și peste hotare.

Cum locul nașterii sale devenise de mult un loc de pelerinaj al călușarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluența ținuturilor Argeșului și Oltului, ideea de a înființa un festival călușăresc cu caracter zonal, care să se desfășoare în fiecare an, în memoria marelui vătaf de călușari, Ilie Marin, ni s-a părut firească și binevenită. Și asta judecând chiar după succesul la public de care s-au bucurat primele ediții.

Acest lucru ne-a dat curajul să continuăm, cu convingerea că, la Colonești, Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” a îmbrăcat deja straie tradiționale și că face de acum parte din evenimentele importante din agenda culturală a localității Colonești, dar și a județului Olt”, a precizat Mircea Stan, primarul comunei Colonești.

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular