AcasăActualitateFestivalul Călușul Oltenesc și Concursul Național al Copiilor «Călușul Românesc»  – în...

Festivalul Călușul Oltenesc și Concursul Național al Copiilor «Călușul Românesc»  – în perioada 23 iunie-7 iulie 2024

Marți, 18 iunie a.c., prof. Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat desfășurarea Festivalurilor de Căluș ce se vor desfășura, în județul Olt, în perioada 23 iunie – 7 iulie 2024. Au fost prezenți și Oana Nica și Ristina Baboi de la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Gheorghe Florin Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu, și instructorul coregraf George Ghiță a lu’ Porumbelu’, cel care pregătește ansamblurile folclorice din localitățile Osica de Jos, Osica de Sus și Șopârlița.

„Slatina și județul Olt se pregătesc pentru marea sărbătoare a călușului, prin două manifestări recunoscute la nivel național și chiar internațional. Este vorba despre Festivalul Călușului Oltenesc, aflat la cea de-a patra ediție, și Concursul National al Copiilor «Călușul Românesc», aflat la ediția cu numărul 24. Prima manifestare se desfășoară sub egida Consiliului Județean Olt, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean, a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt și a Palatului Copiilor. Iar cea de-a doua se desfășoară sub egida Ministerului Educației Naționale și a Consiliului Județean, în organizarea Primăriei Slatina, IȘJ Olt, a Centrului de Cultură și Artă Olt și, bineînțeles, a Palatului Copiilor «Adrian Băran».

Sunt două manifestări care sărbătoresc călușul. Pentru județul Olt, călușul este o adevărată nestemată, în lada sa de zestre. Știm bine, cu toții, că acest dans, acest joc, nu mai aparține doar României, el face parte din Patrimoniul imaterial UNESCO. Și, de aceea, atenția pe care o acordă Consiliul Județean acestui gen de manifestări de cultură este foarte mare, atât prin susținerea cu fonduri, dar și prin celelalte acțiuni, care se desfășoară, pe parcursul anului. Suntem singurul județ din tara care se poate lăuda cu aproape 70 de ansambluri folclorice și mii de copii care sunt angrenați, în această activitate”, a declarat Ilie Brăileanu, director al Palatului „Adrian Băran”.

În perioada 23-30 iunie, localitățile Dobroteasa, Nicolae Titulescu – Ghimpețeni, Cungrea, Dobrun și Scornicești vor găzdui cea de-a IV-a ediție a Festivalului „Călușul Oltenesc”.

„În primele trei ediții, jocul tradițional bărbătesc – călușul oltenesc – a fost dus la țărână, într-un număr de aproximativ 350 de gospodării și, cu siguranță, anul acesta, numărul curților în care se va juca acest dans va crește și mai mult, având în vedere că, în fiecare centru, vor evolua cel puțin zece cete de călușari din județ.

Fiecare ceată de călușari va primi, din partea CJCA Olt, câte 600 de lei, iar dacă aceasta este implicată cu spectacole, în mai multe centre, de fiecare dată, primește această sumă de bani.

La Dobroteasa, pe 23 iunie, spectacolul va fi, în Târgul Săptămânal, la Nicolae Titulescu – Ghimpețeni, spectacolul este în Pădurea Palanca, pe 24 iunie, a doua zi de Rusalii, la Cungrea –în Târgul Comunal, pe 26 iunie, la Dobrun, în data de 29 iunie, pe Stadionul „Ștefan Bibianu”, iar la Scornicești, spectacolul va fi pe Stadion, în data de 30 iunie. Nu vor fi doar cete de călușari, ci și ansambluri folclorice și soliști vocali invitați, în spectacol evoluând și Ansamblul Folcloric «Doina Oltului» Slatina, precum și alți artiști precum Gelu Voicu și Valentin Sanfira la Dobroteasa și Dan Ciotoi – solistul Formației Generic, și Nicu Paleru – la Nicolae Titulescu – Ghimpețeni”, a mai spus Ilie Brăileanu.

În perioada 3-7 iulie, în Slatina, se va desfășura cea de-a 24-a ediție Concursului „Călușul Românesc”, unde vor participa ansambluri din mai multe județe ale României: Olt, Călărași, Timiș, Suceava, Botoșani, Constanța, Tulcea, Maramureș, Hunedoara, Dâmbovița și Argeș, dar și ansambluri din străinătate, respectiv Ansamblul folcloric de copii „Vizovjanek” din Vizovice – Cehia și Grupul „Vatra” al Școlii de dansuri tradiționale din Torino – Italia. Sunt așteptați să participe undeva la peste 2.000 de copii și tineri.

Din program, nu va lipsi tradiționala paradă a portului popular, pe traseul Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor – fostul Magazin Oltul – Bulevardul Alexandru Ioan Cuza – Parcul Tineretului.

„În privința vizitelor la instituții, vom începe în dimineața zilei de joi, 4 iulie, mai devreme, la ora 08:30, la Inspectoratul Școlar Județean Olt, cu acea vizită și demonstrații artistice. Continuăm la Primăria Municipiului Slatina, la o oră diferență, după încă o oră, la Consiliul Județean Olt. După care, în intervalul orar 17:30-18:30, organizăm parada, la Magazinul Oltul. Venim în Parcul Tineretului, pentru tabloul coregrafic, pe la ora 19:00, după care dăm startul primei zile a concursului călușăresc, undeva în jurul orei 19:30. Secțiunea de dimineață a concursului o să o desfășurăm în sala de festivități a Palatului Copiilor, pentru că sunt condiții mai bune și evităm canicula. La fel se va întâmpla și seara, o parte din spectacol va fi acolo, dar și pe scena amplasată în Parcul Tineretului, unde, în seara zilei de sâmbătă, 6 iulie, cu începere de la ora 18:00, este programată festivitatea de premiere și Gala laureaților”, a încheiat Ilie Brăileanu.

Dragoș Sîrghie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments