AcasăOra SatuluiFestivalul Călușului – punte de suflet între Nicolae Titulescu și Ghimpețeni

Festivalul Călușului – punte de suflet între Nicolae Titulescu și Ghimpețeni

Pădurea Palanca din comuna Nicolae Titulescu a fost, luni, 9 iunie 2025, gazda unei adevărate sărbători a sufletului românesc: Festivalul Călușului, ajuns la cea de-a II-a ediție, desfășurat sub inspiratul generic „Mândru că sunt oltean!”. Evenimentul a reunit comunitățile Ghimpețeni și Nicolae Titulescu, într-o manifestare vibrantă, dedicată păstrării și promovării patrimoniului imaterial oltenesc.

Organizat exemplar de către liberalul Gheorghe Florin Tiutiu, administrator public al comunei Nicolae Titulescu, Marin Badea – viceprimar cu atribuții de primar al aceleiași comune istorice, și Dan Dobre, primarul social-democrat al comunei Ghimpeteni, evenimentul a demonstrat că acolo unde există înaltă înțelegere comunitară, apartenența politică trece, firesc, în plan secund. Cei doi edili, oameni vrednici și profund atașați valorilor locale, au pus, mai presus de orice, interesul comunitar al celor două localități care, odinioară, formau o singură așezare.

Festivalul s-a bucurat de o prezență numeroasă, într-o atmosferă de bucurie, recunoștință și comuniune. Alături de cetățeni, s-au aflat și membrii staff-ului de conducere al PNL Olt, în frunte cu președintele organizației, deputatul Gigel Știrbu, care, fără să facă declarații politice, a ales să fie parte din această zi a tradiției și a identității, alături de oameni și de invitați de seamă.

Printre aceștia, s-a remarcat sculptorul Doru Drăgușin, fiu al comunei Nicolae Titulescu, un artist ale cărui lucrări – închinate marelui diplomat – se regăsesc în întreg spațiul euro-atlantic. Cu un stil ce oscilează între metafizic și transcendent, Doru Drăgușin a onorat evenimentul cu prezența sa, subliniind, discret, dimensiunea culturală a acestuia.

Programul artistic a fost deschis de Grupul Vocal Bărbătesc „Rapsozii Bascovului”, urmat de Ansamblul de Dansatori „Doina Bascovului” și de Orchestra Ansamblului „Doina Bascovului”, dirijată de tânărul și talentatul Badea Popescu. Atmosfera a fost apoi întreținută de artiști îndrăgiți precum Alexandra Bleaje, Liviu Puștiu, Trupa Azur și Valentin Sanfira, care au adus pe scenă ritmuri de sărbătoare și bucurie.

Pădurea Palanca, locația aleasă, a oferit cadrul natural ideal pentru o zi de reconectare la valorile profunde ale locului, între stejar și cer, între dansul călușului și zâmbetul celor care încă simt în inimă puterea tradiției.

Festivalul Călușului a confirmat, și în acest an, că Oltenia vie nu înseamnă doar trecut, ci și prezent și viitor – prin oameni, prin gesturi de unire și prin sărbători care nasc continuitate.

Dumitru Sîrghie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments