AcasăActualitateFestivalul-Concurs „Oltenii &... Restu’ Lumii” – ediția a XIX-a

Festivalul-Concurs „Oltenii &… Restu’ Lumii” – ediția a XIX-a

Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, Festivalul-Concurs „Oltenii &… Restu’ Lumii” va strânge la un loc oltenii de pretutindeni, și se va desfășura pe parcursul a patru zile, mai precis în perioada 10-13 octombrie a.c., la Slatina. Ca în fiecare an, începând cu orele 11.11, în acordurile Fanfarei „Lyra Band”, invitații Adriana Trandafir, Cornel Udrea, Ștefan Popa Popa’s vor fi așteptați de oficialitățile locale și de dansatorii Ansamblului profesionist „Doina Oltului” să treacă „vama” oltenească pe peste Podul Olt, și vor gusta din pastramă, mămăligă, vin și praz.

afis olteniiDouă ore mai târziu, se vor deschide târgurile meșterilor populari tradiționali și cel al producătorilor agroalimentari (producători din Olt și din țară) situate pe bulevardul A.I. Cuza. Tot atunci, se va destupa butoiul cu vin și glume de la Mustăria „La Cățaua Leșinată”, moment cu care se vor atribui funcții și (i)responsabilități în târg. Imediat după aceste momente, la Galeria „Artis” din Slatina vor avea loc expoziții de caricatură a lui Ștefan Popa Popa’s și a lui Gabriel Bratu. Apoi, pe traseul Textila – Zahana – ACR – Esplanadă – bld. A.I. Cuza, tineri și copii îmbrăcați în straie populare din diferite zone ale țării vor lua parte la parada portului popular. Începând cu ora 17.17, în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, vor avea loc: expoziție de pictură naivă – Ioan Măric și lansări de carte: Cornel Udrea („La umbra păsării Colibri”; „Predau engleză fără autor”; „Reduceri de vară la sentimente”; „Respect la purtător – Portrete mici pentru oameni mari”) și George Smarandache – „Ochii Sufletului, Toamna!”. Aceste acțiuni culturale vor fi urmate de concursul de recitaluri dramatice și de festivitatea de premiere a secțiunii „Recitaluri dramatice – umor”.

Cea de-a doua zi a festivalului va debuta cu expoziția de caricatură „Ce fac oltenii când văd o caricatură” semnată de Costel Pătrășcanu, ce se va desfășura la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”. Tot aici, se vor acorda premiile pentru secțiunea „Creație Literară”. Vor fi organizate concursuri ad-hoc, cum ar fi: duelul la scenă a epigramiștilor, la Centrul de Pregătire și Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” Slatina; preparate culinare tradiționale gătite în festival cu servirea publicului – „Ciorbă oltenească de praz”. Începând cu ora 18.18, în sala Centrului Cultural „Eugen Ionescu” va avea loc spectacolul „Recital Extraordinar Maria Tănase”, în interpretarea Adrianei Trandafir. Slătinenii vor mai putea urmări și spectacolul susținut de Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”, de Școala Populară de Arte și Meserii Slatina și de Palatul Copiilor „Adrian Băran”, alături de invitații speciali Zorina Bălan și Cornel Cojocaru. Seara va fi încheiată de interpretul de muzică ușoară Matteo.

Sâmbătă, 12 octombrie a.c., va fi o petrecere cu ansamblurile folclorice din județ, ce vor urca pe scenă alături de invitații speciali Vasilica Dinu și Marcu Nicolici. Apoi, Keo și Skizzo Skills vor încinge atmosfera.

În ultima zi a festivalului, va continua petrecerea cu ansamblurile folclorice, la care vor participa și invitații Cornelia Tică și Maria Rotaru. Ediția a XIX-a a Festivalului-Concurs „Oltenii &… Restu’ Lumii” se va încheia cu un spectacol de muzică ușoară susținut de Ana Lesko.

Dragoș SÎRGHIE


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments