AcasăCultură„Festivalul de Teatru Școlar Niște Țărani – povestea unei minuni”

„Festivalul de Teatru Școlar Niște Țărani – povestea unei minuni”

Sâmbătă, 20 mai a.c., s-a desfășurat  în comuna Văleni – Olt cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Teatru Școlar „Niște Țărani” (ediție jubiliară), având ca temă „Țăranul Român – stâlpul de boltă al neamului nostru”.

Evenimentul a fost organizat de colectivul Liceului Tehnologic Văleni (reprezentat prin director – prof. Florentina Mihăilescu), sub auspiciile Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște țărani” (condusă de Maestrul Dinu Săraru) și finanțat de Primăria Văleni (primar Ion Șofaru), Consiliul Local Văleni și Liceul Tehnologic Văleni, în colaborare cu Marian Raicu – realizatorul Marelui Trofeu și administratorul site-ului web al Festivalului, precum și cu partenerii noștri – editura Erc Press, editura Contrast, Radio România Oltenia Craiova, Realitatea Oltului și Linia Întâi.

Această ediție s-a bucurat de o prezență foarte numeroasă, pe scena Căminului Cultural din localitate întrecându-se pentru Marele Premiu Opinca de aur 180 de elevi din 7 județe, de nivel primar, gimnazial și liceal, depășind cu mult prezența edițiilor anterioare.

Ca la fiecare ediție, juriul a fost compus din mari nume ale teatrului și filmului românesc. În acest an, momentele artistice ale micilor elevi-actori au fost jurizate de renumiții actori de teatru și film DOREL VIȘAN și MIRCEA DIACONU, precum și de SORIN MIHĂILESCU – vicepreședintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”.

Momentele artistice prezentate de micii actori au fost texte/adaptări din operele unor autori consacrați (Marin Sorescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Eugen Barbu, Marin Preda, Zaharia Stancu etc), dar și adaptări după balade populare, precum și scenarii originale – creații proprii.

După încheierea reprezentațiilor artistice, cât timp juriul s-a retras pentru a delibera asupra prestației micilor elevi-actori, fiecare elev care a evoluat pe scenă a primit diplomă de participare, precum și câte o carte pentru biblioteca personală, dovada continuității proiectului „O carte pentru fiecare” (program inițiat în anul 2014 de Liceul Tehnologic Văleni) – un îndemn la lectură, într-o lume în care tânăra generație este „sufocată” din ce în ce mai mult de tehnologie.

Tot în pauza rezervată jurizării, domnul învățător Alexandru Fifoiu a înmânat îndrumătorilor artistici ai tinerilor actori cartea „Festivalul de Teatru Școlar Niște Țărani povestea unei minuni”, o cronică narativă detaliată a tuturor celor 14 ediții de până acum ale festivalului. Proaspăt ieșită de sub lumina tiparului la editura Hoffman, cu sprijinul autorităților locale ale comunei Văleni care și-au asumat tipărirea, cronica este scrisă chiar de domnul învățător, fondatorul acestui eveniment cultural ajuns acum la cea de-a XV-a ediție.

La încheierea festivalului, înainte de momentul decernării premiilor, domnul Sorin Mihăilescu (vicepreședintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște țărani” – sub egida căreia se desfășoară acest festival – și totodată unul dintre membrii juriului acestei ediții) a înmânat, din partea Fundației, în semn de prețuire pentru întreaga activitate, „Plicul Aniversar Dinu Săraru”, însoțit de romanul „Niște Țărani” – în ediție de lux – scris de Maestrul Dinu Săraru (roman distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române”),  următorilor : DOREL VIȘAN (Președintele juriului), MIRCEA DIACONU, ION ȘOFARU (Primarul comunei Văleni), ALEXANDRU și MARIA FIFOIU (inițiatorii Festivalului de Teatru Școlar de la Văleni), FLORENTINA MIHĂILESCU (director al Liceului Tehnologic Văleni) și GEORGIANA CIOBANU (coordonator al Festivalului).

Marele Premiu „Niște Țărani” a fost obținut în acest an de trupa de elevi-actori „ALPHA (liceu)” de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, liceul slătinean completând astfel perechea de Opinci de aur – primul Trofeu fiind obținut la cea de-a XII-a ediție, de trupa „Arthesium”.

Andrei BURCĂ, din trupa „PARODIA” (de la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal) a obținut Premiul pentru Cel mai bun interpret, iar Alexia-Gabriela MIRCEA (de la Colegiul Național „Alexandru Odobescu” din Pitești) a obținut titlul de Cea mai bună interpretă a acestei ediții.

In afară de diplome, laureații au primit și premii în bani, cu sprijinul sponsorilor : GAL – VEDEA GĂVANU BURDEA, S.C. UNIREA S.R.L., S.C. AGROMAD CROPS S.R.L., S.C. ȘOFI S.R.L., UNICAM AGRIPIT SERV S.R.L., LUKONS AGRO S.R.L. și S.C. DASIMOV S.R.L.

Întregul Palmares al ediției este disponibil pe pagina de facebook a festivalului – https://web.facebook.com/festivalulnistetarani.ro

Festivalul de Teatru Școlar „Niște Țărani” a luat naștere din dorința unor oameni inimoși de a păstra tradiția gliei strămoșești, de a transmite mai departe, din generație în generație, sentimentul nobil de prețuire față de valorile spiritualității românești tradiționale. Iar micii elevi-actori au demonstrat, și de această dată, că strădania acestor oameni nu a fost în zadar, fiecare moment artistic de pe scena festivalului fiind acea mică scânteie de vigoare care nu lasă tradiția să se stingă.

Prof. Georgiana Ciobanu (coordonator Festival)


RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments