Festivalul umoristic de la Slatina a debutat vineri, la Muzeul Județean Olt, unde au fost întâmpinate oficialitățile, apoi, în jurul orei prânzului, a continuat cu Vama oltenească, de la Podul Olt, unde au fost prezente autoritățile locale și județene, așteptate cu produse tradiționale oltenești de către tineri dansatori de la Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” Slatina, în frumoase costume populare.
Printre oficiali, s-au aflat Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinți al Consiliului Județean Olt, Nicolae Ștefan – prefectul județului Olt, senatorul Liviu Voiculescu, deputatul Marius Iancu, dar și șefi ai mai multor instituții culturale, precum și mai mulți oameni ai culturii din județul Olt. De asemenea, la deschiderea oficială a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii”, au fost prezenți caricaturiști, scriitori și epigramiști.
Va fi un weekend cu umor de calitate și concerte de excepție, un târg al meșterilor populari frumos organizat, dar și un târg unde produsele tradiționale românești, pentru ca duminică seara, după trei zile de voie bună, organizatorii să tragă cortina și peste această ediție. Deși distracția ar trebui să fie la ea acasă, se pare că, potrivit noii conduceri a Primăriei Slatina, această ediție ar putea fi ultima pe care instituția o finanțează.
Actorul de comedie Romică Țociu și coregraful Marin Barbu, cunoscut ca Nea Mărin, au fost invitații speciali ai evenimentului. Ca să poată participa la acest festival, aceștia au primit, de la organizatori, pașaportul de oltean, pașaport primit și de șoferii care, vineri, au trecut Podul Olt, intrând în municipiul Slatina, dinspre municipiul Craiova. Pe lângă pașaport, conducătorilor auto le-au mai fost oferite o strachină cu mămăliguță și pastramă de oaie, o cană cu zaibăr, dar și vestitul praz. Din programul de la Vama oltenească nu a lipsit sceneta de umor „Cu cățeaua la vaccinat” a actorilor locali Nicolaie Dincă, Eva Moise, Florin Militaru și Paul Bălășcan. Apoi, dansatorii „Doina Oltului” s-au prins în hore, pe piesele îndrăgitei interprete de muzică populară Neta Soare, acompaniată de orchestra ansamblului folcloric. De la Podul Olt, invitații s-au îndreptat spre Parcul Tineretului, locație principală de desfășurare a festivalului umoristic.
Aici, oaspeții au avut parte de un salut de bun venit dat de o sută de călușari din Osica de Jos, Osica de Sus, Șopârlița, Sâmburești, Dobrun, Potcoava, Icoana, Sârbii Măgura și, bineînțeles, călușarii „Doina Oltului”. Apoi, a avut loc deschiderea „Arenei umorului” și a Târgului meșterilor populari tradiționali. Deși ar fi trebuit deschis și butoiul cu vin și glume la Mustăria „La cățaua leșinată”, momentul a lipsit din programul de anul acesta.
Parcul Tineretului din Slatina este, începând de astăzi, 25 octombrie 2024, locul unde tradițiile oltenești și spectacolul modern se întâlnesc, într-o atmosferă vibrantă și plină de culoare, în cadrul celei de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Național de Umor „Oltenii și restu’ lumii”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Olt, în parteneriat cu Primăria Municipiului Slatina, Centrul Județean de Cultă și Artă Olt, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Olt și Muzeul Județean Olt. Invitați speciali vor fi Horia Brenciu & Band, trupa Holograf și Viorica și Ioniță de la Clejani, alături de Taraful Clejanilor, care vor aduce un show plin de energie și voie bună!
Timp de trei zile, slătinenii și nu numai se pot bucura de Târgul Meșterilor Populari Tradiționali, unde vor avea loc ateliere, demonstrații, meșteșuguri tradiționale, gastronomie oltenească autentică.
Vor avea loc momente artistice oferite de copiii talentați de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt. Clubul de dans modern MGV Slatina vor aduce, pe scenă, dansuri tradiționale și moderne care vă vor cuceri inima.
În cadrul secțiunii „Arena Umorului, vor fi organizate concursuri de bancuri, epigrame, mâncat praz și tras pe sfoară, iar câștigătorii vor fi premiați cu obiecte, alimente, servicii, excursii, funcții și multe altele…
Romică Țociu și Marin Barbu, invitați speciali ai Festivalului de umor „Oltenii &… Restu’ Lumii” de la Slatina
În Parcul Tineretului, principala locație de desfășurare a evenimentului de anvergură, cei doi invitați speciali au făcut scurte declarații cu privire la prezența lor în Festivalul umoristic „Oltenii &… Restu’ Lumii” și au spus că aceste tradiții nu trebuie uitate și trebuie duse mai departe.
Romică Țociu: Mă bucur că țineți la lucrurile astea care se vor pierde într-o bună zi
„(…) Eu știam de acest festival, dar n-am avut succes până acum să fiu invitat. Pesemne că biletul cu Țociu și cu Palade îl trăgea altcineva. Dar bucuria mea de astăzi (vineri, 25 octombrie n.r.) este enormă, pentru că vin într-o zonă care mi-amintește de copilărie, de toate lucrurile frumoase care mi s-au întâmplat la Craiova și vă felicit din tot sufletul că încă țineți vie această atmosferă de sărbătoare și cel mai interesant lucru, cu care mă ocup, de aproape 35 de ani, vorbesc de profesionism, de când sunt și cu Cornel, acela al umorului. Care tot timpul i-a adunat pe oameni, i-a făcut să se supere pe politicieni, după care au realizat că fără a iubi comedia și a iubi umorul nu poți să trăiești în țara asta. Pentru că, e adevărat că e un pic păguboasă zicala asta – «De-a râsu, plânsu’!». Mă bucur că iau parte la acest festival alături de Nea Mărin. Mi-aș fi dorit să fie și Cornel, să vadă cât de frumos ne distrăm aici. N-a putut să vină. Data viitoare, în cazul că vom fi invitați, vom veni cu mare plăcere. Mă bucur că țineți la lucrurile astea care se vor pierde într-o bună zi și e bine ca edilii și oamenii politici să țină cont de tradiții, pentru că fără tradiții nu vom putea trăi, iar identitatea noastră se va pierde”.
Marin Barbu: „Dacă noi ne pierdem tradițiile, ne pierdem identitatea”
„Am spus-o și vreau s-o audă toată țara: copii și tineri cum aveți voi în acest județ, care dansează și care iubesc tradițiile, nu cred că mai există în România. E meritul oamenilor care au gândit acest proiect și eu sunt bucuros că am avut ocazia să văd 100 de călușarii care dansează cum dansam și eu, în urmă cu 60 de ani, când eram ca ei. Sunt foarte bucuros că particip la acest festival. Am mai fost, în urmă cu 25 de ani, când trăia Visi Ghencea, și retrăiesc aceleași momente ca și atunci. Ce să zic, să dea Dumnezeu să meargă acest festival a la long, pentru că avem nevoie de tradiții, avem nevoie de oameni care să transmită mai departe copiilor, pentru că eu am spus-o: dacă noi ne pierdem tradițiile, ne pierdem identitatea. Eu am o școală în București, mare, unde vin sute de oameni, și i-am determinat să iubească costumul popular, să iubească jocul. Pentru că, în viitorul foarte apropiat, cum simt eu, dacă nu facem ceva la nivel național, japonezii, olandezii și-au arhivat toate tradițiile noastre și eu nu vreau să trăiesc să văd japonezi în România și olandezi să-i învețe pe români dansul românesc”, a subliniat Marin Barbu.
PROGRAMUL FESTIVALULUI „OLTENII &… RESTU’ LUMII” DE LA SLATINA – EDIȚIA A XXVIII-A!
Vineri, 25 octombrie
Orele 13,30 – 14,30 (Parcul Tineretului): DESCHIDEREA TÂRGULUI MEȘTERILOR POPULARI TRADIȚIONALI.
Orele 14,30 – 18,00: ATELIERE DESCHISE PENTRU DEMONSTRAȚII MEȘTEȘUGĂREȘTI.
Orele 14,34 – 18,00: INAUGURAREA ARENEI UMORULUI: „VENIȚI DE LUAȚI UMOR!”: – Atribuirea de funcții și (i)responsabilități în Târg.) – Birourile Mobile de Pașapoarte: (Se aplică Moaca pe Pașaportul de Oltean) – CONCURSURI AD-HOC DOTATE CU FOARTE MULTE PREMII ÎN OBIECTE, PRODUSE, SERVICII, PAȘAPOARTE DE OLTEAN, FUNCȚII ȘI MULTE ALTELE: Concurs epigramistic; Concurs de bancuri; Concurs de mâncat praz; Concurs de tras pe sfoară. Amfitrioni: ROMICĂ ȚOCIU și MARIN BARBU Animație: actori locali (Nicolaie Dincă, Paul Bălășcan, Florin Militaru)
Orele 17,00 – 19,00: CONCERT ANSAMBLUL DOINA OLTULUI. INVITAȚI SPECIALI: ROMICĂ ȚOCIU ȘI MARIN BARBU.
Orele 19,00 – 20,00: MOMENT UMORISTIC RADU PIETREANU.
Orele 20,00 – 21,00: CONCERT HORIA BRENCIU & BAND.
Orele 21,00 – 22,00: MOMENT ARTISTIC CU FĂCLII SUSȚINUT DE GODS OF FLAMES.
Sâmbătă, 26 octombrie
Orele 10,10 – 21,00: TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI.
Orele 10,00 – 10,20: EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ In memoriam Gabriel BRATU
Orele 10,20 – 10,40: EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ Gogu NEAGOE
Orele 10,40 – 11,00: EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ Marian AVRAMESCU
Orele 11,15 – 11,30: FESTIVITATEA DE PREMIERE A CONCURSULUI NAȚIONAL DE EPIGRAMĂ ȘI VOLUM DE UMOR.
Orele 11,30 – 11,35: LANSAREA TEMELOR PENTRU DUELUL EPIGRAMISTIC.
Orele 11,40 – 12,15: MINI-CONFERINȚĂ Marian NENCESCU: „Despre spiritul oltenesc în literatură și artă – ficțiune și realitate”; LANSARE CĂRȚI: Marian NENCESCU „Specific și diversitate. Lecturi filozofice”; Elena MITRU (SUA) „Covi jurnal” (însemnări jurnalistice, ediție bilingvă română-engleză); „Arta în conversație II” (interviuri cu artiști plastici din țară și străinătate, inclusiv cu artiști locali și județul Olt); Cărțile premiate în cadrul concursului de creație literară (Epigramă, Fabulă și Proză scurtă umoristică).
Orele 12,15 – 13,00: DUELUL EPIGRAMISTIC și FESTIVITATEA DE PREMIERE.
Orele 13,00 – 13,15: VERNISAJ EXPOZIȚII DE CARICATURĂ: caricaturiștii din festival + concursul național de caricatură. FESTIVITATE DE PREMIERE SECȚIUNEA CARICATURĂ.
Orele 15,01 – 17,00: ATELIERE DESCHISE PENTRU DEMONSTRAȚII MEȘTEȘUGĂREȘTI.
Orele 15,01 – 17,00: BIROURILE DE PAȘAPOARTE DE OLTEAN. BIROUL DE ATRIBUIRE FUNCȚII ȘI (I)RESPONSABILITĂȚI
Orele 16,00 – 17,00 PREZENTAREA PUBLICĂ A PREMIANȚILOR: – Secțiunea Epigramă; – Secțiunea literatură umoristică; – Secțiunea Fabulă; – Secțiunea Caricatură. MOMENTE DE DIVERTISMENT CU EPIGRAMIȘTI, FABULIȘTI, SCRIITORI DE UMOR etc.
Orele 16,00 – 18,00: SPECTACOL OFERIT DE COPII ȘI TINERI TALENTAȚI DIN SLATINA ȘI JUDEȚUL OLT.
Orele 18,00 – 19,00: CONCERT TRUPA ALUTUS.
Orele 19,00 – 20,00: RECITAL NICOLETA NUCĂ.
Orele 20,00 – 21,00: CONCERT HOLOGRAF.
Orele 21,00 – 21,30: SPECTACOL GODS OF FLAMES.
Duminică, 27 octombrie
Orele 10,10 – 21,00: TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI.
Orele 16,00 – 18,00: SPECTACOL OFERIT DE COPII ȘI TINERI TALENTAȚI DIN SLATINA ȘI JUDEȚUL OLT.
Orele 18,00 – 20,00: SPECTACOL CONSTANTIN ENCEANU și TARAFUL VIRGIL IORDACHE.
Orele 20,00 – 21,00: CONCERT VALI CRĂCIUNESCU și DAN BLEUMAN.
Orele 21,00 – 22,00: CLEJANII
Orele 22,00 – 22,30: SPECTACOL GODS OF FLAMES.
Orele 22,30: ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI.