În perioada 21-23 iunie 2019, Caracalul capătă rangul de „Capitală a Călușului Românesc”. Timp de trei zile, are loc marea confruntare a bărbăției și a virtuozității generate de un joc bătrân, dar veșnic tânăr – „Călușul românesc” înfrățit cu „Călușerul transilvan” și „Căiuții Moldovei”.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Caracal, Consiliul Local Caracal și Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal.
Ajuns la această ediție jubiliară, Festivalul Internațional de Folclor „Călușul românesc” marchează evoluția culturii tradiționale transmisă printr-un spectacol popular autentic. Puterile ascunse și strașnic păzite ale cetei care este alcătuită ezoteric se dezvăluie în cele câteva zile ale desfășurării îndătinate a obiceiului, în preajma sărbătorii Rusaliilor.
Deschiderea oficială a celei de-a 50-a ediție a Festivalului va avea loc vineri, 21 iunie a.c., pe Platoul Administrativ, începând cu ora 19.00, după parada portului popular. Apoi, la Teatrul de Vară, se va desfășura spectacolul călușăresc și spectacolul folcloric susținut de Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova.
Sâmbătă, 22 iunie a.c., tot la Teatrul de Vară din Caracal, va avea loc, începând cu ora 19.00: spectacol călușăresc, urmat de spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Româncuța” Cumpăna, „Armânarea” și formația Folk Dance Grup „Hop-Trop” Provadia.
Duminică, 23 iunie a.c., sala Teatrului Național din Caracal va găzdui Simpozionul „Căluș – 50 de ani”, începând cu ora 11.00. Festivalul Internațional de Folclor „Călușul românesc” – ediția 50 – se va încheia cu spectacolul folcloric susținut de „Armânarea și Folk Dance Group „Hop-Trop” Provadia. De asemenea, pe scenă, va urca și iubitul interpret Aurel Tămaș.
Ionuț DUMITRESCU