AcasăActualitateFinanțele Publice Olt, victorie zdrobitoare împotriva Camerei de Conturi Olt

Finanțele Publice Olt, victorie zdrobitoare împotriva Camerei de Conturi Olt

Un proverb românesc spune că „adevărul nu se teme de judecată”, fapt ce a fost demonstrat de două ori de Curtea de Apel Craiova în mult discutatul scandal al așa-ziselor rambursări ilegale de TVA înfăptuite de către Direcția Generală a Finanțelor Publice Olt, către societățile producătoare de lingouri de aluminiu.

Totul a pornit în urma unor controale anuale efectuate de Camera de Conturi Olt, în urma cărora inspectorii aflați în control ar fi descoperit că finanțiștii olteni ar fi acceptat două modalități de aplicare privind taxa pe valoare adăugată, respectiv taxarea inversă și taxarea normală la lingourile din aluminiu de către firmele oltene, care au ca obiect de activitate turnarea metalelor feroase și neferoase.

finante oltDoi ani la rând (n.r. – 2010, 2011) Direcția  Generală a Finanțelor Publice Olt a primit vizita corpului de control al Camerei de Conturi Olt, iar în urma verificărilor s-a constatat că organele fiscale nu ar fi respectat prevederile legale ale Codului Fiscal, referitoare la aplicarea regimului fiscal pentru deșeurile feroase și neferoase, aspecte ce au condus la deducerea de TVA în mod nelegal, mai mult, la rambursări ilegale de TVA.

Având posibilitatea să se apere în justiție, Direcția Generală a Finanțelor Publice Olt a acționat în instanță Camera de Conturi Olt atât pentru raportul controlului efectuat în anul 2010 cât și pentru cel efectuat în anul următor. Așadar, două procese s-au aflat pe rolul instanței de la Olt și mai apoi de la Dolj, dosarele având numerele de înregistrare 297/54/2012 (n.r. – pentru controlul efectuat în anul 2010 ) și 93/104/2013 (n.r. – pentru controlul efectuat în 2011). În primul proces intentat, după ce a câștigat la Tribunalul Olt, D.G.F.P a primit o decizie favorabilă, definitivă și irevocabilă în anul 2012 de la Curtea de Apel Craiova. Războiul nu s-a oprit aici pentru că din nou Camera de Conturi Olt a fost chemată la judecată în calitate de pârât, de data aceasta pentru controlul efectuat în anul 2011.

Direcția Generală a Finanțelor Publice Olt a contestat, parțial, în instanță o serie de acte pentru nelegalitatea lor, considerând că legea a fost aplicată în mod corect, iar rambursările de TVA s-au făcut legal. Sentința în acest proces a fost dată luni, 15.06.2015, iar câștig de cauză a avut tot instituția reclamantă, Direcția Generală a Finanțelor Publice. Procesele s-a judecat între Finanțele Publice Olt, în calitate de reclamant, și Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Olt, în calitate de pârât.

De asemenea, în această cauză au fost implicate și alte părți: Sindicatul Finanțelor Publice Olt, precum și 12 agenți economici. După o analiză riguroasă și o perioadă lungă de timp în care s-au prezentat expertize contabile, tehnice și o serie de alte documente,  Curtea de Apel Craiova a dat câștig de cauză Finanțelor Publice Olt, în ambele procese, apreciind că agenții economici de pe platforma au fost verificați în mod corect, în concordanță atât cu legile interne, cât și cu directivele europene. „S-au făcut foarte multe presiuni, dar legea și-a spus cuvântul. Au fost tensiuni în ceea ce privește corectitudinea auditorilor, pentru că știam că totul a fost corect și toate actele, directivele europene și toată legislația ne susținea.

În schimb, «probatoriul» Camerei de Conturi Olt au fost doar suspiciuni, neexistând alte probe. Mai mult, argumentele noastre au fost susținute de faptul că, începând cu 1 ianuarie 2012, legea a fost schimbată, în sensul că taxarea inversă s-a aplicat pentru toate tipurile de lingouri. Este evident că anterior acestei date se aplica taxarea normală, și nu taxarea inversă.

Este cert, Curtea de Conturi și-a depășit atribuțiunile, pentru că ei nu aveau calitatea de a verifica agenții economici, cu atât mai mult să verifice ANAF în ceea ce privește modul de taxare”, declara pentru presa locală un reprezentant al agenților economici implicați în dosar, în anul 2013.

Se pare că cele două dosare trase la indigo au avut același final fericit pentru Direcția Generală a Finanțelor Publice Olt, iar adevărul a ieșit la iveală în cele din urmă.

Natașa Grigorescu


2 COMENTARII

  1. GRUPUL INFRACTIONAL ORGANIZAT din cadrul Camerei de Conturi Olt condus in stil malefic de catre finantistul REBUTAT,GOGA ,considera in aroganta lor fara limita ca sunt cei mai destepti de pe mapamond. Fara scrupule,iterpretant legea dupa bunul plac intr-un stil narativ placut cititorilor cu pregatire precara in domeniul fiscal,au inaintat rapoartele lor de control catre organele de urmarire penala,care la randul lor sarind peste discernamantul profesional au dispus retineri,dupa care ,in vartejul ARESTARILOR SPECTACULOASE a urmat privarea de libertate a unor persoane nevinovate. Acolo unde legea a fost incalcata flagrant,G.I.O.condus de GOGA nu s-a atins(obligatiile sunt OBLIGATII si in COSA NOSTRA ,acestea se respecta).SA NU UITE DARIE(GOGA)si ai sai ,ca atunci cand se implineste SOROCUL,nimeni nu scapa de judecata dreapta pe care o infaptuieste DUMNEZEU. SA AVETI PARTE DE CAT RAU ATI FACUT VOI IN PROSTIA VOASTRTA.

  2. Cei de la Curtea de conturi Olt sunt pusi tot politic si controleaza pe cine spune partidul de la puterea locala.Ar fi cazul sa se sesizeze si organele abilitate.Articolul 16 din Constitutie spune ca NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE. Ei cum sunt?

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments