AcasăActualitateFlori și slujbă de pomenire pentru ostașii români căzuți în Războiul de...

Flori și slujbă de pomenire pentru ostașii români căzuți în Războiul de Independență (1877-1878)

În ziua de 1 mai, un grup de 36 de osiceni, în frunte cu primarul comunei , ing. Ion Ciocan, însoțiți de poetul Paul Aretzu (Caracal) și colonel (r) Tudor Nicola (Deveselu) au trecut Dunărea cu bacul la Bechet și s-au îndreptat spre Plevna.

La Plevna grupul de excursioniști a vizitat muzeul „Panorama” ridicat de bulgari pentru a păstra vie memoria crâncenelor lupte purtate aici în august 1877.

plevna vizita osiceni 3

De la Plevna, grupul de excursioniști s-a deplasat la Grivița unde din inițiativa regelui Carol I, s-a ridicat în anul 1902, un mausoleu sub care odihnesc oasele ostașilor români căzuți în luptele de la Grivița și Plevna. Mausoleul se află într-un parc în care mai pot fi vizitate încă 3 monumente închinate memoriei ostașilor români căzuți în luptă. Primăria comunei Osica de Sus și Asociația Pro Memoria, au depus coroane de flori iar preoții parohi Daniel Preda și George Popa au oficiat slujba de pomenire a ostașilor români căzuți în luptele de la Rahova, Grivița, Plevna și Smârdan pentru Independența României.

plevna vizita osiceni 4Inițiativa acestei excursii a aparținut colonelului (r) Ion Surdu din Osica de Sus și a fost organizată de Asociația ProMemoria condusă de fostul deținut politic Ioan Paul Popescu.

Slavă ostașilor români căzuți în luptă pentru independența țării. În ziua de 10 mai, a.c. se împlinesc 138 de ani de când domnitorul Carol I a semnat Declarația de Independență a României.

Linia întâi

plevna vizita osiceni 1

plevna vizita osiceni 2


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments