AcasăActualitateFormația de Călușari „Rândunica” din comuna Vâlcele a obținut marele premiu al...

Formația de Călușari „Rândunica” din comuna Vâlcele a obținut marele premiu al Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”

Slatina a găzduit, în perioada 22-24 iunie a.c., cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”, la care au participat peste 2000 de copii din 18 județe: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea și 50 de localități din județul Olt. Ediția din acest an a avut ca invitat special Ansamblul de Dans Popular „Speranta” din Republica Moldova.

Evenimentul a debutat cu un flash-mobil, la care au luat parte peste 300 de copii și tineri, care au jucat călușul, în centrul municipiul Slatina. Au urmat parada portului popular, demonstrații de folclor la Inspectoratul Școlar Județean Olt și la Consiliul Județean Olt, precum și spectacole și numeroase demonstrații artistice, pe scena amplasată pe Esplanadă.

valcele calusariPrezent la eveniment, Paul Stănescu (la acel moment, încă președinte al CJ Olt – n.r.!) a declarat:„Călușul pentru noi toți reprezintă un lucru extraordinar, este un spirit de care ne bucurăm cu toții și vreau să îi felicit pe toți cei care s-au ocupat să ducă acest concurs mai departe. Noi, toți din județul Olt, ne mândrim cu voi!”.

În urma jurizării, marele premiu al ediției a XVIII-a a fost câștigat de Formația de Călușari „Rândunica” din comuna Vâlcele, județul Olt, formație ce are ca coregraf pe Constantin Ispas.

La această ediție, ineditul a constat în faptul că fiecărei formații participante i-a fost atribuit premiul I. S-au acordat 80 de premii la secțiunile orchestre – grupuri vocale – soliști instrumentiști, călușeri – căiuți, dansuri de fete, dansuri mixte, ansambluri populare din Olt, ansambluri populare din țară, formații de călușari și cete de căluș – soliști dansatori – duet căluș.

„Sunt impresionat atât de mult, încât nici măcar impresii, la final de concurs călușăresc, nu pot să am. Au fost foarte multe realizări pe parcursul acestui eveniment cultural de anvergură, acele spectacole demonstrative, parada, demonstrația călușarilor de pe esplanadă, evoluțiile artistice, spectacolele-concurs, calitatea bună a momentelor oferite de ansamblurile care au participat, au fost peste 25 de ore efective de spectacol. Sunt niște copii care s-au dăruit total acestei manifestări, nu știu ce pot să spun mai mult.

Sunt fericit că juriul a stabilit să acorde premiul I tuturor formațiilor de călușari și cred că a cântărit foarte mult momentul de pe esplanadă pe care l-am realizat cu cei peste 300 de călușari.

Despre marele câștigător nu pot spune decât că și eu sunt născut la Vâlcele și de mic am dansat și eu călușul. Este o mândrie pentru mine, au fost în formă călușarii de la Vâlcele, ei sunt dintr-o vatră folclorică recunoscută atât la nivel național, cât și internațional. Au fost foarte buni și mă bucur că sunt de la Vâlcele”, a declarat prof. Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments