AcasăActualitateGala bucuriei, la  Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal

Gala bucuriei, la  Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal

Bucuria recunoașterii pentru activitatea și eforturile depuse în scopul recuperării învățării… a fost încununată în cadrul unei festivități de premiere deosebite, organizată de conducerea Liceului Tehnologic ”Matei Basarab” din Caracal, la finele lunii iunie, alături de cadrele didactice implicate în PROIECTUL PRIVIND ÎNVĂȚĂMÂNTUL SECUNDAR ROMANIAN SECONDARY EDUCATION PROJECT ROSE.

ROSE este un proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar  și la  creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Este implementat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pe o perioadă de  7 ani, între 2015 și 2022. Implementarea este în responsabilitatea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE). Proiectul este structurat în trei componente, primele două fiind concepute pentru a aborda aspecte de natură academică și socială care conduc la performanța scăzută a elevilor în învățământul secundar superior, precum și în primii ani din învățământul terțiar. A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea și evaluarea impactului acestuia, cât și activitatea de evaluare a intervențiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învățământul secundar superior provenind din grupuri dezavantajate.

Anul acesta școlar, din cauza modului în care au fost regândite activitățile, elevii care au beneficiat de cursuri în cadrul proiectului amintit au fost stimulați să participe la o competiție scrisă, constând într-o probă de cultură generală, reunind subiecte de limba română, matematică, geografie și biologie. Premiile au fost consistente și au încântat pur și simplu elevii înscriși în competiție și pentru faptul că au fost reprezentate de gadgeturi de ultimă generație: laptopuri, tablete, telefoane, ceasuri inteligente, boxe .

Festivitatea de premiere a fost prezidată de d-na prof. Luminița Gîtan-Nicola, director al Liceului Tehnologic ”Matei Basarab” și de d-na prof. ing. Maria Nițu, coordonator de grant. ”Bucuria pe care o simțiți azi, la încununarea rezultatelor voastre sperăm să se perpetueze și în rândul colegilor voștri mai mici și să se concretizeze și în reușite cât mai frumoase la examenele care vor urma. Este o premieră pentru școala noastră acest mod de recompensare pentru cei mai buni dintre voi și sunt convinsă că se vor implica și generațiile următoare în acest gen de activități”, le-a mărturisit doamna director.

„De asemenea, suntem foarte încântați și vă mulțumim, dragi elevi, pentru faptul că ne-am însoțit, deopotrivă, dascăli și elevi, timp de 4 ani într-o experiență care nu a fost tocmai ușoară, dar ați demonstrat că puteți fi activi, implicați, spre a descoperi sau învăța efectiv lucruri care să vă ajute să construiți frumos sau să consolidați experiențe de învățare. Ați fost deschiși către tot ce vi s-a prezentat sau expus, ați răspuns provocărilor! Felicitări tuturor și succes în viitor !” , le-a adresat celor prezenți d-na prof. ing. Maria Nițu, coordonator de grant în cadrul LTMB.

Cum obiectivele granturilor de acest gen sunt: reducerea ratei de abandon școlar în licee, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat, și rezultatele au fost conform așteptărilor, atât la nivelul activităților propuse, desfășurate și monitorizate în timp, cât și în urma examenelor susținute de elevi. Aceste aprecieri sunt făcute de prof. Radu Jugureanu, team leader al echipei de asistență tehnică pentru proiectul Rose, într-o scrisoare deschisă, din 27 iunie 2021, din care cităm: ”(…)Vreau să mă adresez profesorilor care, prin munca lor și prin emoțiile lor au avut grijă de acei elevi care au cea mai mare nevoie de societate și de școală, cei cu mai puțin sprijin nativ din familie, cei care au un profil inconfortabil al cunoașterii și al afectivității, la începutul clasei a IX-a. Acei elevi cărora mulți nu le dădeau o șansă și pe care, colegii noștri din liceele ROSE au reușit să îi ajute să intre demn în viața de adult. Mă adresez acelor profesori din liceele ROSE, pentru că i-au făcut pe elevii lor să se simtă sprijiniți în mod autentic atunci când le-au spus „Te rog să-mi spui cum pot fi de ajutor?”. Doamnelor profesoare, Domnilor profesori, în numele echipei de asistență tehnică a proiectului ROSE, vă spun simplu: Mulțumesc!”.

Menționăm că urmează să se desfășoare o altă etapă de premiere pentru elevii claselor a XI-a joi, 15 iulie 2021, în sala de festivități a LTMB Caracal, începând cu ora 10.00.

Alina Elena Marin


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments