La sfârșitul săptămânii trecute, Prefectura județului Olt a găzduit ceremonia de inaugurare a Galeriei Prefecților, care conține nouă tablouri ce aparțin celor care au condus județul Olt de la Revoluție și până în zilele noastre. Cu acest prilej a fost lansat și albumul documentar „Prefecții județelor Olt și Romanați”, realizat de Muzeul Județean și Serviciul Județean Olt al Arhivelor Naționale, la inițiativa prefectului Cătălin Rotea, în paginile căruia se regăsesc cei 161 de prefecți care au deținut această funcție din 1859 și până în prezent.
Alături de Cătălin Rotea, actualul prefect al județului Olt, au participat, la acest eveniment Emil Marinescu – subprefectul județului Olt, Paul Stănescu – președintele Consiliului Județean Olt, Ioan Ciugulea – vicepreședintele CJ Olt, Laurențiu Guțică – directorul Muzeului Județean Olt, Bogdan Bădițoiu, șeful Serviciului Județean Olt al Arhivelor Naționale, Preasfințitul Sebastian – Episcopul Slatinei și Romanaților, directorii unor deconcentrate, angajați ai Prefecturii, precum și foști prefecți ca Marin Diaconescu, Octavian Popescu, Ștefan Nicolae și Daniel Șarpe.
„Trăim într-o societate în care lucrurile materiale devin din ce în ce mai importante, mai pregnante și dacă nu facem apel la tradiție, la simboluri, înseamnă că ne pierdem identitatea noastră, noi ca societate, noi ca popor. Fiecare dintre prefecții prezenți aici a pus câte o cărămidă la ceea ce înseamnă construcția instituțională a Prefecturii Olt”, a declarat Cătălin Rotea.
Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, a spus, în discursul său, că oamenii care au fost angrenați în această misiune de a strânge materialele necesare pentru realizarea acestui volum și-au făcut meseria cu pasiune: „Acest volum vine să aducă în imaginea d-voastră 161 de nume de prefecți numiți, revocați, oameni care și-au intersectat destinele cu ceea ce înseamnă istoria noastră recentă. Este un demers pur istoric și ne-am achitat de el cu onoare. Vreau să fac un apel la rațiune, la responsabilitate, la ceea ce înseamnă patrimoniul muzeal și arhivistic. Aceasta este expresia cea mai desăvârșită a culturii unei țări și administrația publică și locală au datoria să le sprijine, să le încurajeze, pentru a ne bucura împreună de asemenea demersuri istorice”.
Și Bogdan Bădițoiu, șeful Arhivelor Olt, a spus: „M-am bucurat și m-am îngrijorat, în același timp, atunci când mi s-a propus această misiune. M-am îngrijorat, pentru că timpul era foarte scurt, și știam ce volum mare de muncă este. Dar m-am bucurat, în același timp, că suntem chemați să scoatem la lumină neprețuite comori pe care le păstrăm în depozitele noastre”.
Paul Stănescu, președintele CJ Olt, l-a felicitat pe Cătălin Rotea pentru inițiativa sa, mulțumind, totodată, și prefecților prezenți pentru modul în care au gestionat destinele oamenilor din județul Olt: „În primul rând, vreau să-l felicit pe d-l prefect Cătălin Rotea, pentru această inițiativă. Este un moment deosebit și important în care, practic, aducem un omagiu celor care au fost prefecți de-a lungul timpului în județele Romanați și Olt. Trebuie să salutăm și prezența foștilor prefecți de după 1990. Așa cum spunea prefectul actual al județului, fiecare dintre dumnealor au adus o contribuție importantă, în momente importante la dezvoltarea județului nostru. Este bine că putem să ne dăm mâna, mai ales că acest eveniment se realizează într-o zi deosebită din istoria țării noastre, Unirea Principatelor Române. Domnilor prefecți, vă mulțumesc pentru activitatea pe care ați depus-o în mandatele d-voastră și sper ca, peste ani, să ne întâlnim în aceeași conjunctură”.
Reîntâlnirea prefecților
Așa cum spuneam, la acest eveniment, au participat și patru dintre cei nouă prefecți care au condus județul nostru după 1989. Singurul prefect care a fost în fruntea Oltului două mandate este Marin Diaconescu, care a declarat: „Aflu acum că sunt cel mai longeviv din paleta aceasta a prefecților din județul Olt și Romanați, dar am mai spus-o celor cu care am lucrat și presei timpurilor că am o satisfacție aparte și anume aceea că sunt singurul prefect din România care a reușit să dețină două mandate fără a fi schimbat”.
„Am trecut prin momente dramatice aici, cu tot colectivul de oameni, cu toți prietenii, cu toate instituțiile deconcentrate, de la mineriade, la inundații care cuprinseseră mai mult de jumătate din județ, la Dunărea revărsată”, a spus Octavian Popescu, fost prefect al Oltului.
Deși venea de la conducerea DSVSA Olt, Ștefan Nicolae a declarat că, atunci când a fost numit în funcția de prefect, a fost primit extrem de călduros și că a avut multe de învățat din poziția sa. Acesta le-a mulțumit lui Octavian Popescu, subprefectului Virgil Panduru și întregului colectiv din prefectură.
Daniel Șarpe, fost prefect, este convins de faptul că, în Instituția Prefectului, se regăsesc oameni puternici și responsabili, puternici prin calitatea caracterelor, responsabili prin grija manifestată față de cetățeni. „Nu pot fi decât onorat că fac parte dintr-o asemenea elită”, a conchis Daniel Șarpe.
Ionuț Dumitrescu