AcasăEvenimentGAZETA OLTULUI – UN SFERT DE SECOL ÎN LINIA ÎNTÂI A JUDEȚULUI

GAZETA OLTULUI – UN SFERT DE SECOL ÎN LINIA ÎNTÂI A JUDEȚULUI

Gazeta Oltului, iată un nume propriu care are loc în orice istorie a presei românești post-decembriste… Și asta cu atât mai mult cu cât acest nume poartă în el și efigia glorioasei istorii jurnalistice post-decembriste. Așa cum am subliniat și altădată, Gazeta Oltului a fost puntea de lansare a celor mai talentați jurnaliști din acest județ, care i-a dat universalității pe Eugen Ionescu, Ion Minulescu, Marin Mincu, ca să citez doar trei nume din numeroasa galerie a personalităților culturale ale Oltului nostru secular. Repet: Gazeta Oltului a fost și rămâne ziarul-școală, într-un spațiu atât de confiscat politic și spiritual, într-un spațiu în care spunerea adevărului a constituit și constituie încă o aventură periculoasă pentru orice ziarist care se respectă.

Meritul fundamental în menținerea pe verticală a acestui important trust de presă aparține domnului Paul Dobrescu, fondator și proprietar al publicației, acesta străduindu-se, în toată această perioadă politică tulbure, să acorde ziarului o anume independență economică, din care, sigur, decurge independența politică și, bineînțeles, libertatea de exprimare.

Mă număr printre jurnaliștii Oltului care s-au format în perioada de după Revoluție la Școala Gazetei Oltului, fiind ani de-a rândul, chiar și după ce am fondat propria publicație (Linia Întâi), premiat și gratulat de către echipa managerială a acestei publicații care, iată, a ajuns la „vârsta” deplinei maturități – 25 de ani, fiind cea mai importantă publicație cotidiană a județului Olt.

Mi-aduc aminte de Gala Premiilor Gazetei Oltului, din 29 decembrie 2013, când am primit, pentru a nu mai știu câta oară, Trofeul „Gazeta Oltului”, pentru „Jurnalistul anului”. Era acolo toată floarea cea vestită a politichiei Oltului: senatori, deputați, miniștri, consilieri guvernamentali, primarii din majoritatea localităților Oltului, artiști, panglicari în ale țării, gură-cască,  emanați de toate culorile etc. Ne aflam în perioada guvernării celei mai nefericite alianțe politice – USL ( PSD +PNL). Rememorez  ce am spus acolo, printre altele: «V-am spus, și repet, domnilor și doamnelor: acest premiu trebuia să-l ia oricare ziarist tânăr, care lucrează de mai puțin timp în presă decât mine… Eu, poate sunt un pic depășit, recunosc… Unirea face puterea, am tot auzind, pe aici, spunându-se. Și l-am ascultat pe d-l președinte Paul Stănescu, referindu-se la prietenia liberalo-pesedistă spunând: „Să ne unim toți politicienii pentru binele poporului…” Nefericită exprimare… Eu vă spun, aici, tuturor, că prea multă unire strică, e dăunătoare, mai ales în politică. În politică, nu unirea face puterea… ci diversitatea soluțiilor pentru salvarea țării de la dezastrul pe care tot politicienii l-au provocat. Ce-ar spune dl Paul Stănescu, dacă toată presa din Olt s-ar uni într-un singur glas, o singură voință. Cum și-ar mai rezolva domnia sa și PSD problemele de reclamă politică? Așadar, Trăiască libertatea de expresie, trăiască presa liberă!»

Mulțumesc Gazetei Oltului că există, mulțumesc echipei actuale de conducere, mulțumesc domnului Paul Dobrescu. La Mulți Ani, Gazeta Oltului!

Dumitru Sârghie

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments