AcasăGemenii Veronicăi*
Array

Gemenii Veronicăi*

Probabil că mulți dintre noi cred că frații gemeni au aceeași personalitate și același destin, mai ales că, în cazuri majoritare, cei doi frați seamănă izbitor. Este o concluzie eronată, pe care o vom justifica, ulterior, prin calcule astrologice.

Psihologul Jeni Chiriac afirmă faptul că: „Tendința noastră naturală este să dăm foarte multă importanță aparențelor. Avem nevoie de tipare. Credem că, dacă două lucruri sau persoane arată la fel, vor avea și același comportament.“

În primul rând, toată lumea cunoaște faptul că nașterile sunt, în general, dificile, iar doi frați gemeni se pot naște în același timp doar dacă aceștia sunt siamezi. De cele mai multe ori, frații gemeni se nasc succesiv, la anumite intervale orare. Frații gemeni Ion și Nicolae Buzatu s-au născut la un interval de timp de patru ore și 45 de minute.

gemenii buzatu valcea
Nicu și Ion, în curtea internatului Liceului Teoretic Drăgășani, când erau în clasa a XI-a

Pentru că aspectul unei astrograme depinde foarte mult de ora de naștere, devine foarte evident faptul că, deși frații gemeni au un comportament și un destin comun, se maturizează diferit, încep să simtă și să gândească diferit, să prefere lucruri diferite, deciziile lor având ca rezultat destine finale complet diferite.

Autoarea cărții „Povești despre gemeni: Legătura lor misterioasă și unică“, Susan Kohl, mamă de gemeni, precizeză următoarele: „Chiar daca ovulul se divide și au cam același material genetic, ei sunt, de fapt, persoane diferite. Este important să le dezvolți individualitatea, ca ei să devină adulți complet dezvoltați.“

Părinții acționează în mod greșit atunci când îi îmbracă la fel pe frații gemeni și-i îndeamnă să se comporte identic. În primul rând, aceștia sunt percepuți de cei din jur (părinți, frați, colegi etc.) ca o entitate, ceea ce duce la lezarea personalității fiecăruia dintre ei. Cu cât aspectul exterior al fraților gemeni va fi mai diferit, cu atât aceștia se vor simți mai confortabil. Imaginați-vă cum ar fi să trăiți toată viața cu imaginea dumneavoastră în oglindă (sindromul imaginii în oglindă).

Individualitatea trebuie să vină de la sine, încurajată, nu impusă sau forțată. Deși între frații gemeni există o legătură aparte, „câteodată, aceștia sunt, într-o anumită măsură, distincți de la început“, ne atrage atenția psihologul Jeni Chiriac. Atitudinea fiecăruia dintre ei se diferențiază, pe măsură ce se maturizează, iar părinții trebuie să-i încurajeze în alegerea unor căi distincte.

Ca și în cazul primului născut, un frate geamăn este dominant, iar celălalt este dominat. Deși au multe momente în care simt nevoia să fie împreună, există momente în care aceștia pur și simplu nu se suportă. Ion și Nicolae Buzatu au făcut, de exemplu, o convenție în ceea ce privește alegerea iubitei: dacă unul îi făcea curte primul, celălalt trebuia să-și vadă de treabă.

buzatu general valcea tanar
Nicu, la terminarea Liceului Teoretic Drăgășani

Avantajul fraților gemeni este că legătura spirituală dintre aceștia este foarte strânsă, beneficiind, fiecare, încă de mic, de un tovarăș de suflet, care să-l înțeleagă și cu care să împartă bucuriile sau necazurile vieții. Astfel, frații gemeni învață mai repede decât alții ce înseamnă legătură afectivă (empatia) și se integrează mai ușor în societate.

La fel s-a întâmplat și cu gemenii   Veronicăi, o femeie simplă din Zăvidenii de Vâlcea. Aceștia au cunoscut o ascensiune rapidă, după terminarea facultății, ajungând până în structurile superioare de conducere, unul dintre ei, Nicolae, obținând chiar gradul de general.

Cele două volume ale „Gemenilor Veronicăi” acoperă o perioadă controversată a istoriei României (1950 – 1989), acțiunea încheindu-se chiar în momentul în care apar primele semne ale Revoltei din Decembrie 1989. Gemenii au supraviețuit cu brio acestei perioade nefaste, făcând  uneori și compromisuri, pentru a-și putea atinge scopurile.

Cărțile constituie un veritabil document istoric și social, având o acțiune alertă și incitantă, ridicându-se peste nivelul mediu al romanelor memorialistice publicate de alți autori, beneficiind și de o prezentare de excepție din partea lui Nicolae Melinescu.

Înainte de publicarea celor două volume, generalul Nicolae Buzatu mi-a solicitat întocmirea astrogramelor și a horoscoapelor, pentru dânsul și pentru fratele geamăn, Ion, decedat în urmă cu un an. Poziția astrelor în astrogramă indica foarte clar că generalul va muri, în mod neașteptat, datorită unor probleme cu inima. Din nefericire, acest lucru s-a întâmplat exact când scriam aceste rânduri, provocându-mi o mare durere în suflet, deoarece, în calitate de corector al celor două cărți, începusem să-l consider pe domnul general ca pe un frate mai mare.

buzatu generalLa începutul anului viitor urma să apară, tot la editura Hoffman, volumul al treilea al „Gemenilor Veronicăi”, intitulat „Destine finale”, aflat în lucru pe computerul domnului general. Ca un semn prevestitor de rău, cu o seară înainte, acest computer „murise” subit, refuzând să mai pornească. Consider că este de datoria mea, ca inginer informatician și ca prieten, să scot la lumină acest al treilea volum, chiar dacă va fi incomplet.

Așa că mergeți liniștit la ceruri, domnule general, pentru că eu și celălalt prieten al dumneavoastră, Nicu Cismaru, vom avea grijă să facem cunoscut și acest al treilea volum. Dumnezeu să vă odihnească și să fiți fericit alături de fratele dumneavoastră geamăn!

Nicolae Zărnescu

*Nicolae Buzatu – GEMENII VERONICĂI, vol. 1 – Destine comune, vol. 2 – Destine împleticite, Editura Hoffman, 2015


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments