AcasăInterviuGeneralul (r) Constantin Lucescu, «avocatul» soților Ceaușescu, cere suspendarea președintelui Iohannis!

Generalul (r) Constantin Lucescu, «avocatul» soților Ceaușescu, cere suspendarea președintelui Iohannis!

D-le General, se discută foarte mult despre grațiere, despre modificarea codurilor penale, despre faptul că partidul de guvernământ vrea să scoată pe piață niște legi ca să-și salveze «infractorii». Ce este, de fapt, grațierea? De ce este nevoie de ea, în general, și dacă era necesară în aceste momente?

Trebuie să începem cu începutul. Grațierea n-a reprezentat temă de campanie a PSD, n-a intrat în programul PSD și atunci e firească întrebarea dvs.: de unde s-a născut ideea grațierii? Ideea grațierii s-a născut din dezbaterea publică, prin notificarea celor de la Bruxelles, susținând că  începem să dăm în fiecare lună, pentru condițiile de detenție neconforme din România, minim 80 de milioane de euro. Pe lună, vă rog să rețineți…

Astfel, dezbaterea publică și această pierdere masivă de bani, cu eforturi pentru pensii, pentru salarii, cu scăderea impozitelor, cu facilități pentru micii comercianți și pentru investitorii românii, toate acestea au dus la această idee.

generalul lucescu constantin liDar de ce trebuie să dăm acești bani?

Pentru că nu respectăm condițiile drepturilor și libertățile omului în cadrul executării pedepsei. Nu au toalete, celulele sunt suprapopulate, stau și câte doi-trei într-un pat, nu într-o cameră, rețineți… Nu au minime condiții de intimitate, când se spală, când se duc la WC, au puține ore de apă caldă, pentru că nu ajunge la imensitatea numărului de deținuți.

Dezbaterea categoric că poate fi confirmată… Cred ar trebuie să se solicite de la directorul Direcției Penitenciare astăzi un desfășurător cu câți deținuți, pe categorii de infracțiuni, pentru fapte minore, ca să descongestionăm puțin acest lucru. Acest lucru ne scoate de sub imperiul amenzii trimise de Bruxelles și este obligatoriu de respectat. Aici nu e un moft al Bruxelles-ului… Categoric, țin și ei cont de nivelul de dezvoltare al fiecărei țări din Uniunea Europeană, dar și noi, la rândul nostru, trebuie să luăm un minim de măsuri.

Dacă punem acești bani pe care îi plătim și dacă mai facem o mică socoteală cu costul normal pe deținut și înmulțim cu numărul de deținuți, știți cât este costul pentru un deținut? Vă spun eu – 2700 lei lunar… Pentru un singur deținut. Vreau să vă întreb cât este salariul minim acum, salariu pe care PSD îl crește acum?

Deci eu am furat, mă duc în pușcărie și unul care muncește și aleargă pentru un loc de muncă muncește pe mai nimic. Iar eu care am furat, pentru mine statul plătește 2700 lei pe lună.

Nu cumva este nevoie de o regândire a modului de sancționare a faptelor infracționale și în același timp și de regândire a costurilor, în așa fel încât pedeapsa să-și îndeplinească rolul. Rolul de reeducare, rolul de reinserție socială, din momentul în care iese din pușcărie? Dar dacă eu îl țin în promiscuitate, nu mai vorbim de intimitatea deținutului care devine un număr. Cum vă închipuiți dvs. că, de la două țâșnitoare, pot să se spele 20 de inși, în câteva minute?! În afară de acest lucru, omul trebuie integrat cumva și acolo într-o activitate. Unul să scrie, altul să muncească… Să se creeze contracte cu firme private.

Deci această idee nu a fost în programul electoral un mijloc de câștigare a voturilor, dar astăzi devine o condiție obligatorie pentru guvernul român, ca să nu mai arunce acești bani. Dacă punem 80 de milioane de euro pe lună, eu vă spun că, în doi ani de zile, vom ridica niște penitenciare unde omul, chiar dacă a greșit, poate să-și ispășească pedeapsa într-un cadru cât se poate de normal.

Excludem de aici, d-le general , criminalii, violatorii…

Ajungem imediat și la grațiere. Să vedeți ce este actul de grațiere. Actul de grațiere, categoric, înainte de 1989, se dădea numai prin hotărâri ale Consiliului de Miniștri…

Nimic care să iasă din comun în faptul că acum se băgase pe ordinea de zi a guvernului un proiect de grațiere. Grațierea nu se supune unei dispute publice, cum este amnistia, care se scoate numai prin Parlament și prin dezbaterea parlamentară. Trebuie să faci și o dezbatere publică, ca să vezi ce ștergi ca pedeapsă. Grațierea te scutește numai de pedeapsă, fapta rămâne…

Scutirea de executare a pedepsei, admiterea de către mine, a grațierii, înseamnă recunoașterea vinovăției. Eu chiar dacă sunt om politic și am făcut ceva și admit să mi se aplice grațierea, eu rămân cu pata. Dacă vreau într-adevăr, am dreptul cetățenesc (grațierea spune clar: o admit sau nu o admit), eu condamnat, nu vreau să beneficiez de grațiere, pentru vreau să mă judec în continuare și să îmi dovedesc nevinovăția. Deci, nici un om care admite grațierea nu mai are viitor politic. Spusele d-lui președinte Iohannis, cu tot respectul pentru domnia-sa, probabil că sunt din necunoaștere sau dintr-o consiliere greșită a unor oameni care i-au explicat greșit.

Nu trebuie s-o fac cu dezbatere, pentru că este o politică a guvernului: una de respectare a drepturilor și libertăților și a doua economică. Ce să fac să dezbat cu un mitigist problema asta, să-i explic? Aseară, am văzut la miting unul ieșit din pușcărie care spunea: Domnule eu nu sunt de acord cu grațierea, vreau altceva. Vreau responsabilitatea magistratului, a polițistului, a procurorului care trebuie să fie tras la răspundere pentru greșeala pe care a făcut-o împotriva mea. Acel om nu vrea grațiere, ci vrea dreptate și merge mai departe să arate nedreptățile acuzării, să-și dovedească nevinovăția și să ceară despăgubiri celui care în mod ilegal l-a trimis în judecată.

Guvernul României a făcut, totuși, un pas greșit, în lipsa lui Liviu Dragnea, care era în America? N-a fost totuși o bâlbâială regretabilă acolo?

Eu vă răspund la toate întrebările. Totuși n-aș vrea să intru în analiza modului în care partidul își conduce guvernul… Pentru că aș putea greși și neavând datele necesare, neavând informațiile necesare, v-aș răspunde eronat.

Magistrații își pot expune vreun punct de vedere privind apariția actului de grațiere?

Cum să vă spun eu. Nu numai că nu pot. Trebuie să înțelegem cât se poate de clar. Categoric, puncte de vedere, în primul rând, luăm de la Direcția Penitenciarelor. Pentru că puncte de vedere pe schimbarea Codului Penal, pe apariția unei legi de clemență, primul organism care stăpânește materia e Direcția Penitenciarelor. Direcția Penitenciarelor este cea care observă că  s-au înmulțit furturile. Categoric că sesizează, pe cale legală, Ministrul Justiției. Se face, dacă se dorește, o analiză și pe Consiliul Magistraturii și se face o propunere pentru majorarea pedepsei, ca să stopezi acest fenomen infracțional.  Ei sunt cei care generează, nu generează publicul. Ați văzut «n» dosare ale DNA, cu prejudicii de miliarde. Vă rog să-mi spuneți cât s-a recuperat? Nimic.

Magistratul este obligat să aplice legea în litera și spiritul său. Sigur că în litera ei e mai ușor, că trebuie să învețe gramatică și citește și vede bine despre ce este vorba. Nu confundă subiectul cu predicatul. În spirit, nu se mai aplică de mult timp. Ce înseamnă spiritul legii? Nota de fundamentare a modificării sau a apariției unui act normativ.

În nota de fundamentare, dacă d-l președinte avea răbdare să întrebe guvernul: «Vreți să dați o grațiere? Pe ce vă bazați?», atunci vedea ceea ce vă spun eu. O situație de la Direcția Penitenciarelor care are ca șef un secretar de stat în minister, vedea o statistică, vedea date economice, vedea obligațiile pe care le avem față de Uniunea Europeană și își vedea și posibilitățile de luare a unor măsuri și juridice, și economice pentru realizarea scopului final. În speță, respectarea omului!

Cum comentați prezența președintelui Iohannis în Piață?

Nici în dictatură nu s-a întâmplat așa ceva. Este o greșeală flagrantă. Nu știu de ce domnia-sa trebuie s-o asigure pe șefa DNA și Curtea Supremă, care are un pact de colaborare cu organele de informație… este inadmisibil. Înseamnă că tu, înalt magistrat, accepți că soluția îți este dispusă dinainte.

Dacă d-l președinte trebuie s-o apere pe d-na procuror general, care are mai multe dosare, să mă ierte domnia-sa, dar când vorbea de penali la demonstranți, s-a gândit că a candidat într-o situație similară? S-a gândit la afacerea privind casele sale? S-a gândit d-l președinte la declarația domniei-sale că a câștigat bani și și-a cumpărat case din meditații, lucru care înseamnă evaziune fiscală?

Și atunci, domnia-sa poate fi cea mai reprezentativă voce în exprimarea unor astfel de idei?

Și, atunci, primul beneficiar al acestui act de grațiere, este chiar domnia-sa, nu Dragnea. Pe de o parte, o protejează pe madam Kovesi, care a spus o prostie, și pe procurorul general, care nu prea avea ce căuta pe acolo. În momentul în care te apuci de politică, trebuie să pleci din Justiție. De aceea, judecătorul are inamovibilitate, iar procurorul are libertatea de independență, tocmai ca să nu se bage în judecăți și în raționamente politice. Actul de justiție se referă la acte, fapte și dovezi directe, nu la măsluirea Codului Penal, care trebuie modificat.

Ce riscă România prin aceste ieșiri, aproape unice în istoria țării și ale Europei?

Eu i-aș atrage atenția d-lui președinte, cu tot respectul pentru funcția domnie-sale, că acesta este un act de trădare națională. A incita un astfel de lucru, când știm că avem niște dorințe nu prea binevoitoare ale unora din țară sau din afară, de reîmpărțire teritorială, dumneata, președinte, vii și pui gaz pe foc? Inadmisibil…

Dacă ieșea PSD la demonstrație, ieșea un scandal, care nu mai putea fi stabilizat și dădeai posibilitatea altora să intervină, riscând să pierzi o parte din teritoriul țării.

D-l președinte cred că este prost sfătuit, nu are o echipă care să-l învețe. Pentru că dacă nu este așa, înseamnă că domnia-sa gândește cu totul altceva. A spus: «Punct și de la capăt!» Să înțeleg că domnia-sa vrea guvernul său, acum vrea Parlamentul său, iar punct și de la capăt, vrea să mai adune șapte case furate.

Se poate ajunge la suspendarea lui Iohannis?

Se impune suspendarea de îndată. După d-l președinte Constantinescu, care trebuia suspendat, dând acel interviu, în străinătate, și spunând că s-a săturat de România, acesta este cel mai grav fapt.

D-l președinte Iliescu de ce este cercetat pentru mineriade? Ce a făcut d-l Iohannis aseară? Părerea mea de om, care a muncit în această meserie, este că se impune suspendarea d-lui președinte.

Dumitru SÂRGHIE

2 COMENTARII

  1. va rog dle director să prezentaţi apărarea făcută soţilor Ceuşescu la proces de către dl-general cu două stele!Nu am avut timp să comentez ca vechi din disident,dar mi se pare penibil ceea ce spune! Noi adversarii comuniştilor am fost vitregiţi de soartă dar nu am fost fără de valoare! Deşteaptă-te române!

  2. doua javre penale. inerviatorul -un lingau desavarsit al celor aflati vremelnic la impartirea buctelor,iar intervievatul un ul care face de rusine armata romana incusiv romania,un exilat al soartei pe post de formatror de opinii in mijlocul pulimii caracalene,observ acum si judetene. mai lasati-ne javrelor.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments