AcasăGHEORGHE DUDUIALĂ AFLAT ÎNTRE DUMNEZEU ȘI TRISTEȚEA POPORULUI ROMÂN
Array

GHEORGHE DUDUIALĂ AFLAT ÎNTRE DUMNEZEU ȘI TRISTEȚEA POPORULUI ROMÂN

Scriitorul din Bănie, Gheorghe Duduială „recidivează” esențial, oferindu-ne un nou volum de eseuri de sorginte politică, patriotică și morală, care ne poate scoate, măcar parțial, din tristețea iremediabilă care ne apasă. Fiindcă, în cazul în care nu ne „zorim să trăim”, cum ar spune Sf. Apostol Pavel, vom rămâne, pentru totdeauna, victimile unui sistem politic barbar, continuator al Partidului Comunist, dirijat din umbră de serviciile securistice, care-au golit definitiv clasa politică de Dumnezeu și de valorile morale tradiționale.

Fiindcă, nu-i așa?, „pentru cei care ne guvernează nu există nici timp, nici spațiu, nici moarte”, așa cum zice azi Gheorghe Duduială și așa cum spunea Eminescu, în timpul său: „Noi nu avem nici timp, nici loc și nu cunoaștem moartea”. Munca onestă nu mai este de mult o sursă pentru a trăi mai bine, corupția și hoția au amorțit conștiința publică, fericirea a rămas doar o definiție goală în cărțile de sociologie, omul nu mai reușește să definească omul, mitomania și politica statului comunist sunt valorile actualei clase politice.

carte duduiala poporGheorghe Duduială scrie cu speranța că neamul românesc nu poate fi, totuși, înfrânt de roata halucinantă a acestui sistem politic imbecil, în ciuda scopului politic pervers al actualei guvernări, care a reînviat stafia lui Meleșcanu. Asistăm, neputincioși, la un triumf al golăniei și al comunismului rezidual.

Urmăm fantoma unei României, aflate în partea cea mai de jos a declinului ei moral, social, economic. Intelectualii nu-și mai respectă misiunea sacră, girând nulitățile de la vârf și mergând pe drumul fără Dumnezeu impus de niște analfabeți nesățioși de putere. Generațiile noastre tinere sunt pierdute în neantul globalizării, înrobite moral, economic și politic. În loc de „Eroi au fost, eroi sunt încă”, astăzi fredonăm „Erori au fost, erori sunt încă” sau mai pe șleau, cum spune Duduială, „Tâmpiți am fost și tot așa am rămas”.

Trăim într-o lume a manipulărilor de tot felul, când un scriitor valoros, precum Varujan Vosganian, care a dat lumii „Cartea șoaptelor” și „Copiii războiului”, se lasă uns cu mir de niște pramatii, angajat fiind în războiul cu neamul românesc dus de cei împotriva ființei naționale, exact de acei care au urinat disprețuitor pe poporul român.

Somnul rațiunii noastre a născut, întru adevăr, monștri, iar Gheorhe Duduială deplânge imobilismul unui popor lipsit de dârzenie și de apărare, în fața hoardelor politice, care au pustiit totul în calea lor.

Așa cum s-a manifestat și în celelalte volume pe care le-a semnat, Gheorghe Duduială își exprimă și în această carte speranța că ne putem descotorosi de oameni politici ca Viorica, Nicolicea, Iordache, deputatul Mitralieră, Codrin Ștefănescu și alte nulități, precum Aurelian Pavelescu, impostorul care a pus mâna pe partidul istoric al lui Coposu, cu misiunea de a-l șterge din conștiința românilor.

Dragi prieteni. Lucrez la o teză științifică, intitulată „Pan Vizirescu – Destin tragic salvat prin creație”, privind viața cărturarului, moralistului, ziaristului și scriitorului Pan Vizirescu, slătineanul nostru uitat, care-a îndurat cu demnitate batjocura și asuprirea Securității comuniste. Am găsit la el o expresie care m-a luminat pentru totdeauna: „Naționalizarea idealurilor românești!”

Aceasta presupune o renaștere a patriotismului, a politicii, a școlii și culturii românești, a economiei, într-o aristocrație democratică a ideilor, capabilă să refacă idealul unui popor și să-l readucă acolo unde îi este locul în Europa.

Despre asta este vorba în această carte, care continuă ideatic ceea ce autorul a scris și în celelalte două… „Nevoia de adevăr” și „Cu cărțile pe față”, pe care eu le-am citit cu dragoste confraternă!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments