AcasăEvenimentGheorghe Zamfir și Grigore Leșe au deschis Festivalul de Teatru de la...

Gheorghe Zamfir și Grigore Leșe au deschis Festivalul de Teatru de la Caracal

Între 26 aprilie și 4 mai, la Caracal, în superba locație care se numește Teatrul Național „Ștefan Iordache”, are loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Teatru, o ediție dedicată maestrului Radu Beligan.

Ca de fiecare dată, organizatorii acestui grandios eveniment au fost Primăria Caracal (primarul Eduard Ciocăzanu) și Mișcarea de Rezistență (Marius Tucă și Marina Constantinescu). Și de această dată reprezentațiile și actorii prezenți sunt de excepție, printre aceștia amintim aici pe: Radu Beligan, Marius Manole, Marius Florea Vizante, Emilia Popescu, Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, George Mihăiță și alții.

teatru caracal 2Așadar, sâmbătă, 26 aprilie, în prologul evenimentului a avut loc un concert extraordinar susținut de doi mari artiști ai României și ai lumii: Gheorghe Zamfir și Grigore Leșe. Cei doi români absoluți și-au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, unicitatea, geniul, generozitatea, punând în scenă o poveste despre identitatea națională, despre identitatea fiecăruia și despre redescoperirea eu-lui.

Cei doi au creat un spectacol minunat care i-a încântat pe cei prezenți, un spectacol de spiritualitate romanescă, un spectacol inedit, un spectacol pe care oamenii din Caracal și din Județul Olt nu-l vor uita prea curând.

La concertul de deschidere au fost prezenți, așa cum era și normal, Florin Tedorescu – directorul Centrului Cultural Caracal, Eduard Ciocăzanu – primarul Municipiului Caracal, Marius Tucă, Marina Constantinescu, Paul Stănescu – președintele Consiliului Județean Olt, Silviu Neacșu – prefectul județului Olt, oameni de cultură din urbea romanațeană  precum și parlamentari de Olt.

Marina Constantinescumarina constantinescu:

O întâmplare spirituală unică: Gheorghe Zamfir și Grigore Leșe!

În deschiderea manifestării, d-na Marina Constantinescu a adresat câteva cuvinte celor prezenți.

„Pentru că teatru clasic are și prolog și cortină, ne-am gândit să vă dăruim ceva care are valoare de unicitate. În februarie, Grigore Leșe a împlinit 60 de ani și am fost la Baia Mare, unde a fost sărbătorit și a fost făcut cetățean de onoare al Municipiului Baia Mare. Am avut privilegiul să asist la un spectacol unicat pe care l-a făcut, împreună cu un alt uriaș, un mare artist al acestei planete, Gheorghe Zamfir.

A fost o întâmplare care s-a născut din geniul și din generozitatea lor. Întâlnirea lor însă m-a marcat foarte tare și l-am sunat pe Marius Tucă, prietenul meu, și l-am întrebat cum să facem, pentru că povestea aceasta nu este un spectacol. Este o întâlnire cu semnul unicității lângă ea. Dar pentru că artiștii sunt mari și pentru că dăruind primesc și se încarcă, au acceptat să deschidem, ca o copertă, acest festival. Au acceptat să vină la Caracal și să ne dăruiască o seară care nu va mai fi ca aceea, va fi o altă întâlnire.

Astăzi este ultima zi din săptămâna luminată și încercăm să ne căutăm identitatea, încercăm să ne descoperim pe noi înșine, pe fiecare. Este exercițiu cel mai prețios pe care-l avem de făcut. Și ne dorim ca lumina să fie în destinul fiecăruia și s-o zărim și să învățăm să fim împreună.

Vreau să vă spun că suntem privilegiați pentru că asistăm la darul lor. O poveste pe care noi o vom duce mai departe cu lumina din noi.

Am ajuns, împreună, la o altă ediție a festivalului nostru. Și vă asigur că anul acesta este o ediție tare, tare de tot. Vă veți bucura… Noi am gândit această ediție sub semnul luminii. De aceea, ne-am permis să începem astăzi cu această întâmplare spirituală unică. O poveste spusă de doi mari artiști: Grigore Leșe și Gheorghe Zamfir.”

De o valoare culturală neprețuită pentru Caracal și pentru județul Olt, Festivalul de teatru a continuat duminică, 27 aprilie, cu pisea „Lecția de violoncel” a Teatrului Metroposil, în regia lui Felix Alexa. Luni, 28 aprilie, spectatorii au putut urmării „Spiritul de familie” de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan (Teatrul de Comedie). Marți, 29 aprilie, în regia maestrului Beligan pe scena s-a jucat „Egoistul” de Jean Anouilh (Teatrul Național București).

lansare teatru caracal

Spectacolul continuă, după cum urmează:

Joi, 1 mai, ora 19:00

„Comedia erorilor” de William Shakespeare, regia Edward Hall, Teatrul Propeller Marea Britanie.

Distribuția: Dominic Gerrard, Will Featherstone, David Acton, Matthew McPherson, Arthur Wilson, Richard Pepper, Dan Wheeler, Chris Myles, Alasdair Craig, Joseph Chance, Lewis Hart, Darrell Brockis, James Tucker, Matthew Pearson

Vineri, 2 mai, ora 19:00

„Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ștefănescu, după romanul „Moromeții” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT.

Distribuția: Marcel Iureș, George Mihăiță

Sâmbătă, 3 mai, ora 12:00

„Fata babei și fata moșneagului” după Ion Creangă, regia Daniel Stanciu, Teatrul Țăndărică.

Distribuția: Simina Constantin, Alina Teianu, Dora Ortelecan Dumitrescu, Viorel Ionescu, Jou-Jou Drăgan, Geo Dinescu, Adrian Lefter

ora 19:00

„Cafeneaua” de Sam Bobrik & Ron Clark, regia Horațiu Mălăele.

Distribuția: Dana Dogaru, Emilia Popescu, Horațiu Mălăele

Duminică, 4 mai, ora 19:00

„Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Horațiu Mălăele, Teatrul Național București (TNB).

Distribuția: Mircea Rusu, Horațiu Mălăele, Virgil Ogășanu, Marius Rizea, Eduard Adam, Mihai Constantin, Marcelo-S Cobzariu, Mihai Calotă, Raluca Petra, Victoria Dicu

Linia Întâi

_________________________________________________________________________________________

gh zamfirFlash Interviu

Maestrul Gheorghe Zamfir:

Avem soarta popoarelor mici

Maestre, mai putem vorbi despre identitate națională, astăzi în contextul acesta internaționalist?

Din ce în ce mai puțin… Dar o putem face dacă ne simțim încă buni păstrători a ceea ce a mai rămas din patriotismul nostru și din eroismul neamului nostru, de-a lungul secolelor care au trecut. Din ce în ce mai puțin se poate manifesta acest eroism și patriotism, pentru că, așa cum zicea Mareșalul Antonescu, “avem soarta popoarelor mici”.

Dar eu vreau să completez că, de-a lungul istoriei, au existat multe popoare mici. Și mongolii au fost mici la început, dar au cucerit toată lumea. Au ajuns până în Franța, până în Germania, toată Europa de Vest. Nici hoardele barbare nu erau atât de numeroase, nu veneau cu milioanele. Și Elveția este un popor mic, foarte mic. Un popor care, pentru faptul că nu a avut război de 250 de ani, n-a știut ce înseamnă invazia și, ținând finanțele lumii, și-a păstrat identitatea. Și evreii au fost, la început, un popor mic. A plecat de la un trib. Și acum domină planeta, omenirea, pământul, tot. Cu tot ce are ea, și mai bun și mai puțin bun.

Pe cine să luăm? Pe unguri, pe croați… Grecii! Un popor mic și uitați ce civilizații au dat, ce știință au dat omenirii, ce filozofi! Toată Europa de Vest se hrănește din mitologia greacă și din oamenii de atunci: Pitagora, Sofocle, Euripide, Artistotel, Platon.

Multe au fost popoare mici și au strălucit… Uitați-vă la cehi! Uitați-vă la austrieci. Imperiul Austro-Ungar… Păi, Austria are acum nici 10 milioane de locuitori, iar ca suprafață măsoară cât două regiuni de-ale noastre.

Și multe altele care și-au păstrat totuși identitatea. S-au luptat cu soarta și au învins. Uitați-vă la ei! Nu mai vorbesc de nordici. De finlandezi, care sunt pe locul întâi în învățământ. Norvegienii, care sunt 3,5 milioane, suedezii care merg spre 8 milioane. Și care, pentru faptul că și-au păstrat, mă refer la Suedia și Norvegia, regalitatea și regatul, astăzi se numără printre popoarele cele mai fericite, mai drepte, mai juste și mai personale, pline de personalitate, de pe glob. Nu mă refer la America Latină, nu mă duc în părțile Asiei Minore, Asiei Majore.…

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular