AcasăEditorialGigel și cultura coperților goale

Gigel și cultura coperților goale

Vizita lui Crin Antonescu la Slatina m-a dezamăgit profund. Nu pentru faptul că „fürerul” liberal a scos pe gaura gurii o avalanșă de prostii și banalități caracteristice socialismului liberal, care s-a lipit de spiritul lui ca timbrul de scrisoare, ci – mai ales – pentru faptul că domnia-sa habar nu are care sunt – cu adevărat – relațiile dintre PSD și PNL pe aceste meleaguri. Această neștiință îl determină pe Antonescu să spună că „președintele PNL Olt și întreaga organizație se bat pe viață și pe moarte, din punct de vedere politic, cu PSD!”

Sanchi! Unde-o fi văzut Crin Antonescu această crâncenă bătălie e greu de presupus… Cert e că PSD Olt defilează săptămânal cu scalpurile primarilor liberali, trecuți cu arme și bagaje la PSD, bașca faptul că liberalii Ioan Ciugulea (neclintitul vicepreședinte al CJ Olt) și Cristi Bircea (viceprimar al Slatinei), prin atașamentul lor la valorile social-democrate, „mândri că sunt români”, sunt mai pesediști decât Paul Stănescu (liderul PSD Olt) și  infinit mai la stânga decât imprevizibilul senator Darius Vâlcov.

D-l Crin Antonescu e convins că dreapta liberală nu se manifestă la întreaga sa capacitate pentru că e subminată de PSD și de Traian Băsescu… Aiurea! În realitate, lucrurile stau invers: dreapta liberală s-a subminat singură, atâta timp cât s-a pozat cu PSD și cu Voiculescu pe toate gardurile și continuă să se auto-submineze, fiindcă e slabă și șantajabilă. Mai ales la Olt.

O altă prostie pe care o lansează în eter Crin Antonescu este aceea că domnia-sa se declară foarte mândru de activitatea pe care Gigel Știrbu a avut-o ca ministru al Culturii. Pesemne că fruntașul liberal ne crede, pe noi, cei din Olt, de-a dreptul niște maimuțe, care abia au coborât din copac și care nu știu cu ce se mănâncă eterna și fascinanta cultură a lui Gigel… Cu siguranță, într-un mediu academic, profesorul Crin Antonescu n-ar fi spus o asemenea gogomănie.

Păi, cultura d-lui Știrbu „e admirabilă, e înfloritoare, dar lipsește cu desăvârșire”. Prietenii lui de trabuc și whisky spun în gura mare că Gigel are o bibliotecă uriașă cu coperți poleite și goale pe dinăuntru, pe cotoarele cărora sunt marcate titluri grele și nume de autori celebri ai literaturii universale…

Poate că nu-i așa, însă comportamentul cultural și spiritual al lui Gigel, snobismul pe care-l afișează cu atâta candoare, aici se află: în interiorul unor coperți (sau coperte, mai nou!) goale. Băiatul acesta umblă cu capul pe sus, ca spicul cel gol. Golit de substanță… Merge cu dinaintea dinapoi, invocând fariseic moștenirea istorică a PNL și a familiei Brătianu.

Gigel însă nu are nas de domn ca al lui Brătianu și nici măcar ca al regretatului liberal Horia Rusu. Majoritatea simpatizanților liberali din Olt s-a prins de gargara lui ieftină și de comportamentul lui arogant și găunos, gen Dinu Păturică. Gigel Știrbu are nas de rentier. De fapt, asta e ultima lui meserie: rentier!

Nu-și încape în piele, este rânzos… De sânge albastru – nici vorbă… S-a scărpinat până acum cu unghiile pesediștilor și face politică liberală de la sediul PNL Olt până la Mercedesul pe care-l are în dotare. Invocă religia creștină în discursurile sale dezlânate, însă el nu-l mai simte pe Dumnezeu demult. De fapt, cred că nu l-a simțit niciodată, în ciuda meseriei de preot pe care a abandonat-o în favoarea celor prea-lumești… Și-a tapetat pereții interiori ai sediului PNL Olt cu fraze sforăitoare și ipocrite, demne de Învățăturile lui Mao și Manifestul PCR, inducând cititorilor pe pereți un nou fel de misticism  marxist, în casă liberală.

De fapt, e atâta loc de ridicol și ignoranță în PNL Olt, încât ideea presupuselor coperte goale, din biblioteca lui Gigel, pare, totuși, un pas înainte spre civilizație…

Dumitru Sârghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments