AcasăBreviar parlamentarGigel Știrbu –  cosemnatar al proiectului legislativ cu privire la modificarea Legii...

Gigel Știrbu –  cosemnatar al proiectului legislativ cu privire la modificarea Legii 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale

Gigel Știrbu, deputat PNL, este cosemnatar al proiectului legislativ cu privire la modificarea Legii 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.

Conform expunerii de motive a proiectului propus, criza energetică generată de războiul Rusiei în Ucraina și de efectele pandemiei pot avea ca efect pozitiv impulsionarea producției de energie verde. Dincolo de avantajul independenței de gazul rusesc, energia verde reduce, considerabil, poluarea.

„Conceptul de prosumator este relativ nou pentru România. Potrivit legii, prosumatorul este persoana care deține instalații de producere a energiei electrice și care poate consuma, stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui. Adevărul este că, din ce în ce mai mult, în ultimii ani, din ce în ce mai multe blocuri de locuințe sau case sunt construite cu astfel de instalații, iar IMM-urile și marile companii le utilizează pentru a reduce costurile de producție. Prin Fondul de modernizare, avem la dispoziție cel puțin 1,5 miliarde de euro pentru aceste proiecte.

Obiectivul actualei propuneri legislative este ca prosumatorul cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile să beneficieze de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietățile prosumatorului în cauză, nu doar la proprietatea unde se află instalația de producere a energiei verde, așa cum prevede legislația actuală.

Legea își propune să încurajeze cât mai mulți români să devină prosumatori, având în vedere că, deși avantajele sunt numeroase, pe termen lung, investiția inițială este substanțială și se amortizează în timp.

Cu alte cuvinte, actuala propunere legislativă reprezintă un impuls în plus pentru utilizarea instalațiilor de energie verde. Avantajele sunt incontestabile: prosumatorul își produce singur energia de care are nevoie și poate produce bani din surplusul de energie, are autonomie față de producătorii și furnizorii de energie, protejează mediul, valoarea locuinței crește, dacă vrea să o vândă, și știe exact câtă energie consumă, pentru a face anumite modificări pentru economisire”, a declarat Gigel Știrbu.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments