Dle deputat, ne aflăm la o răscruce a istoriei. Aceste alegeri europarlamentare vor da un semnal clar: vom rămâne în Europa Națiunilor sau ne vom reașeza în gulagul vechilor „valori” orientale, care țin de Moscova? Care-i previziunea dvs.?
Previziunea mea, care este un crez personal și o speranță, este că românii pe 26 mai, prin votul lor, pot face o nouă revoluție în această țară. Pe data de 26 mai nu discutăm despre numărul de europarlamentari pe care îl trimite la Bruxelles un partid sau altul. Discutăm despre viitorul acestei națiuni. Românii, în toată istoria lor, au fost prooccidentali și proeuropeni. Valorile, ideile și principiile după care se ghidează Europa sunt împărtășite în totalitate de cetățenii români care se simt mai europeni decât oricând. Să nu uităm că, timp de aproape jumătate de secol, România a bâjbâit în bezna comunistă cu speranța și nădejdea că odată și odată România va fi unde este astăzi și anume în rândul națiunilor europene respectate. Că în aceste momente, un grup de indivizi care se află efemer în fruntea instituțiilor statului, face orice, inclusiv punând în pericol parcursul nostru euroatlantic, pentru a-și rezolva problemele de natură penală, este îngrijorător. Dar sunt convins, așa cum spuneam mai devreme, că pe 26 mai românii vor demonstra unde vor să vadă România viitoare. După părerea mea, România corectă este acea țară în care oamenii sunt respectați, în care individul și cetățeanul se află în centrul tuturor discuțiilor purtate de politicieni.
Ca politician liberal de vârf, aflat în conducerea centrală, dar și președinte regional, ce rol veți juca dvs., în această campanie electorală, atât de importantă pentru viitorul nostru european?
Sunt angrenat, la capacitate maximă, în campania pentru alegerile Europarlamentare. Sunt prezent de fiecare dată la aproape toate manifestările din Regiunea pe care o coordonez. Voi fi prezent de fiecare dată acolo unde voi fi invitat, iar prin ceea ce fac, nu numai eu, dar și toți colegii mei, sperăm să conducem la obținerea unui rezultat extrem de bun pentru viitorul României într-o Europă unită.
Mai acut ca niciodată, se simte nevoia unirii opoziției politice sub un stindard comun, pentru a pune capăt haosului creat de Liviu Dragnea și camarila sa. Din păcate, Alianța 2020 pare că vrea să se detașeze de PNL, venind cu niște excentricități extremiste, de tip legionar, care ne furnică pe șira spinării. Cum vedeți dvs. o alianță a PNL cu USR și PLUS?
În urma experienței acumulate din campaniile trecute, știu că în perioada premergătoare alegerilor, anumiți politicieni au tendința de a exagera, de a absolutiza. Sunt convins că, după alegeri, în situația în care fiecare partid din opoziție va avea o zestre dată de electorat, vor înțelege că altă șansă pentru ca România să fie repusă pe calea cea dreaptă, nu există. Eu, în ultimele 12 luni, în majoritatea intervențiilor publice, de la tribuna Parlamentului, în alocuțiuni în cadrul partidului sau în discuțiile cu presa, am spus de fiecare dată că un politician care se gândește la interesele celor care l-au investit cu încredere, e acela care pune mai presus de binele lui și al partidului său, dorința cetățenilor. Ca atare, cred că singura șansă pentru ca România să fie repusă pe drumul cel drept, este ca liderii partidelor de opoziție să înțeleagă că aceasta este șansa lor și a României. Dacă acest lucru nu se va întâmpla și vom fi nevoiți să asistăm iarăși, pentru a nu știu câta oară, la tot felul de improvizații politice și postelectorale, atunci acești lideri își vor încheia misiunea pe care au avut-o într-un mod urât. Dar acesta este un scenariu la care nici nu vrem să ne gândim. Eu cred că tot ceea ce se întâmplă în Partidul Național Liberal azi, prin venirea lui Rareș Bogdan, putem spera la o conlucrare eficientă a tuturor partidelor de dreapta în beneficiul național, iar acest interes național constă în eliminarea de la butoanele puterii a PSD-ului pentru mulți ani de acum înainte.
D-le deputat, se observă o anumită ruptură între dvs. și conducerea PNL Olt și oricât se încearcă, de ambele părți, să se camufleze, această ruptură se reflectă în societatea civilă a județului Olt. De asta avem noi nevoie acum?
Domnule Sârghie, mă cunoașteți cu bune și cu rele. Sunt în acest partid de foarte mult timp. Am trecut prin toate funcțiile pe care ți le poate oferi o filială județeană. De la lipitor de afișe la președinte de filială. Am fost angrenat în nenumărate bătălii politice. Vă spun sincer că nu este o ruptură între mine și conducerea PNL Olt, deoarece din câte știu eu, conducerea unei filiale nu înseamnă un singur om. Există divergențe de opinii inerente, dar aceste lucruri vor fi rezolvate și lămurite în cadrul organizației după alegerile Europarlamentare. Sper că toate energiile, mai ales că eu comunic cu foarte mulți colegi din PNL Olt, zilnic sau săptămânal, pe care le consumă orice membru liberal din județul Olt și nu numai, să fie în beneficiul obținerii unui rezultat mai mult decât satisfăcător la alegerile Europarlamentare din 26 mai.
Cât de mult contează în matematica viitoarelor alegeri (prezidențiale, locale, parlamentare) scorul obținut de PNL la aceste alegeri pentru Europa?
Rezultatul de la europarlamentare are o importanță extraordinar de mare pentru fiecare formațiune politică. Pentru PNL contează, deoarece se poate legitima ca principală forță de opoziție, ca principal partid în spatele căruia se pot așeza toți aceia care doresc binele acestei națiuni și înlăturarea acestei guvernări toxice. Totodată, ne arată la doi ani de zile de la alegerile Europarlamentare, stadiul în care se află fiecare organizație județeană a PNL, obligându-ne să luăm anumite măsuri în organizațiile care nu performează electoral. De asemenea în urma rezultatului obținut sper ca PNL să fie un adevărat vehicul politic și electoral pentru președintele Klaus Iohannis în perspectiva obținerii celui de-al doilea mandat la alegerile Prezidențiale.
Cum e mobilizat PNL Olt pentru performanță?
PNL Olt, la cum îl simt în acest moment, are motoarele turate la maximum și va demonstra că cele 20 % pe care și le-a asumat ca rezultat la alegerile Europarlamentare, vor fi depășite.
De ce Rareș Bogdan în fruntea listei și nu un liberal cu ștate politice vechi?
Rareș Bogdan cu care, fie vorba între noi, mă cunosc de foarte mulți ani, având și o relație de prietenie, este un câștig nesperat pentru clasa politică de azi și pentru electoratul român. Se cere, de către dvs., presa, și de către întreaga societate civilă înnoirea clasei politice, iar atunci când un partid procedează de o asemenea manieră, ni se reproșează că de ce nu punem pe listă oameni cu state vechi în partid. Credeți-mă că la această întrebare vă las pe dvs. să răspundeți…
Mesajul dvs. către electorat…
Știu, din experiență, că alegerile Europarlamentare nu au o miză personală pentru cei care merg la vot. Partidele politice propun o listă națională pe care se regăsesc oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului larg. Dar aceste alegeri din 26 mai au o importanță colosală pentru viitorul României, iar aici revin la prima dvs. întrebare… Ce vă doriți, d-le Sârghie, pentru nepoții și urmașii dvs.? Să meargă în lumea largă cu fruntea sus, să fie respectați ca aparținând unei națiuni europene sau vă doriți să revenim la alfabetul slav și la domnia oligarhilor și îngenuncherea legii? La această întrebare vom afla răspunsul pe 26 mai.
Dumitru SÂRGHIE