Gigel Știrbu, deputat PNL, se numără printre cosemnatarii Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Propunerea liberalilor se referă la faptul că orice asigurat obține drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav.
Astfel, beneficiază de concediu și indemnizație, pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, în vârstă pe peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice, în interval de un an pentru un pacient.
Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform OG e.g. media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratoare pentru muncă. În plus, în fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. De aceleași drepturi, beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice.
Indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice se suportă integral din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
„În anul 2020, 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața din această cauză. În lipsa unor măsuri eficace, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu mai mult de 24%, acesta devenind principala cauză de deces în UE. În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activitățile de îngrijire în domeniul cancerului, întârziind stabilirea diagnosticului și perturbând tratamentele și accesul la medicamente.
Calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer depinde într-o măsură semnificativă, de sprijinul semenilor din jurul lor, rude, și alți oameni apropiați. Cancerul este un diagnostic individual care are un impact semnificativ asupra pacienților, dar afectează grav și viața îngrijitorilor lor.
Activitățile de îngrijire implică, adesea, sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual, ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul, pe termen lung, asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perturbează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală”, a declarat Gigel Știrbu.
Ionuț Dumitrescu