AcasăBreviar parlamentarGigel Știrbu – proiect de lege, în vederea modificării Legii Nr. 123/2012,...

Gigel Știrbu – proiect de lege, în vederea modificării Legii Nr. 123/2012, privind  energia electrică și gazele naturale

Gigel Știrbu, deputat PNL, propune spre aprobare un proiect de lege, în vederea modificării Legii Nr. 123/2012, lege a energiei electrice și a gazelor naturale. Obiectivul actualei propuneri este ca prosumatorul cu instalații de producere a energiei regenerabile să beneficieze de compensarea cantitativă, pentru punctele de consum, de la toate proprietățile prosumatorului în cauză, nu doar la proprietatea unde se află instalația de producere a energiei verde, așa cum prevede legislația actuală.

„Legea propune să încurajeze cât mai mulți români să devină prosumatori, având în vedere că, deși avantajele sunt numeroase, pe termen lung, investiția inițială este substanțială și se amortizează în timp.

Cu alte cuvinte, actuala propunere legislativă reprezintă un impuls în plus pentru utilizarea instalațiilor de energie verde. Avantajele sunt incontestabile: prosumatorul își produce singur energia de care are nevoie și poate produce bani, din surplusul de energie, are autonomie față de producătorii și furnizorii de energie, protejează mediul, valoarea locuinței crește, dacă vrea să o vândă, și știe exact câtă energie consumă, pentru a face anumite modificări pentru economisire”, a declarat Gigel Știrbu.

Potrivit legii, prosumatorul este persoana care deține instalații de producere a energiei electrice și care poate consuma, stoca și vinde energie electrică, din surse regenerabile, produsă în clădirile lui.

„Adevărul este că, din ce în ce mai mult, în ultimii ani, din ce în ce mai multe blocuri de locuințe sau case sunt construite cu astfel de instalații, iar IMM-urile și marile companii le utilizează, pentru a le reduce costurile de producție. Prin Fondul de modernizare, avem la dispoziție cel puțin 1,5 miliarde de euro, pentru aceste proiecte”, a mai spus deputatul PNL.

Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments