AcasăBreviar parlamentarGigel Știrbu – propunere legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și...

Gigel Știrbu – propunere legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și familiilor, în România

Gigel Știrbu, deputat PNL, a depus, recent, la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, propunerea legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și familiilor, în România.

Potrivit deputatului, urgența adoptării acestor măsuri este dată de faptul că este nevoie de stabilizarea demografică a României, iar pentru a opri declinul demografic și pentru a se asigura că economia țării continuă să crească, trebuie luate măsuri concrete, pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea.

„Declinul demografic, fenomen global care afectează, în mod direct, economiile și societățile, este o problemă majoră, în multe țări, iar România nu face excepție. Populația a scăzut, în mod constant, în ultimii ani, iar acest lucru are consecințe negative, pe toate planurile. Pe acest fond, piața forței de muncă si sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate, în viitor.

Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus, între cele două recensăminte, din 2011 și 2021, cu 1,1 milioane locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de un an au înregistrat o scădere de 18%; copiii mai mici de cinci ani – o scăderea este de 8,4%, iar copiii mai mici de 10 ani au înregistrat o scădere de 5,7%. Însă, între 1990-2021, populația României a pierdut 4,16 milioane locuitori, respectiv 17,9%, acest lucru fiind dramatic și necesitând reacții imediate”, a declarat Gigel Știrbu.

Prima parte a propunerii legislative vizează acordarea unei indemnizații lunare, pentru persoanele care au, în întreținere, mai mult de doi copii, până la vârstă de 18 ani, începând cu echivalentul unui salariu minim net lunar, până la echivalentul a două salarii minim nete și jumătate, pentru cele care au șase copii și mai mulți. Această indemnizație nu ține cont de veniturile realizate și nici nu va fi impozitată, doar o condiție pentru ca persoanele să o primească este ca una din acestea să realizeze venituri. Copiii aflați în îngrijirea persoanelor prevăzute la acest articol trebuie să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de trei ani.

„Este necesară o soluție care să contribuie la rezolvarea rapidă a problemei creșelor, astfel încât tinerele familii să treacă peste acest impediment, când vine vorba despre decizia de a avea copii. Acest lucru poate fi rezolvat, doar printr-o implicare semnificativă a sectorului privat, prin crearea unui parteneriat real, între stat și privat, pentru asigurarea fondurilor necesare, pentru construirea și dotarea creșelor și grădinițelor.

Totodată, al treilea aspect vizat de prezenta propunere legislativă se referă la Programul «Masă caldă», program pilot al Guvernului României, implementat, până în prezent, în 450 de școli din țară, care s-a bucurat de un real succes. Prin noul act normativ, se stipulează gradual ca, până în anul școlar 2035, în 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național, preșcolarilor si elevilor să le fie acordate suport alimentar”, a mai spus deputatul PNL.

Așadar, pachetul legislativ își propune să vină cu soluții, pentru stimularea creșterii natalității, în România, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.

Mihaela Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular