AcasăBreviar parlamentarGigel Știrbu – unul dintre inițiatorii legii privind integrarea hidrogenului din surse...

Gigel Știrbu – unul dintre inițiatorii legii privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon, în sectoarele industriei și al transporturilor

Gigel Sorinel Știrbu, deputat PNL, este unul dintre inițiatorii legii privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon, în sectoarele industriei și al transporturilor. Introducerea hidrogenului curat, ca vector energetic, combustibil și materie primă pentru industria grea (chimică, metalurgică, petrochimică etc.) reprezintă un deziderat indispensabil pentru atragerea obiectivelor climatice și de securitate energetică europeană.

„Înlocuirea produselor petroliere și a hidrogenului obținut din gaz natural, fără captură de carbon, cu hidrogen curat, sprijină, în același timp, atât obiectivele de decarbonizare a sistemului energetic, cât și reducerea dependenței de combustibili fosili, contribuind la independența strategică a României.

Criza energetică cauzată de agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, necesită un răspuns urgent, pentru a mări rezistența sistemului energetic din România. Introducerea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon, ca vector energetic, urmărită prin prezenta propunere legislativă, va contribui la acest obiectiv.

La nivel regional, România are câteva avantaje majore care reprezintă garanția succesului ca urmare a utilizării hidrogenului curat. Acestea sunt: capacitatea de a produce energie regenerabilă, la costuri competitive, comparativ cu Europa Centrală și de Est; capacitatea de a produce hidrogen cu emisii reduse de carbon, din surse nucleare și din gaz natural, cu capturi de carbon; prezența unui număr mare de consumatori industriali și sectoare, care pot valorifica hidrogenul produs; transportul rutier greu; sectorul chimic și producția de amoniac; producția de oțel; petrochimia; industria aeriană și maritimă; un sistem de transport și distribuție de gaz extins, precum și experiență și forță de muncă calificată; zone geografice propice stocării de hidrogen; un sistem energetic diversificat, de mărime relativ mare, care oferă posibilitatea dezvoltării proiectelor la scară industrială.

România are aceste atuuri la îndemână, poate să țină pasul cu procesul tehnologic și are obligația să valorifice oportunitățile existente, în domeniul hidrogenului curat”, a declarat Gigel Știrbu.

De asemenea, deputatul este de părere că, prin utilizarea hidrogenului, în sectoarele industrie și transporturi, drumul către reducerea emisiilor de carbon și către o independență energetică sigură va fi mai scurt și dezvoltarea unui nou sector economic, acel al hidrogenului curat va fi asigurat.

„Impactul bugetar al acestei inițiative este, fie unul neutru, în cazul în care toate părțile obligate reușesc să atingă țintele, fie unul pozitiv, în cazul în care o parte din ținte nu sunt atinse, iar părțile obligate vor plăti amendă asociată nerespectării obligațiilor. Cuantumul amenzilor propuse în prezenta propunere legislativă a fost calculat, în așa fel încât să asigure, într-un mod echilibrat, motivarea suficientă a părților obligate de a investi sau de a sprijini investitorii în domeniul hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon”, a încheiat Gigel Știrbu.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments