În anul de grație 2009, la inițiativa d-lui Constantin Ciobanu, unul dintre cei mai performanți și mai onești primari rurali, pe care i-a avut județul Olt, de la Revoluție încoace, s-a constituit Asociația Grupul de Acțiune Locală Vedea Găvanu Burdea, cu sediul la Ghimpețeni. Constituirea acestei asociații a avut și girul unor parteneri din zona administrațiilor locale, al unor primari ai interesului public, care conduceau pe atunci, dar care conduc și astăzi, majoritatea dintre ei, localitățile Ghimpețeni, Stoicănești, Văleni, Crâmpoia, Șerbănești, Mihăești, Vâlcele, Radomirești, Movileni, Nicolae Titulescu, Schitu, Izvoarele, Coteana, Mărunței, Seaca, Dăneasa, Gostavățu, Drăgănești-Olt (toate din județul Olt), dar și comuna Dobrotești din Teleorman.
Dacă la început unora li s-a părut de domeniul fantasticului ca o structură asociativă de la Ghimpețeni să îndrăznească să atragă fonduri europene, prin forțe proprii, după aproape 8 ani de activitate, încununată de succes, numele proprii GAL Vedea Găvanu Burdea și Constantin Ciobanu stau pe buzele tuturor primarilor din Olt, dar și pe cele ale oamenilor de afaceri din județul nostru, agenți economici din zonă, peste 40 la număr, care s-au alăturat acestui proiect benefic și care au obținut fonduri europene consistente nerambursabile, în scopul dezvoltării economiei locale și a serviciilor publice.
Se înțelege de la sine, dragi cititori, că lucrurile n-au fost tocmai ușor de realizat. Cu abilitatea-i cunoscută, dar și onestitatea și priceperea pe care le-a dovedit cale de două mandate la pupitrul comunei Ghimpețeni, d-l Constantin Ciobanu a înlăturat toate barierele birocrației de tip mioritic, asociindu-se cu o firmă de consultanță româno-spaniolă XPLORA – SOLUTIONS, interesată – Rara avis! – nu numai să încaseze bani, dar și de calitatea excepțională a serviciilor oferite.
Asta, în condițiile în care piața de consultanță este plină de firme și societăți fantomatice, care cer prețuri astronomice, pentru servicii invers proporționale cu pretențiile lor financiare.
Prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Locală 2007-2013, au fost alocate fonduri europene nerambursabile de aproape 3 milioane de euro, pentru economia locală și serviciile publice.
Finanțarea nerambursabilă acordată în localitățile arondate GAL Vedea Găvanu Burdea s-a concretizat în ample proiecte pentru achiziții de utilaje și mașini agricole, pentru modernizarea exploatațiilor agricole, achiziții de utilaje pentru prestări servicii, pentru înființarea de parcuri comunale, pentru reabilitarea și dotarea căminelor culturale, pentru construcția unor piețe alimentare etc.
Pilonul de bază al acestui grup este, așa cum am mai subliniat, Constantin Ciobanu, finanțist de meserie și administrator desăvârșit. Domnia-sa, alături de o echipă profesionistă, a înregistrat, din 2009 până în prezent, succes după succes, demonstrând astfel că și în România poate fi ca «afară», atunci când ești bine intenționat, patriot, profesionist și atunci când ai alături de tine oameni de bună-credință.
Povestea de succes continuă, primarii, dar și investitorii privați din Olt, care calcă pe urmele performanței, nu mai stau cu mâna întinsă la cheremul politicienilor de orice culoare care, atunci când te ajută cu ceva (prin trafic de influență, fiindcă legea lobby-ului în România nu există) te și condiționează politic.
Prezentăm astăzi, stimați cititori, o partea dintre proiectele reușite prin GAL Vedea Găvanu Burdea, după cum urmează:
– Achiziționare de utilaje agricole Ciolcan I.A. Cristian PFA;
– Achiziționare de utilaje agricole Peligrad T. Constantin;
– Achiziționare de mașini și utilaje agricole Coman J.M. Andrei;
– Achiziționare de utilaje și echipamente agricole Băluță Alexnadru Răzvan;
– Modernizarea exploatației agricole SC LIC SRL;
– Achiziționare de utilaje agricole Preda Cosmin Alexandru;
– Achiziționare de utilaje agricole Ciobanu Marian Mădălin;
– Achiziționare de utilaje agricole SC EPSON-PATRICIA SRL;
– Achiziționare de utilaje agricole SC PYHOT 78 PUF SRL;
– Modernizarea exploatației agricole SOFI SRL;
– Modernizarea activității SC AGROSPEED PRODUCTION SRL, prin achiziționarea de utilaje agricole;
– Achiziție de utilaje agricole Grigore Lucian Daniel;
– Achiziție de utilaje agricole pentru prestări servicii Bobaru Tiberiu;
– Modernizarea exploatației agricole Dobre A. Adriana;
– Achiziție de utilaje pentru prestări servicii Călina Elena;
– Achiziție de utilaje pentru prestări servicii SC HEKATOS SERVCONS SRL-D;
– Achiziție de utilaje SC TEHNO ASSTADI SRL;
– Achiziție de utilaje agricole Dune Marina Mariana PFA;
– Achiziție de utilaje SC SIMION EXTRASIM PREST SRL;
– Achiziție utilaj pentru prestări servicii Tiutiu Elena Diana;
– Construire Piață Agroalimentară și cale de acces comuna Mihăești;
– Construire Piață Agroalimentară comuna Radomirești;
– Construire Piață Agroalimentară comuna Movileni;
– Înființare parc comunal Comuna Nicolae Titulescu;
– Reabilitare Târg săptămânal – Hală piață Dobrotești (Teleorman);
– Modernizare, sistematizare și dotare Cămin Cultural Șerbănești;
– Modernizare așezământ Cultural (Ghimpețeni);
– Extindere și modernizare Cămin Cultural comuna Seaca;
– Renovare, modernizare și dotare Cămin Cultural comuna Văleni;
– Reabilitare, modernizare și dotare Cămin Cultural comuna Stoicănești;
– Construire Piață Agroalimentară comuna Schitu;
– Înființare parc comunal Comuna Izvoarele;
– Reabilitare, modernizare și dotare Cămin Cultural comuna Crâmpoia;
– Reabilitare, extindere și etajare Cămin Cultural comuna Coteana;
– Conservarea raselor autohtone, prin acțiuni comune de cooperare inter-teritorială, cu scopul valorificării acestora ca o importantă resursă în teritoriu (Asociația GAL Vedea Găvanu Burdea, Asociația GAL Câmpia Burnazului și Asociația GAL De la Sâi la Călmățui);
Povestea continuă… în numerele viitoare!
Dumitru Sârghie