AcasăOra SatuluiGuvernul României și-a respectat, în mare parte, promisiunile făcute!

Guvernul României și-a respectat, în mare parte, promisiunile făcute!

Primarul comunei Nicolae Titulescu este un pesedist cu ștaif sau altfel spus – un pesedist cu ștaif liberal! Valurile politicii noastre de pe malul Oltului l-au aruncat în brațele acestui partid puternic, care – iată – dă semne că se prăbușește sub propria-i greutate.

Harnic până la epuizare, educat în spiritul muncii și al valorilor creștine, ec. Florin Tiutiu a făcut din satul natal al lui diplomatului Nicolae Titulescu, o localitate curată și cochetă, în care oameni harnici și frumoși la gând și la faptă își duc rostul lor mai departe, indiferent de guvernările care vin și pleacă și care lasă, în urma lor, de cele mai multe ori, pădurile jefuite, fântânile otrăvite și viețile noastre amărâte…

Spunem că Florin Tiutiu este un pesedist cu ștaif liberal, pentru că, înainte de a fi primar, el a fost un întreprinzător performant, în domeniul agriculturii, îndeletnicire pe care a lăsat-o pe mâinile respectabilei sale familii.

Pentru că este un bun român, care s-a preocupat îndeaproape de păstrarea intactă a urmelor lăsate în  istorie de Nicolae Titulescu și pentru că este, ca fiu al satului, intelectualul de care aveau nevoie oamenii locului.

Dar să-i dăm cuvântului lui Florin Tiutiu:

florin tiutiu titulescu 609D-le Tiutiu, sunteți un primar cu o experiență administrativă de excepție. Ați trecut cu brio, prin toate furcile caudine ale politicianismului pe care l-au practicat toate guvernele post-decembriste. După domnia-voastră, credeți că Guvernul Ponta mai are ceva de spus?

Da, d-le Sârghie! Chiar dacă o să spuneți că eu sunt subiectiv, cred că Guvernul Ponta are foarte multe de spus, fiind un guvern performant. Acest lucru l-a demonstrat din 2012 până în prezent, la finele anului 2014, România înregistrând cea mai mare creștere economică dintre toate guvernele europene.

Argumentez cele de mai sus prin faptul că Guvernul Ponta a respectat întru totul Programul de Guvernare stabilit în cadrul USL, unde au fost făcute foarte multe reparații sociale și, aici, menționez creșterea pensiilor, creșterea salariilor, mărirea indemnizațiilor sociale.

De asemenea, s-au luat următoarele măsuri: menținerea cotei unice de 16%, care este o măsură de Dreapta, absorbția fondurilor europene, într-un ritm accelerat, ajungându-se la finele anului 2014 la 53%.

Deci, Guvernul României și-a respectat, în mare parte, din promisiunile făcute în campania din 2012, în timp ce opoziția vrea o schimbare de dragul schimbării, fără a veni cu un Program de Guvernare palpabil, singura motivație fiind aceea că este normal ca opoziția să-și dorească intrarea la guvernare, atâta timp cât Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, poporul român preferând, la acea dată, ca puterea să nu fie în mâinile unui singur partid, ci împărțită: Președinția – la Dreapta și Guvernarea – la Stânga.

Care sunt investițiile finalizate, investițiile în derulare și ce alte investiții aveți de gând să porniți în viitorul apropiat? Ce surse de finanțare aveți pentru toate acestea?

De-a lungul celor 11 ani, de când sunt primar, am căutat să refac toată infrastructura comunei Nicolae Titulescu, începând cu clădirile primăriei, școlii, bisericii, apoi cu baza sportivă, piața agro-alimentară, cu drumurile, cu rețeaua de alimentare cu apă, lucruri pe care le-am realizat în mare parte.

Aceste investiții au schimbat aspectul în bine al localității, dându-i comunei un aer de localitate europeană. Astfel, astăzi, ne aflăm în derulare cu următoarele proiecte: înființarea parcului comunal, realizat în proporție de 90%, făcut pe fonduri europene în cadrul GAL Vedea-Găvanu-Burdea; lucrarea de canalizare la nivelul întregii localități, realizată în proporție de 70%, executată pe fonduri guvernamentale (Ordonanța 28).

Anul acesta, concomitent cu aceste lucrări, se vor începe și lucrările de asfaltare a drumurilor din intravilanul localității și pietruirea drumurilor din extravilan.

biserica nicolae titulescu 609Un obiectiv pe care l-ați avut și care a fost, până la un punct, mediatizat și de Linia Întâi, a fost refacerea Bisericii din localitate, monument istoric și de patrimoniu. S-au finalizat lucrările la aceasta? Câți bani ați cheltuit? De unde ați luat aceste fonduri?

Referitor la Biserica Sfântul Gheorghe, lucrările de refacere a exteriorului au început cu trei ani în urmă, iar astăzi sunt finalizate, banii provenind din donații de la locuitorii comunei și din fondurile proprii ale primăriei. Valoarea lucrărilor efectuate a fost de 280 000 lei.

Menționez că au mai fost atrase sume și de la Ministerul Culturii, deoarece avem un proiect mai amplu la care lucrăm și, anul acesta, vom construi clopotnița, prăznicarul, capela și vom face împrejmuirea.

Există o controversă majoră în acest moment în legătură cu Casa Memorială Nicolae Titulescu. După ce a fost preluată de Academia Română, aceasta se află în paragină. Cine trebuie să răspundă, d-le primar, pentru asemenea nesăbuință? Să ai un obiectiv istoric și patrimonial atât de important și să-l lași în negura uitării, ni se pare o blasfemie…

În legătură cu Casa Memorială, este adevărat că aceasta nu arată într-o stare foarte bună, din cauza faptului că litigiul dintre Academia Română și Consiliul Județean Olt a fost de lungă durată și, odată finalizat, s-a stabilit ca Academia Română să fie proprietar.

În prezent, există un acord între Consiliul Județean și Academie pentru administrarea acestui obiectiv, acord la care un rol determinant l-a avut Primăria Nicolae Titulescu, în calitate de mediator.

La momentul actual, există o discuție între  Academia Română și Primăria Nicolae Titulescu, în vederea înființării unui parteneriat, pentru un proiect comun de atragere de fonduri europene, pentru restaurarea clădirii și pentru punerea în valoare și a altor monumente istorice din localitate (de exemplu: ruinele Bisericii Sfântul Nicolae, din secolul al XVIII-lea).

În ce condiții se desfășoară educația școlară în localitatea dvs.? Ce efective de elevi aveți? Câți profesori? Le plătiți transportul profesorilor navetiști?

La nivelul comunei Nicolae Titulescu există o singură Școală Gimnazială, cu un efectiv de 105 elevi și 13 cadre didactice. Școala este dotată cu cabinet de informatică, Internet, încălzire centrală și sală pentru activități cultural-sportive.

În clădirea școlii avem și grădinița de copii și biblioteca.

O nemulțumire personală este că numărul copiilor este din ce în ce mai redus. Personalul din școală este calificat, iar cadrele didactice navetiste beneficiază de plata transportului de către primărie.

Legat de tradiție, ce obiceiuri s-au perpetuat în comuna Nicolae Titulescu și ce ați făcut dvs. în acest sens?

Pentru a menține tradițiile și obiceiurile localității, am înființat un ansamblu de Dansuri Populare numit „Dorofeiul”, alcătuit din copiii localității. Primăria a achiziționat costume populare caracteristice zonei, iar ansamblul nostru a participat la diverse concursuri și manifestări cultural-artistice, însoțit de un instructor specializat.

Un alt obicei care se menține în localitatea noastră este concursul de călărie „Cai și măgari”, Tracțiune Cai, care are loc în fiecare an, în ziua de Bobotează, după terminarea slujbei de sfințire a apei.

Un mesaj către locuitorii comunei Nicolae Titulescu?

Îi asigur pe locuitorii comunei că o să fac tot ce este bine pentru localitate, le cer să fie alături de mine și, pentru că suntem la început de an, le doresc sănătate și prosperitate.

Dumitru Sârghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments