În vara anului 2021, a apărut, cu sprijinul domnului viceprimar al comunei Brebeni, prof. Petrică Tonescu, lucrarea intitulată „Herghelia Brebeni – Olt (1920-1949)”, Editura Sitech, Craiova, autori Radian Vasile și Marin Ene. Volumul cuprinde date despre o importantă instituție de creștere a cabalinelor, care a existat în comuna Brebeni, timp de aproape 70 de ani.
În anul 1920, statul român, prin Direcția Generală Zootehnică din cadrul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, înființează Depozitul de creștere a cailor de rasă – Brebeni, pe moșia marelui filantrop Răducanu Simonide (1798-1878). În perioada interbelică, dar și după, a fost una dintre cele mai importante instituții de profil din România.
Este prezentată, în cele 200 de pagini, evoluția Hergheliei Brebeni, pe un interval de 29 de ani, de la înființare, până în anul 1949 (primul personal și primele achiziții, stațiunile de montă, activitatea medicului veterinar Ion N. Ionescu – fondatorul instituției zootehnice etc), urmând ca, într-un alt volum, să fie aduse la lumină alte informații, respectiv din intervalul de timp 1950-1986.
La Brebeni, Herghelia a funcționat permanent, din anul 1920, până în anul 1986, când a luat ființă Herghelia Slatina, pe structura celei de la Brebeni, aceasta din urmă fiind mutată în noua locație (la circa 2 km de Slatina, spre satul Recea).
Odată cu înființarea hergheliei de la Brebeni, Oltul a fost declarat, pentru prima dată, județ hipic (1920).
Subliniem faptul că, în lucrare, sunt punctate și principalele evenimente care au marcat istoria României, între anii 1920-1949, instituția zootehnică de la Brebeni fiind prezentată, în contextul acestora: învoielile agricole, împroprietăririle care au avut loc imediat după Marele Război, participarea personalului angajat la cel de-al Doilea Război Mondial, trecerea Armatei Roșii prin comuna Brebeni, ocupația sovietică etc.
Recomandăm acest volum nu numai specialiștilor, dar și celor interesați să cunoască o pagină importantă din trecutul localității Brebeni.
Dumitru Sîrghie