AcasăOra SatuluiÎmi place să fiu un bun administrator, iar zona politică să fie...

Îmi place să fiu un bun administrator, iar zona politică să fie o zonă care să mă contamineze din ce în ce mai puțin!

D-le primar, cum s-a resimțit la dvs. această succesiune de guverne la nivel național?

La Izbiceni nu s-a resimțit această problemă națională. La Izbiceni nu s-a resimțit această criză de guverne, pentru că este pentru prima dată când bugetele locale sunt alimentate corect, după o formulă corectă de calcul, care ține cont de numărul de locuitori, de încasările la buget pe anul anterior, pe intravilan, pe extravilan. Anul trecut, suma alocată comunei noastre a fost de trei ori mai mică. Și probabil a fost pe criterii politice. Vorbim cinstit și pe cifre, nu vorbim doar de dragul de a vorbi frumos.

marian gulie primar izbiceni linia intaiCe investiții ați realizat și ce aveți de gând să faceți?

Creșterile de salarii, trecerea acestei plăți de la angajator la angajat a fost făcută fără nicio problemă. Creșterea a fost în cuantum de 20%, încât anvelopa salarială am putut s-o acoperim fără niciun fel de problemă, încât ne-au rămas și bani de cofinanțări, pentru proiecte prin fonduri europene sau proiecte prin Ministerul Dezvoltării. De asemenea, ne-au rămas și bani din bugetul local, ca să facem investiții proprii.

Pot să vă spun că am semnat cu Ministerul Dezvoltării un contract de finanțare pentru asfaltare. Este un proiect generos, de 1,3 milioane de euro, ceea ce nu este puțin pentru Izbiceni. Avem un contract de finanțare deja semnat, din 2015, privind  modernizarea școlii. În curând, îl vom urca pe SEAP.

Mai avem dispensar medical uman, care are o finanțare de 7 miliarde lei vechi, cu dotări, cu tot ceea ce este necesar. Este un obiectiv pe care vă rog să-l vizitați, când va fi finalizat.

Avem partea de instalații de la școală, privind siguranța publică. Noile reglementări în domeniu ne-au obligat să facem un proiect, iar în acest sens am semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării.

Pe GAL, urmează să depunem, în scurt timp, un proiect, unde vom avea o cofinanțare de 31.000 euro. Avem un proiect privind amenajarea parcului din curtea primăriei. Avem, de asemenea, un proiect privind piața industrială.

Tot ceea ce înseamnă branșări la canalizare. Avem un proiect privind alimentarea cu apă, împreună cu comuna Giuvărăști. Extindere canalizare, modernizare iluminat public… Toate acestea obiective urmează ca anul acesta să le implementăm.

D-le primar, din punct de vedere economic, comuna a stat dintotdeauna bine… Care sunt unitățile economice care alimentează bugetul dvs.?

Având în vedere că Izbiceni este o comună prosperă, și ea este prosperă prin obiectul de activitate al oamenilor, în zona legumicolă, există și în jur de 70 de firme la nivel de UAT. Toate aceste firme, prin impozitele pe care le plătesc, aduc venituri consistente la bugetul local. Dar să știți că și taxele și impozitele pe care le plătesc oamenii, cu o rată mai mare de colectare acum, alimentează un buget în zona normalului, în zona firescului. Buget care ne dă posibilitatea să avem o funcționalitate corectă ca aparat administrativ, dar și ca dezvoltare și direcție de implementare ale unor proiecte la nivel local.

Care este relația cu școala, cu profesorii, având în vedere că veniți din învățământ?

În momentul când eu am plecat, școala se găsea la un alt standard, din punct de vedere al educației. Școala Izbiceni este o școală cu renume în județ. Școala Izbiceni este o școală care dat o serie întreagă de elevi care au participat la olimpiade școlare, de la matematică, la abilități practice. Am acoperit întreaga paletă de activități din interiorul unei școli. Sigur că ne-am mândrit și ne mândrim, în continuare, cu un nivel foarte ridicat de profesionalism al dascălilor și rezultatele se văd, în urma examenelor învățăceii pe care le dau.

Există mulți profesori care fac naveta? Le plătiți transportul?

Există mulți profesori care fac naveta, dar pentru noi nu s-a pus niciodată problema să nu le plătim transportul, având în vedere bugetul localității. S-a pus problema doar dacă le-am plătit-o la timp sau nu. Mi-am dorit ca Izbiceniul să aibă mai puțini navetiști, nu pentru că nu am avea posibilitatea să le plătim transportul de la bugetul local, ci pentru că a face naveta înseamnă un disconfort suplimentar pentru dascăli, dar și o problemă pentru elevi.

Ideal ar fi fost ca dascălii să fie din Izbiceni. Dacă nu se poate, măcar din comune apropiate nouă, astfel încât drumul până la unitatea de învățământ să fie cât mai scurt.

Scăderea natalității se manifestă și în comuna dvs.?

Da! Și la Izbiceni se manifestă și aș dori să trag un semnal de alarmă în acest sens. Efectivele școlare s-au micșorat. Gândiți-vă că au fost perioade când aveam aproape 1500 de elevi! Astăzi mai sunt în jur de 500-600. Suntem cu populația școlară în scădere. Gândiți-vă că noi, ca instituție, am putea să investim destui bani în obiectivele școlare, dar – la un moment dat – îți pui întrebarea dacă investițiile mai au susținere în timp, din punct de vedere demografic.

Astăzi se nasc anual 25-30 de copii, față de sute, altădată. Trist, foarte trist… Ar trebui ca oamenii care iau decizii din acest punct de vedere, cu privire la factorii ce influențează natalitatea, să treacă odată la treabă, pentru că o să ajungem o națiune cu din ce în ce mai puțini membri.

Dintotdeauna Izbiceniul a avut un apetit pentru tradiție, pentru cultură și pentru modernitate, în același timp. Cum se manifestă cultura la Izbiceni, la ora actuală?

Păstrez acest apetit pentru cultură și încerc, nu numai să-l păstrez, ci să-l duc mai departe îmbunătățindu-l. Păstrez tradiția ca maestrul Tudor Gheorghe să vină la Izbiceni în avanpremieră, pe 28 februarie. În același timp, vreau să vă spun că maestrul Tudor Gheorghe vine cu mare plăcere la Izbiceni, pentru că este foarte apreciat și foarte bine primit.

Avem, de asemenea, multe alte activități culturale. Directorul Centrului Cultural are un calendar amplu cu activități culturale. O parte dintre ele le finanțăm din bugetul local, altele sunt fără finanțare. Prin implicarea directorului de cămin, toate aceste activități culturale vor fi realizate.

Toate lumea știe că Izbiceniul are un ansamblu folcloric, o formație de dansuri populare, o echipă de dans modern.

Prosperitate, poezie, muzică, dans… Sărăcie? Câte dosare aveți la Legea 416?

Când am venit la primărie, erau mult mai multe dosare. Am încercat să respectăm mai riguros criteriile de alocare a acestor sume. Iar un criteriu esențial, pentru cei care au dreptul la acest ajutor și au posibilitatea de a munci, a fost prezența la muncă. Pentru că, până la urmă, trebuie să terminăm odată să stăm cu mâna întinsă. Le-am oferit inclusiv locuri de muncă și m-au refuzat. Am înjumătățit numărul de asistați social, de la 57 câți erau, la aproximativ 30.

Mai sunteți liberal? Și dacă da, cât veți mai fi?

Foarte bună întrebarea. Știam că vă veți duce în zona politicului. Dați-mi voie să vă răspund elegant, nu eschivându-mă. Îmi place să fiu un bun administrator, iar zona politică să fie o zonă care să mă contamineze din ce în ce mai puțin.

Dumitru Sârghie 

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments