AcasăInterviuÎmpreună, vom aduce Scorniceștiul la nivel european!, a declarat Daniel Tudor, primarul...

Împreună, vom aduce Scorniceștiul la nivel european!, a declarat Daniel Tudor, primarul orașului Scornicești

D-le primar, vorbiți-ne despre proiectele pe care le aveți pentru Scornicești, alte proiecte decât cele pe care le finanțați din bugetul local…

În mare parte, ceea ce am promis în campania electorală am și efectuat, dar, cu multe dintre aceste proiecte, ne aflăm în curs de implementare. Am depus proiecte pe PNRR și pe Anghel Saligny și am reușit să semnăm și contractele de finanțare. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea mai multor școli, în număr de cinci. Aici includem și Liceul „Constantin Brâncoveanu”. Lucrările vor începe în perioada vacanței de vară. Până atunci va fi gata toată documentația necesară, privind achiziția și încredințarea lucrărilor.

Am semnat contractul de finanțare privind reabilitarea și modernizarea fostului sediul al primăriei. De asemenea, tot pe PNRR, în procedură de achiziție, se află modernizarea sistemului de monitorizare video. Avem un sistem de monitorizare în acest moment, dar îl vom extinde. Vom avea mai multe camere, dar și mult mai moderne. Pe timp de noapte, vom avea o mult mai bună claritate, ceea ce va duce, bineînțeles, la siguranța sporită a cetățenilor.

Iluminatul public a fost modernizat cu lămpi eficiente. Este o lumină eficientă, pe timp de noapte, care, de asemenea,  asigură cetățenilor un plus de siguranță.

Urmează să emitem ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea Planului Urbanistic General și Planului Urbanistic Zonal. Tot prin PNRR, am un depus un proiect foarte important. Este vorba despre reabilitarea blocurilor din orașul nostru. Ne este asigurată, în primă fază, finanțare pentru cinci blocuri. În acest moment, lucrăm la efectuarea documentației tehnico-economice, urmând a proiectul să fie scos la licitație, în perioada imediat următoare.

Pe Anghel Saligny, am depus și finanțat un proiect privind asfaltarea străzilor din localitate. Lucrăm intens, în momentul de față la acest proiect. Suntem în plină execuție. Tot prin programul Anghel Saligny, am început efectiv lucrările privind extinderea rețelei de alimentare cu gaze, acolo unde aceasta nu există. Am demarat lucrările, prin fonduri proprii, în primă fază. Conform planului de lucru al guvernului, așteptăm ca Ministerul Dezvoltării să ne evalueze proiectul. Cred că, în curând, vom primi finanțare. Fără surse externe de finanțare, nu putem să demarăm investiții de asemenea anvergură.  Din bugetul local, reușim să facem proiecte mai mici: să construim un parc, un loc de joacă pentru copii, și chiar am reușit lucrul acesta: am amenajat un teren de sport, în satele unde nu există.

Revenind la proiectele din sursă externă, avem alte două proiecte în lucru, foarte importante. Este vorba despre construirea a două blocuri, unul ANL și unul social. Până la finalul anului, vom face recepția și apoi le vom încredința tinerilor, care au făcut solicitări în acest sens. Și solicitările sunt de ordinul sutelor. Îi anunț pe tineri că, imediat ce vom finaliza lucrările la aceste două blocuri, vom depune solicitări pentru a construi și altele.

Ce ne puteți spune despre cultură, tradiții și sport?

Sunt aspecte foarte importante în viața unei comunități. Scorniceștiul, în trecut, s-a remarcat prin păstrarea tradițiilor, cultură și sport. De când am preluat mandatul de primar, am încercat să scot la lumină cultura, tradițiile și sportul. Erau undeva în întuneric și nu se mai știa nimic despre acestea aspecte.

Casa de Cultură este prinsă într-un program de finanțare și, în scurt timp, vom primi ordinul de începere a lucrărilor de la Compania Națională de Investiții. Noi am eliberat autorizația de construire. Deci, Casa de Cultură va fi modernizată și utilată la standarde europene, astfel încât ansamblurile noastre – Călușul Senior și cele de dansatori și călușari să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Ne mândrim cu ei! Am ajuns și la concursul „Românii au talent”, unde ne-am calificat în finală. Sperăm să facem o figură frumoasă până la final.

La fotbal, avem o echipă în Liga a IV-a. Am ajuns în semifinalele Cupei României, faza județeană. Am făcut unele îmbunătățiri la nivel gazonului și vestiarelor, dar bugetul local nu ne permite, deocamdată, mai mult. Sunt foarte multe de făcut în localitate, legat de utilitățile și nevoile cetățenilor. Pe viitor, vrem să accesăm fonduri europene sau guvernamentale pentru reabilitarea bazei sportive. Sunt speranțe…

Care este interesul administrației locale pentru lăcașurile de cult și pentru religia noastră creștină, strămoșească? Ce relație aveți cu preoții din localitate?

Avem o colaborare bună cu domnii preoți din comună. Am încercat, din bugetul local, atât cât s-a putut, să-i sprijin, pe fiecare în parte. Cunosc situația și, din ceea ce mi-au relatat dumnealor, nu prea au beneficiat de ajutor din partea UAT Scornicești, în mandatele trecute. Împreună cu colegii mei din Consiliul Local, am hotărât, în limita posibilităților, să ajut fiecare parohie în parte. Venind cu acest sprijin către parohii, venim, de fapt, în sprijinul oamenilor.

Care este cea mai stringentă problemă cu care vă confruntați?

Dacă ne raportăm la orașul propriu-zis, cea mai apăsătoare problemă o reprezintă blocurile, felul cum acestea arată, în acest moment. Pentru acest lucru ne-am și aplecat către proiectul cu reabilitarea termică a blocurilor. Este mult de lucru, dar vom continua. Imediat cum va apărea o oportunitate pentru reabilitarea blocurilor, vom depune proiecte, în vederea finanțării.

La sate, problemele locuitorilor sunt clare. Vor utilitățile decente: apă, canal, gaz și asfalt. Am încercat, ca fiecare sat să beneficieze, în acest mandat, de o investiție făcută. Unde a fost nevoie de asfalt, să asfaltăm, unde au fost nevoie de gaze, să le introducem, unde n-a fost apă și canal, să introducem. E foarte important să ne îngrijim ca cetățenii să beneficieze de cele mai bune condiții. În acest moment, lucrăm la extinderea rețelei de gaz, la asfaltarea drumurilor și la extinderea rețelei de apă și canal. Eu zic că suntem pe drumul cel bun. Mai avem o problemă, cu care se confruntă toată lumea, la nivel de general: lipsa locurilor de muncă! Și aici lucrurile cred că vor intra pe făgașul normal și avem speranțe în acest sens. Nu vreau să dau mai multe detalii, până când lucrurile nu vor fi lămurite, dar avem perspective bune în acest sens.

Există armonie privind luarea hotărârilor în Consiliul Local?

La unele hotărâri există, la altele nu. Dar e firesc ca opoziția să facă opoziție! Proiectele au fost și vor fi întotdeauna proiecte în favoarea oamenilor. Niciodată nu am depus proiecte care să nu aducă un beneficiu cetățenilor. Consilierii din opoziție se mai opun la anumite proiecte, dar, după ce le înțeleg mai bine, le votează. Nu am avut proiecte importante care să nu fie votate. Au votat inclusiv bugetele anuale și rectificările aferente.

Adresați un mesaj către locuitorii orașului Scornicești!

În primul rând, le doresc multă sănătate! Trebuie să aibă încredere în mine, pentru că le voi fi alături întotdeauna și voi face tot ceea ce îmi stă în putință, pentru a duce la îndeplinire tot ceea ce le-am promis. Împreună, vom aduce Scorniceștiul la nivel european.

A consemnat Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular