AcasăInterviuÎn această perioadă, am înțeles cu toții că suntem vulnerabili și am...

În această perioadă, am înțeles cu toții că suntem vulnerabili și am învățat lecția solidarității!

D-le Doldurea, Municipiul Caracal are un specific cultural aparte. În proiectul dvs. electoral, conceput în vederea candidaturii la Primărie, cu ce noutăți veniți în acest domeniu? Aveți de gând să dați numele celui care a fost omul de înaltă cultură, Dumitru Botar, unei străzi sau unei instituții culturale?

Pentru mine, Caracalul este orașul care poate deveni reper cultural pentru regiunea Olteniei. Sunt un om născut și crescut în Caracal, cu valorile tradiției locului și cu sentimentul mândriei apartenenței la ținutul Romanați. Deși sunt de formație inginer, sunt o fire aplecată spre cunoaștere. M-am bucurat să am lângă mine oameni de cultură, istorici, care mi-au insuflat dragostea pentru trecutul acestor locuri.

ion marian doldurea li net 787Am înțeles valoarea sacrificiilor generațiilor anterioare și am ales să investesc mult în promovarea culturii, istoriei și tradiției orașului Caracal. Insist ca la nivelul administrației să se realizeze un inventar al clădirilor istorice și de patrimoniu și voi susține întotdeauna finanțarea programelor de restaurare a clădirilor istorice. Doresc introducerea lor în circuitul cultural și turistic ca prim pas pentru poziționarea Municipiului Caracal pe harta obiectivelor turistice din România.

În altă ordine de idei, am avut șansa să îl cunosc personal pe istoricul Dumitru Botar. Mi-a devenit bun prieten. O mare parte din ceea ce știu despre istoria Caracalului datorez prieteniei cu acesta. Sigur, personal, mi-aș dori, apropo de întrebarea dumneavoastră, să pot face acest gest simbolic de a da unei străzi sau unui obiectiv cultural din Caracal numele marelui istoric. Dar asta este și va fi decizia cetățenilor orașului nostru.

Țin mult ca orașul Caracal să fie condus, pe viitor, prin consultarea reală a cetățenilor săi. Orașul nu este al meu, nu este al unui lider politic sau al unei formațiuni politice, este al fiecăruia dintre cei care trăiesc și dau viață comunității noastre.

E adevărat că din punct de vedere politic Caracalul merită mai mult. De ce ați ales să intrați în politică și care sunt elementele de reformare a PSD pe care le aveți în vedere?

În primul rând, aș începe prin a menționa că nu am avut un deziderat în a ocupa o funcție în nici o formațiune politică. Obiectivul meu e să arăt că la PSD Caracal se face o politică bazată pe meritocrație, să gândesc proiecte pentru toți locuitorii Caracalului.

Caracalul de astăzi nu trebuie judecat doar prin ce nu s-a făcut și nici prin ce se putea face. E ușor să vorbești despre drumul pe care nu l-ai parcurs. Eu sunt omul care învață din trecut, ia ce a fost bun din el și privește spre viitor, acolo unde poate fi vorba de dezvoltare, de progres.

Viața mi-am dedicat-o profesiei, afacerilor, am dorit să îmi fac familia mândră de mine și munca mea. Am sesizat și eu ca orice cetățean al orașului unele deficiențe ale celor care au administrat treburile urbei noastre.

Am ales să mă implic în politică, pentru că sunt la vârsta la care experiența mă ajută să înțeleg cu adevărat problemele concetățenilor mei, iar statutul meu socio-profesional îmi dă libertatea să îmi asum proiecte de anvergură.

Nu caut un job, nu caut bani, nu caut faimă, nu caut funcții pentru familia mea… Tot ce urmăresc este să arăt că se poate și în Caracal să readucem în prim-plan bunul-simț și politica lucrului bine făcut.

Dovadă este că, în doar câteva luni de când am preluat conducerea PSD Caracal, în structurile de conducere au venit oameni tineri, dornici să facă ceva pentru comunitatea lor. Oameni cu cariere solide, realizați profesional, care nu au nevoie să dea un telefon ca să rămână în funcție sau să facă presiuni ca soția ori fratele să ocupe vreun loc în aparatul public. Sunt alături de mine oameni care nu fac politică pentru a ocupa o funcție, după modelul deja consacrat, ci își doresc ca împreună să facem lucruri bune pentru comunitatea noastră.

Cu acești oameni vom aduce binele în oraș! Luați lista de vicepreședinți și veți găsi: medici, juriști, profesori, tineri antreprenori… Oameni care vor să dea o altă față orașului în care trăiesc.

Sunt alături de ei cu experiența mea, cu pasiunea mea, cu realismul meu ca Municipiul Caracal să fie orașul unde nepoții mei să dorească să trăiască.

Candidați la Primăria Caracal. Care este mesajul dumneavoastră pentru caracaleni, dar și pentru cetățenii județului Olt?

Vin cu un mesaj și un program care să întărească demnitatea Caracalului și caracalenilor: Caracal, un oraș European, fără străzi neasfaltate și gunoaie aruncate la întâmplare, fără cetățeni privați de beneficiile unor elementare servicii publice precum apa potabilă și canalizare, cu blocuri curate, clădiri scoase din paragină, fără zone lăsate uitării. Văd, sub administrarea și prin efortul nostru, un Caracal în care copiii se bucură de avantajele tehnologiei, învățând în școli moderne, reabilitate. Vreau caracaleni mergând în siguranță pe stradă, fără sentimentul că la orice colț de stradă pot da nas în nas cu un cetățean certat cu legea. Vreau un Caracal în care se investește constant în sănătatea și redarea demnității umane cetățenilor săi, cu spital modern și medici de înaltă ținută profesională.

Susțin promovarea unui mediu curat în Caracal, prin proiecte în care Parcul Central, spațiile degradate, să fie transformate în oaze de verdeață și relaxare, zone de agrement, evenimente sportive și cultural-artistice, devin toate un firesc pentru cetățenii orașului.

Antreprenor fiind, nu pot să nu iau în considerare rolul mediului de afaceri în dezvoltare urbei noastre. Caracalul poate deveni un centru industrial aparte, un mediu propice pentru un incubator de afaceri, unde să înceapă să se dezvolte acele tipuri de proiecte aducătoare de bunăstare de pe urma ingeniozității, creativității și muncii concetățenilor noștri.

Suntem, de peste două luni, într-o altă realitate determinată de epidemia de Covid 19. Cum ați descrie perioada aceasta?

O perioadă din care am înțeles cu toții că suntem vulnerabili și am învățat lecția solidarității. O perioadă în care apelul la decență, la întrajutorare, la implicare socială indiferent de culoarea politică au devenit reperele existenței cotidiene.

Totodată, am sesizat și rezultatele incompetenței autorităților de la București și a lipsei de experiență în administrarea unor treburilor țării. Bâlbe în luarea deciziilor, informații contradictorii, abuzuri ascunse sub masca Stării de Urgență… Au fost semnale că nu suntem pe drumul cel bun.

Nu cred că vreun român de bună-credință a putut asista indiferent la numeroasele situații în care concetățeni ai noștri au fost umiliți, la graniță, în aeroporturi, pe străzi sau au fost folosiți ca masă de manevră în gestionarea relațiilor cu unele state. Sau când sute de medici și asistente au fost lăsate să lucreze în condiții nesigure, ca mai apoi să fie acuzate de neglijență ori lipsă de profesionalism. Sau când elevii și profesorii au fost aruncați de autorități în așa-zis-ul online, fără să li se pună la dispoziție proceduri și echipamente… Și exemplele pot continua.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments