AcasăPrimim la redacțieÎn atenția Înalt Preasfințitului Episcop Sebastian, Întâistătătorul Episcopiei Slatinei și Romanaților! ION...

În atenția Înalt Preasfințitului Episcop Sebastian, Întâistătătorul Episcopiei Slatinei și Romanaților! ION AFUMELEA, FIUL FOSTULUI DEȚINUT POLITIC, DIN IZVOARELE – OLT, RADU AFUMELEA, REVINE!!

Se știe că, Ioan Afumelea, din comuna Izvoarele, județul Olt, fiul fostului deținut politic Radu Afumelea, împreună cu un grup format din alți urmași ai foștilor deținuți politici de la Izvoarele, plânge și astăzi și se luptă cu autoritățile cripto-comuniste, care îl împiedică să dezvăluie adevărul despre tragicele întâmplări ceau urmat revoltei de la Izvoarele, din ianuarie 1961, împotriva colectivizării. Și asta, în ciuda faptului că el deține legal foarte multe documente, în acest sens, cu privire la turnătorii și informatorii care au făcut atâta rău oamenilor din comuna Izvoarele.

Trebuie spus că Ioan Afumelea este acreditat la CNSAS, pentru studierea arhivelor, domnia sa adunând date și informații dintre cele mai autentice cu privire la torționarii și activiștii comuniști zeloși care au contribuit la prigoana securistică și criminală pornită, atunci, la ordinul expres al lui Ceaușescu… În viitorul apropiat, Ioan Afumelea este pregătit atât sufletește cât și din punct de vedere al adevărului istoric, să scoată o carte cu atrocitățile din acea epocă întunecată. Până atunci, însă, fiul fostului deținut politic nu-și găsește liniștea din cauza unei mari nedreptăți care continuă și în zilele noastre. Anume faptul că, în curtea Bisericii Sfânta Treime (monument istoric), din comuna Izvoarele, a fost „plantat”, la loc sacru, așa cum erau înmormântați voievozii și sfinții, cu mare pompă și onoruri, după Revoluție, cavoul unui fost torționar, principal agent al fostei Securități ceaușiste, un adevărat călău care a contribuit la arestarea și trimiterea în pușcăriile comuniste de la Pitești și Periprava peste 48 de țărani fruntași ai comunei.

Mai nou, Ion Afumelea deplânge dezinteresul conducerii Episcopiei Slatinei și Romanaților față de Biserica SF. Treime din comuna Izvoarele, locaș sfânt care este și monument istoric. Spune fiul fostului deținut politic, într-o scrisoare adresată Liniei Întâi: „Oare pe o perioadă de 20 de ani, Episcopia Slatinei și Romanaților și preotul paroh al Bisericii Sf. Treime nu au găsit o soluție financiară să tencuiască măcar acea porțiune avariată de tavan, avarie care se extinde pe zi ce trece, existând riscul prăbușirii acestuia? Noi știm că, de câțiva ani, respectiv 2019-2020-2021 și 2023, Biserica Sf. Treime nu a primit niciun sprijin de la Episcopie, de la Consiliul Județean sau de la Ministerul Cultelor, pentru a fi reparat acest tavan… Cum răspund conducerea Episcopiei Slatinei și preotul paroh despre această stare de degradare, în care se află Biserica din comuna-martir Izvoarele?

Eu știu că, în jurnalul „Gazeta Oltului”, din 27 aprilie a.c., a fost publicată informația că 319 parohii din județul nostru au fost nominalizate pentru a primi sprijin financiar, în valoare de 4200 lei / parohie de la Consiliul Județean Olt. Parohia Izvoarele nu a primit nimic… Să fie, oare, pedepsiți și acum, locuitorii acestei localități, care au înfundat pușcăriile comuniste, pentru revolta lor împotriva colectivizării și pentru păstrarea tradițiilor religiei strămoșești?  Personal, cred că sectorul economic și administrativ al Episcopiei Slatinei și Romanaților nu funcționează corespunzător sau chiar reînvie, sub o formă, care ne aduce aminte de Securitatea ceaușistă, prigoana împotriva creștinilor și patrioților acestei localități, care reprezintă un punct de reper al anticomunismului, în istoria României.

Față de această situație gravă, de la Biserica Sf. Treime din comuna Izvoarele, care dăinuie de atâta amar de vreme, trebuie să se dispună măsuri urgente de soluționare. Cei vinovați de neglijență, incompetență sau chiar de rea voință să fie trași la răspundere ori chiar înlocuiți, având în vedere că sunt plătiți din banii poporului român creștin și anticomunist prin definiție.

Hristos a Înviat!”

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments