AcasăOra SatuluiÎn ciuda tuturor greutăților, locuitorii comunei Seaca s-au distrat la petrecerea de...

În ciuda tuturor greutăților, locuitorii comunei Seaca s-au distrat la petrecerea de Sfântul Ion!

Uitate de autoritățile județene, de partidele care își aduc aminte de ele doar în campania electorală, de parlamentarii care dorm în Parlament și care s-au îmbogățit în timp record, localitățile rurale ale județului își mută crucea de pe un umăr pe altul, rezistând eroic acestor vremuri atât de triste…

Social-Democrația pe care ei au votat-o, cu cățel, cu purcel, s-a întors împotriva lor, împotriva celor mulți, iar solidaritatea care este chintesența social-democrației a fost călcată în picioare de către baronii roșii ai PSD, în goana lor furibundă de a jecmăni și devaliza acest județ, rămas definitiv la coada civilizației.

Și totuși, în ciuda comportamentului mizerabil și discreționar al conducătorilor noștri, față de administrațiile rurale, în foarte multe localități din județul nostru viața merge înainte, cu bune, cu rele, normalitatea fiind asigurată aici, nu de guvernanți sau de administrațiile județene, ci de primarii și viceprimarii onești, care știu să-și sacrifice interesele personale, pentru interesul general al localităților pe care le păstoresc.

petrecere seaca 1Un exemplu de echipă administrativă comunală, în sensul celor arătate mai sus, este și cel al comunei Seaca, localitate istorică, cu oameni harnici și frumoși la gând și la faptă, gospodari adevărați care au simțul proprietății și care s-au cam săturat de gogoșile și răbdările prăjite ale acestui guvern.

Comuna Seaca este o așezare străveche, atestată documentar la 8 septembrie 1510, atunci când Vlad Voievod întărește proprietatea lui Stanciu asupra „unor părți din Belciugatul”. Se învecinează la Est cu localitatea Stejaru (Teleorman), la Vest cu Stoicănești și Radomirești, la Nord cu Văleni și la Sud cu Mihăești. Legătura cu „civilizația” se face prin DN 6 și prin DJ 679. Are un singur sat – Seaca – sat care pe vremuri se numea Belciugatul. În secolul 19, satul era denumit Seaca-Belciugata. Are două monumente istorice: Biserica de lemn, adusă din satul Prislopul de Munte, județul Muscel, în 1860, și Monumentul Eroilor din centrul comunei. Cei 2328 de locuitori așteaptă, cu sufletul la gură, roadele actualului guvern, plantat în capul statului și cu ajutorul voturilor lor…

Majoritatea locuitorilor sunt de religie creștin-ortodoxă și se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor, în special oi și capre. În comuna Seaca există o societate agricolă, cinci mici societăți comerciale și câteva asociații familiale și persoane fizice care se ocupă cu prestarea de servicii, comerț și alte activități mărunte.

petrecere seaca 2Marian Băluță, primarul comunei Seaca, alături de viceprimarul Stelică Babadag (învățător la origini), în ciuda tuturor greutăților și a neseriozității parlamentarilor colegiului din care face parte comuna Seaca, au reușit să țină intactă speranța oamenilor, ei fiind buni gospodari și atenți chibzuitori ai banului public.

Înțelepciunea celor doi, dar și a tuturor consilierilor comunali (fie că aparțin PSD, PNL, PP DD ori PDL) a făcut ca Seaca să înregistreze pași înceți dar siguri spre cuvenita civilizație, demnă de secolul în care trăim. se poate astfel vorbi de 18 km de drum pietruit și de 1 km de asfalt, în centrul comunei. Pâinea cea de toate zilele este asigurată de o brutărie, care funcționează la standarde europene, iar Societatea Agricolă SOREM satisface pe deplin nevoile din agricultură ale oamenilor care au pământ. Una dintre școli și o grădiniță au fost reabilitate…

Un proiect de mare importanță pentru viața oamenilor este cel cu privire la apa potabilă. Așa cum ne-a spus d-l primar Marian Băluță, acest proiect așteaptă finanțarea. O altă problemă cu care se confruntă locuitorii acestei străvechi așezări este lipsa izlazului comunal. Cele peste 5000 de capete de oi și capre, precum și cele peste 150 de vaci nu au decât 85 de ha de pășune, ceea ce este prea puțin. Tratativele pe care cei doi prim-gospodari ai comunei Seaca    le-au dus cu comunele vecine, dar și cu  autoritățile județene, n-au dat niciun rezultat.

petrecere seaca 4La toate alegerile locale și parlamentare oamenii din Seaca și-au demonstrat loialitatea față de PSD și respectul față de conducătorii acestui partid. Din păcate, PSD și conducătorii lui n-au avut aceleași sentimente față de oameni. Parlamentarii au uitat definitiv drumul până la Seaca, însă speranțele oamenilor de aici n-au secat definitiv.

petrecere seaca 3De aceea, cu concursul celor doi conducători locali (Marian Băluță și Stelică Babadag), în ziua de Sfântul Ion a acestui început de an, plini de speranță, locuitorii din Seaca au organizat o horă pe cinste, cu mâncare și udătură pe măsură. Românii din Seaca știu să se distreze, știu să treacă peste necazuri, mai ales atunci când au alături de ei oameni de suflet care nu i-au trădat niciodată, așa cum i-a trădat partidul pe ei, fii ai satului precum primarul Marian Băluță și Stelică Babadag.

Redacția LINIA ÎNTÂI le urează tuturor locuitorilor din Seaca multă sănătate și fericire, în acest an 2015, an hotărâtor în ceea ce privește atât soarta lor, a țării în general, dar și soarta partidului în care ei au crezut și care – din păcate – i-a dezamăgit.

Dragoș Sîrghie


2 COMENTARII

 1. Revin. Cine ti-a mai dat talica un comentariu la un articol de o asemenea amploare? :-))

 2. Mai nea dragos, fara majuscula pt ca suntem intre prieteni (sic!), dupa cum vad, inca mai are loc PUPINCURISMUL fata de partidele politice si obedienta fata de “marii” conducatori ai satelor. Stau eu si ma intreb, dupa ce ti-am cetit articolul, cat ai mancat de la primare si de la vice ca sa scrii acest articol? Ai habar cum este viata in Comuna Seaca sau ai scris dupa ureche (urechea in cazul de fata fiind cei care te-au arvunit sa scrii aberatiile astea). Aici nu ma refer la pesedeu sau alte partide care au interese in comunele din tara, ci la ceea CE SE INTAMPLA CU ADEVARAT IN ACESTE SATE! Primarii sau conducatorii acestor sate sunt aserviti politic si intradevar, cei de la “”centru ii uita in secunda doi, dupa alegeri, dar asta nu-i mai interseaza pe acestia pt ca buzunarele lor se umfla, iar de sateni ii doare-n pardon!
  Am o intrebare la d-ta, “d-le reporter”, matale care cicatelea esti onest, drept si fara niciun interes ( sic! ), in afara de aceasta sarbatoare ai mai fost pe la Seaca? Stii cum traiesc acesti oameni? Stii cum se iau voturile p-acolo? Stii cum a “prosperat” aceasta comuna? Da-mi voie sa-ti spun ca esti pe dinafara!!!
  Lasa deontologia deoparte si apuca-te de scris daca asta iti face placere, desi sunt constient ca trebuie sa mananci si matale ceva. Macar fa-o in asa fel incat astfel de “leader-i” sa nu mai apara in asa-zisi eroi sau binefacatori in fata oamenilor pt ca nu sunt decat niste parveniti si direct interesati, iar chestia asta ma duce cu gandul la Secretul lui Bachus! Daca macar 10% din ceea ce ar trebui sa fiti voi, jurnalistii, ati fi ca Tovarasul Mirea… Dar voi nu sunteti pt ca stomacul va ghioraie si interesele ca sunt altele!
  Talica, crezi ca ceea ce au facut acesti doi “domni”, primarele si vicele, au facut-o pt ca sunt de o anumita culoare politica sau pt ca ei sunt alaturi de satenii din Seaca?
  “Domnule reporter”, am mancat si eu aceasta meserie si stiu cum faceti voi, astia nepatatii, dreptii, incoruptibilii (desi un articol de acest gen este platit MAXIM cu o vadra de vin si cateva sunci) la comanda un articol pt a arata PROSTIMII cat de buni sunt conducatorii lor.
  PS: SPER CA ACEST COMENTARIU SA APARA PE SITE. Oricum il copiez si il dau peste tot!
  PS1: astept un raspuns in privinta “cunoasterii” talica asupra comunei Seaca in afara de acesta “vizita”!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments