Proiectul cultural PAN. M. VIZIRESCU – POEZII INEDITE (RESTITUIRI PAN. M. VIZIRESCU), se va materializa, în curând, cu un volum de poezie intitulat „CLIPA LĂUDATĂ”. Acest demers este un act util noilor generații, junimii Oltului și nu numai, pentru a cunoaște opera acestui român integral, care a stat ascuns, de gloanțele bolșevismului, în podul unei case din Slatina, cale de 23 de ani. Fenomen unic în istoria literaturii române și poate a lumii…
Pe 16 august 2023, s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului și jurnalistului slătinean Pan. M. Vizirescu! Proiectul, în curs de derulare, este unul provocator, un adevărat mozaic de trăiri și sentimente, Pan M. Vizirescu fiind o figură complexă a culturii locale și naționale: ziarist, romancier, poet, critic literar, dramaturg și chiar corespondent de război, din tranșeele de la Stalingrad. A făcut parte din lotul celor 14 jurnaliști judecați, în perioada mai-iunie 1945, pentru „crimă de contribuție la dezastrul țării”.
Condamnat la închisoare pe viață, a reușit să se sustragă pedepsei, trăind, peste două decenii, ascuns în podul casei părintești din Slatina. Autorul a fost, de fapt, un om de cultură de mare valoare, cu o viață extraordinară, care a scris mai multe cărți, la lumina nișei din pod, unde și-a petrecut aproximativ 23 de ani. Promovarea acestui gen de personalități ale culturii române, mai mult sau mai puțin cunoscute, devine importantă și necesară, pentru a se evidenția unicitatea și diversitatea valorilor transmise de cultura română.
Județul Olt, cu vechiul plai al Romanaților, este un tărâm încărcat de o istorie culturală fascinantă, încă nepusă în valoare de cei îndrituiți să facă acest lucru, iar Slatina lui Barbu Paris Mumuleanu este o veche vatră de cultură și civilizație printre ale cărei mari personalități culturale dăruite posterității se află și ziaristul și scriitorul Pan M. Vizirescu. Este obligatoriu și, mai ales, moral, ca ultimului mare gândirist să-i pună cineva în valoare opera, personalitatea, precum și contribuția la dezvoltarea limbii române.
Proiectul aduce la lumină o parte a operei lirice a lui Pan. M. Vizirescu, o serie de poeme care au fost scrise înainte de autoclaustrarea sa în podul casei părintești („Exilul de Taină”), acolo unde a stat 23 de ani, dar și după ieșirea sa din „vizuină”, direct în societatea comunistă, în care a trebuit, cumva, să se adapteze.
În aceste scrieri poetice, nu există niciun compromis, cu privire la subordonarea sa față de regimul comunist, Pan. M. Vizirescu continuând să vizeze, în aria sa lirică, așa cum făcuse cândva, la „Gândirea” lui Nichifor Crainic, iubirea augustiniană, religia creștină, sentimentele metafizice și umanitatea românului, ale cărui simțiri patriotice și creștine n-au fost alterate de materialismul dialectic și istoric al prăpădului ateist.
Demersul nostru literar face parte dintr-un proiect generos, acela de a reda, literaturii române, viața și creația marelui ziarist, scriitor, publicist și patriot, cel care a fost condamnat de comuniști la închisoare pe viață și care, printr-un miracol, a reușit să se sustragă acestei pedepse date de acel stalinist Tribunal al Poporului, din „Epoca ticăloșilor”…
Așadar, după romanul „Păcătoasa” și „Pan. M. Vizirescu – la microfonul Radiodifuziunii române”(volum de critică literară, pe care l-am semnat, la sfârșitul anului trecut), o reală literatură de sertar, ce a suscitat un adevărat interes în lumea literară românească, iată, cu ajutorul Primăriei Slatina, va apărea „Clipa lăudată”, volum de poeme ce conține versuri inedite, lăsate „Pe foi de manuscrise”, datând din anii 1930, până după de Decembrie 1989.
CLIPA LĂUDATĂ
Am uitat de drumuri, am uitat de ape,
Bucură-ne gândul, că suntem aproape,
Clipa lăudată, care ne-nfioară,
Dulce împlinire, zbor de primăvară.
Ești o lume-ntreagă, încă necuprinsă,
Dragostea ce-și crește flacăra aprinsă,
Între o iubire și-o desăvârșire –
Își găsește visul dreptul la-nplinire.
Se rotesc lăstunii, cerul e senin,
Poezia vieții-și face alt destin,
În fereastră, teii – umbră răcoroasă,
Iarăși ne mângâie, că suntem acasă.
Duminică 17 august 1986
Ora 11 seara
Unul dintre manuscrisele lui Pan. M. Vizirescu, chiar cel care a dat titlul volumului în curs de apariție intitulat „Clipa lăudată”.
Dumitru Sîrghie