D-le Treanță, ce proiecte ați finalizat și ce proiecte aveți în actualitate, prin programele mai nou apărute: PNRR și Anghel Saligny?
La nivelul comunei Vulturești, anul trecut, am finalizat trei proiecte importante. Este vorba despre înființarea unui parc, lângă școala gimnazială. Este un parc destinat tuturor locuitorilor comunei. Am finalizat, de asemenea, modernizarea iluminatului public din localitate, proiect prin care am redus consumul de energie electrică cu 30%. Am achiziționat peste 400 de lămpi noi, economice, pe care le-am montat din stâlp în stâlp. Am finalizat și noul sediul a primăriei, în care anul acesta ne-am mutat.
Anul acesta avem deja semnate patru contracte de finanțare, în valoare de peste 165 de miliarde lei vechi. Unul dintre acestea este pe Anghel Saligny și presupune asfaltarea drumurilor de pe șapte străzi, în valoare de 120 miliarde lei vechi. Actualmente, proiectul se află în licitație publică și sperăm că până în toamnă să demarăm lucrările.
Cel de-al doilea proiect se referă la modernizarea străzii principale DC 34 Vlângărești-Dienci. Și aici am semnat contractul de finanțare, în valoare de 40 miliarde lei vechi. Și acesta este scos la licitație, iar pe 20 iulie se termină de depus ofertele.
Reabilitarea moderată a Școlii Primare Dienci este cel de-al treilea proiect pentru care am semnat contractul de finanțare. Proiectul se desfășoară prin PNRR. Aici am făcut studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Acum vrem să scoatem lucrarea la licitație. Vom moderniza toată școala, îi vom schimba acoperișul, vom pune panouri fotovoltaice, o vom moderniza și din punct de vedere energetic, vom monta centrală electrică. Deci, va deveni independentă energetic.
Proiectul cu numărul patru, pentru care s-a semnat, de asemenea, contractul de finanțare este pe AFIR. Vom implementa un sistem de supraveghere video în comuna Vulturești. Vom monta 23 de camere, la toate intersecțiile, la toate instituțiile, la biserici, la școli, la stațiile de apă etc. În câteva săptămâni, vom începe montarea acestor camere.
Printr-un alt proiect, vrem să dotăm Școala Gimnazială Vulturești cu tot ceea ce este necesar: mobilier, laboratoare de informatică noi, table inteligente pentru elevi, laptop-uri, videoproiectoare. Prin acest proiect, ne adaptăm la secolul în care trăim și creăm un acces mai facil la educație tuturor elevilor. Este un proiect prin PNRR, de aproape șase miliarde lei vechi. Am primit de la Ministerul Educației toate documentele și așteptăm să semnăm contractul de finanțare.
Tot prin PNRR, am câștigat un proiect foarte important pentru localitatea noastră. L-am menționat la sfârșit, tocmai pentru că eu îl văd foarte important. Este vorba de achiziționarea și montarea a peste 700 de fose ecologice în gospodăriile cetățenilor din satele Vlângărești și Dienci. Doar 50 de proiecte pe țară au fost declarate eligibile.
Am rugămintea către cetățenii din aceste sate să semneze acordurile de montare a foselor pe terenul loc, gratuit. Repet: gratuit! Fac un apel către cetățeni să fie de acord pentru a implementa acest proiect! Este gratis, pe fonduri europene, și nu putem pierde un asemenea proiect. Unii sunt mai sceptici, dar, pe viitor, vor vedea utilitatea acestor fose ecologie. Legislația de mediu s-a înăsprit și fosele pe care le au dumnealor nu sunt conforme. Trebuie să ne adaptăm la noua legislație de mediu a Uniunii Europene. Fiecare gospodărie dintre cele 700 va beneficia de o investiție de aproximativ 2000 de euro.
Anul acesta am mai înființat un sistem fotovoltaic, chiar la sediul primăriei, prin care producem aproximativ 300 kw pe zi. Prin acest lucru, ne producem singuri energia pentru iluminatul public.
Am implementat proiectul Consiliului Județean privind gunoiul menajer! Am achiziționat și am distribuit pubele tuturor cetățenilor comunei Vulturești.
Vorbiți-ne despre Școală, Cultură, Religie!
Școala nu a fost neglijată. Așa cum v-am spus, am depus acel proiect prin PNRR, prin care dotăm școala cu tot ce este necesar. Avem un teren sintetic de sport multifuncțional, unde copiii își desfășoară activitățile sportive. Tot prin proiectul privind dotarea școlii, vrem să dotăm și o sală de sport, cu tot ceea ce este necesar, pentru activitățile sportive. Le oferim bursele școlare la timp, îi ajutăm și cu dosarele privind bursele sociale. Împreună cu conducerea școlii, suntem aproape de elevi.
Avem un proiect depus pe CNI, privind modernizarea Căminului Cultural din satul Dienci. Din toamnă, vrem să reluăm activitatea ansamblului din localitate.
Avem patru biserici pe raza comunei noastre. Avem o relație foarte bună de colaborare cu domnii preoți. În fiecare an, i-am ajutat pe fiecare în parte cu o sumă de bani, pentru mici modernizări și pentru întreținere. Acum ceva timp, când tatăl meu era primar, s-au obținut fonduri guvernamentale pentru modernizarea Bisericii din satul Valea lui Alb. Le mulțumim preoților și tuturor celor care se ocupă de biserici, pentru faptul că bisericile sunt foarte bine îngrijite.
Cu ce problemă vă confruntați la nivelul comunei?
Cea mai stringentă problemă este gradul de îmbătrânire a populației, mai ales în satul Dienci, corelat, bineînțeles, cu scăderea natalității. Tinerii au plecat în străinătate. Prin aceste proiecte de modernizare a comunei, sperăm să-i reatragem în comună, pe meleagurile natale. Suntem în discuții cu câțiva investitori, ca să creăm locuri de muncă, pentru că numai așa tinerii se vor întoarce acasă.
Aveți probleme în trecerea proiectelor în consiliul local?
Noi, de la PSD, avem șase consilieri, având majoritatea în consiliul local. Mai sunt trei consilieri de la PRORomânia, unul de la PNL și unul de la PMP. Nu au fost probleme, pentru că toate proiectele sunt în beneficiul locuitorilor comunei. Sunt proiecte mult așteptate de către oameni și ar fi păcat să ne punem și noi piedică, singuri, în consiliul local.
Transmiteți un mesaj către locuitorii comunei!
Primăria comunei Vulturești este aproape de toți locuitorii comunei! În fiecare zi, lucrăm în sprijinul și în interesul locuitorilor! Încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru că doar așa ne putem dezvolta. Suntem o zonă care nu are mari contribuabili la bugetul local. Singura noastră șansă sunt fondurile guvernamentale și fondurile europene.
A consemnat Dragoș Sîrghie