AcasăInterviuÎn general, cele mai multe articole împotriva PNL Olt sunt comandate chiar...

În general, cele mai multe articole împotriva PNL Olt sunt comandate chiar din interiorul PNL!

D-le Ciugulea, ce simte un liberal ca dvs., atunci când guvernează alături de socialiștii lui Ion Iliescu?

Guvernarea despre care vorbiți s-a făcut pe baza unui protocol, în virtutea căruia România trebuie să fie scoasă din ghearele lui Băsescu și ale acoliților acestuia. Însă, în acest document politic, cum era și firesc, nu s-a stipulat niciodată negocierea principiilor cu care fiecare formațiune a pornit la drum. Liberalii sau rămas liberali, social-democrații sunt aceeași de la începuturile lor… Este clar că PNL a încercat, în tot acest timp, și va încerca, în continuare, să-și impună, în cadrul actualului guvern, principiile de bază ale dreptei politice liberale. Bineînțeles că toate aceste lucruri nu se fac foarte ușor, însă totul depinde de noi, liberalii, de negociatorii noștri.

ciuguleaCu câțiva ani în urmă, Paul Stănescu, șeful PSD Olt, se mândrea cu faptul că a bătut palma cu dvs. și că parteneriatul dintre PSD Olt și PNL Olt n-are nevoie de vreun document. Nu vi se pare că, acum, Darius Vâlcov (pedelist de renume) v-a scos definitiv din inima d-lui Paul Stănescu?

În perioada 2008-2012, a fost cu totul și cu totul o altă conjunctură politică și, într-adevăr, la nivelul Oltului și al CJ Olt, PSD și d-l Paul Stănescu chiar aveau nevoie de acea strângere de mână din partea mea și a PNL Olt. Era o înțelegere curată între doi lideri ai celor două partide proeminente, lideri și oameni în același timp, care și-au respectat, ad literam, înțelegerile nescrise, indiferent de presiunile făcute de către puterea portocalie de atunci. Astăzi, vremurile s-au schimbat, iar noi suntem supuși unui protocol de nivel național, care a avut și are consecințe și la nivelul județului Olt și, prin care, PNL Olt a trebuit să facă anumite concesii pentru a respecta hotărârile Biroului Permanent Central al PNL. Amintim aici numărul de consilieri județeni și candidatura unui pesedist la Primăria Municipiului Slatina. În rest, protocolul de la nivel județean, parte a protocolului central, a fost respectat în conformitate cu înțelegerile dintre ACD și PSD.

Referitor la relația mea cu d-l Paul Stănescu, pot spune că este un corectă, instituțională, ca între doi lideri politici aliați, însă tot ceea ce însemnă hotărâri și decizii în USL Olt se iau de către un for politic format din opt membri: patru din PNL și patru din PSD! Vâlcov face parte din acest for, din partea PSD, și pot spune că este un foarte dur negociator.

Cu privire la promovarea în instituțiile  descentralizate a oamenilor din USL, trebuie să vă spun că între PSD și PNL este o paritate de 100%. Cu diferența că liberalii noștri sunt chiar liberali, nu sunt „vopsiți”…

Credeți că parteneriatul dintre CJ Olt și Primăria Slatina, privind Spitalul Județean de Urgență Slatina (SJU), a fost unul benefic?

Ideea de parteneriat pentru Spitalul Slatina a fost una foarte bună și sper, în continuare, că înțelegerile pe care le-am avut împreună, cu doi ani și jumătate în urmă, se vor pune – în sfârșit – în practică. Pentru binele spitalului și al cetățenilor din județul nostru. Țin la ideea mea de atunci, aceea că un management extern, chiar și străin, ar rezolva problemele din acest spital, care nu a mers prea bine.

În ciuda tuturor declarațiilor de bună conviețuire cu PSD, președintele Crin Antonescu nu se sfiește să atace, uneori, PSD și pe anumiți oameni din acest partid. E semnul unei ruperi a USL ori e doar un act regizat, așa de ochii lumii?

Nu numai Crin critică, uneori, anumite gesturi ale PSD, ci și anumiți oameni ai PSD îi critică pe liberali. Nimic nu e perfect pe lumea asta, iar elogiile sforăitoare, fie și între aliați, nu-și au rostul în astfel de vremuri. Criticile, de o parte sau de alta, sunt constructive și duc la progres. Tot timpul au fost și vor fi păreri divergente în USL, însă problema ruperii acestei alianțe se va pune doar după ianuarie 2015, când se vor îndeplini toate obiectivele stabilite. Unul dintre obiective a fost acela ca Victor Ponta să conducă Guvernul. S-a îndeplinit. Urmează ca d-l Crin Antonescu să fie președinte și, apoi, mai vedem…

Cum vedeți dvs. faptul că, la Olt, Opoziția „a murit mortal prin deces, sucombând”, iar cadavrul ei este gestionat tot de PSD?

Ca orice liberal, eu știu că – oriunde și oricând – este nevoie de o Opoziție puternică pentru a ține sub control puterea, pentru a-i tempera acesteia orice tentativă de abuz. În Olt, nu există Opoziție și pentru faptul că nu există acel „câine de pază al democrației”, pentru a trage semnalul alunecării puterii spre o beție cu apă rece, lăsând să se întrevadă că totul e frumos și roz în județul nostru…

Presa PSD Olt, d-le Ciugulea, nu se rușinează deloc să-i atace pe liberali. Pe unde-i prinde, pe acolo le dă la gioale. Cât mai suportați acest lucru?

Eu nu știu dacă presa e a PSD sau este controlată de X sau Y din PSD. Știu doar că – în general – articolele împotriva PNL Olt sunt comandate de oameni care sunt chiar în interiorul PNL. Pentru că, sunt convins de faptul, că mulți liberali din Olt sunt nemulțumiți de cum merg lucrurile. Lucrurile merg încet, în raport cu speranțele pe care ei, unii colegi de-ai mei, le-au avut, atunci când au pornit la luptă împotriva PDL.

D-le președinte, festivismul acesta deșănțat, coordonat chiar de senatorul Vâlcov, prin mass-media puterii, nu vă zgârie, totuși, în mod neplăcut, timpanul?

Venirea lui Vâlcov la PSD este dorința sută la sută a PSD, partid care și l-a asumat pe acesta, cu calitățile și defectele lui. Împreună cu Vâlcov, proiectul politic al PSD a reușit pe deplin, iar modul de manifestare în media al acestuia este un fel de prelungire a luptei pe care Vâlcov a dus-o anterior (când era pedelist) chiar împotriva PSD. E o tehnică specifică acestuia…

Apropo, Vâlcov a spus deseori în public, în prezența dvs. și a presei, că – în fiecare dimineață –, la micul dejun, ar mânca liberali pe pâine. A devenit PNL Olt meniul preferat al „marelui bărbat de stat”?

Am avut întotdeauna capacitatea să trec peste toate glumele lui Vâlcov și peste toate bețele lui băgate printre gard. Și asta, demonstrându-i că, printr-o simplă strângere de mână, multe lucruri se pot rezolva, în interes general, așa cum le rezolvam altădată cu Paul Stănescu. I-am demonstrat acest lucru și în data de 3 februarie 2013, atunci când, atât eu cât și PNL Olt, am căzut de acord asupra candidaturii lui Prina la primăria Slatina. Prin comportamentul meu și al PNL, noi, liberalii, nu facem decât să respectăm deciziile și hotărârile Biroului Permanent Central, stipulate în protocolul USL.

Dumitru Sârghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments