AcasăOra SatuluiÎn Izbiceni, șomajul este zero, chiar dacă nu avem zonă industrială!, a...

În Izbiceni, șomajul este zero, chiar dacă nu avem zonă industrială!, a declarat Marian Gulie – primarul comunei

D-le primar, vreau să ne vorbiți despre proiectele pe care le aveți, în vederea modernizării comunei Izbiceni?

În primul rând, vă salut și îi salut pe toți cititorii ziarului dvs. și nu numai! Sigur că orice primar care vine în funcție își dorește să schimbe comuna, în bine, cât mai repede cu putință! Atunci când vii în capul obștii, întotdeauna, vrei să faci schimbări radicale și toate acele schimbări sunt identificate cu tine. A venit primarul ăsta, asta e viziunea lui, e bună sau rea. Sigur că oamenii se împart în categorii, în funcție de aspirațiile și viziunea lor, cu privire la schimbarea localității.

Gândurile mele au fost, de la început frumoase, și vor rămâne frumoase, până în ultima mea zi de activitate publică, pentru că Izbiceniul este o comună care merită tot ce e mai bun. Standardele de viață ale comunei trebuie să fie la nivelul demnității și imaginii pe care o are cetățeanul din comuna Izbiceni, care este un om muncitor, un om serios, un om care își vede de treaba lui, un om care uită să bârfească, pentru că n-are timp, trebuie să muncească!

De la început, mi-am dorit să implementez proiecte de infrastructură. Și am început cu asfaltare. O asfaltare pe 11 străzi, care a început și urmează să se finalizeze, pe aceste măsuri care s-au deschis. Absolut toate proiectele, cu privire la utilitățile publice, le avem depuse, pe toate măsurile, care ne-au permis să facem lucrurile acestea. Vorbim despre extinderea asfaltării străzilor, extinderea introducerii de apă și canalizare, proiect de gaze naturale și tot ceea ce însemnă utilități publice.

Toate aceste proiecte pe care le-am inițiat, le continui și le voi finaliza… Altele sunt și finalizate, cum ar fi: iluminatul  public, Dispensarul medical uman, Școala Gimnazială Izbiceni, stadionul…

Începând din această primăvară, vom demara o acțiune numită „Izbiceniul – o comună curată, o comună europeană, o comună modernă”, în care vom construi trotuare și vom moderniza Centrul comunei. Parcul și piața agroalimentară sunt deja finalizate. La Centrul Cultural, se lucrează în continuare și, până cel mult 30 octombrie, îl vom finaliza. Căminul a mai beneficiat de un proiect de reabilitare, dar odată cu trecerea timpului și cu pretențiile pe care le are fiecare primar, sigur că vrea mai bine, vrea mai nou, vrea mai frumos.

Un proiect emblematic pentru comuna noastră, pe care vrem să-l demarăm cât mai repede este, așa cum v-am spus, cel cu realizarea trotuarelor. În Izbiceni, sunt foarte multe mașini și riscul de accidente este crescut, iar atunci ceilalți cetățeni și, în special, copiii trebuie să circule civilizat, pe trotuare stânga-dreapta, cu pavele, cu spații verzi, încât atunci când orice alt om intră în comuna Izbiceni să spună: „Da! Izbiceniul este o comună frumoasă, o comună administrată corect, cu oameni gospodari, care trăiesc frumos!”.

Cu ce probleme vă confruntați în comună?

Ca instituție, probleme nu avem. Pentru că cine spune că astăzi nu sunt bani pentru modernizarea localității pe care o conduce caută doar scuze. Există foarte mulți bani și foarte multe măsuri care se deschid, important este să ai acea parte de cofinanțare. Chiar dacă este o măsură europeană eligibilă, în realitate, aproximativ 5% trebuie să fie cofinanțarea ta, din bugetul local.

Singura problemă ar fi ca să nu avem acești bani. Dar noi avem un buget consolidat, care ne permite să accesăm aproape orice măsură.

Probleme mari, din punctul meu de vedere, nu sunt. Și dacă ar fi, împreună cu aparatul de specialitate din primărie și cu înțelegerea cetățenilor, găsim soluții.

În schimb, avem o bucurie privind acel ajutor de minimis, pe cultură protejată, de 3000 euro și, în fiecare an, am avut peste 1000 de solicitări de finanțări. În acest fel, în comuna Izbiceni intră, de regulă, minim 3 milioane de euro, la care se mai adaugă și altele cu privire la legumicultură sau cultura mare. Deci, anual, aproximativ 4 milioane de euro intră în comună. Acești bani se regăsesc în dezvoltarea oamenilor și profitul se duce spre bunăstare, bineînțeles.

De aceea, în Izbiceni, găsim oameni bogați, care merită bogăția, pentru că această bogăție este dobândită prin muncă cinstită.

Ce ne puteți spune despre Educație, având în vedere profesia dvs.?

Ieri, am finalizat un proiect cu privire la înființarea de laboratoare cu dotări de ultimă generație. La Izbiceni, în urma acestui proiect, copiii învață acolo în condiții extraordinare. Completăm această „locuință temporară” a copiilor cu noi dotări, astfel încât și Școala Izbiceni să fie o școală smart. Avem și dascăli de foarte bună calitate. Există acolo tot ce-și dorește un părinte pentru copilul său. Avem, așa cum v-am spus, dascăli de calitate, infrastructură corespunzătoare, spații de recreere, mini-teren de fotbal, spații verzi, loc de odihnă pentru copii – toate bine gândite.

Sunteți o comună destul de populată. Problema natalității există și la dvs.?

Problema natalității este o problemă națională și era imposibil ca acest flagel să nu ne afecteze și pe noi. Și la noi populația este în scădere, având în vedere că, la ultimul recensământ, de la 4860 de locuitori am ajuns la 4200. Dar, în raport cu alte localități, noi menținem populația tânără în localitate, pentru că aici au locul de muncă asigurat, iar locul de muncă este chiar la ei acasă. Dacă muncești și ești serios, nu mori de foame. În Izbiceni, nu se moare de foame. În Izbiceni, șomajul este zero, chiar dacă nu avem zonă industrială. Oamenii sunt angajați la ei acasă. Și sunt angajați într-o muncă serioasă, cu câștiguri serioase.

Despre actul cultural și despre mișcarea sportivă ce ne puteți spune?

În perioada pandemiei și pe perioada desfășurării lucrărilor la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe”, am avut un actul cultural mai redus. Aici, am o strângere de inimă, ca și în zona sportivă. Stadionul este finalizat, iar după ce vom finaliza și Centrul Cultural, vreau ca activitatea sportivă și activitatea culturală să se ducă în zona binemeritată. Așa cum, prin tradiție, oamenii sunt obișnuiți ca, la Izbiceni, să existe act cultural și act sportiv de calitate. Aproape de sufletul nostru este, așa cum bine știți, maestrul Tudor Gheorghe, al cărui nume îl poartă Centrul nostru Cultural. Maestrul abia așteaptă să vină să ne inaugureze acest Centru cultural, cu un spectacol fastuos.

Transmiteți un mesaj către locuitorii comunei Izbiceni!

Nu pot să am suficiente cuvinte într-un mesaj scurt, pentru locuitorii comunei Izbiceni, deoarece oamenii aceștia merită foarte mult respect din partea mea, ca primar. Sunt conștient că am onoarea să pot să le prezint interesele. Sunt oameni de cea mai bună calitate, pentru că au acest cult al muncii și acest respect pentru muncă. Sunt oameni care nu se frunzăresc, toată ziua, pe la primărie, ci vin atunci când au nevoi reale. În rest, sunt acasă și-și fac treaba. Iar noi, ca instituție, venim către dumnealor cu un act administrativ de  calitate. Le doresc multă sănătate și putere de muncă! Am tot respectul meu pentru dumnealor!

A consemnat Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments